A felszállás és leszállás közbeni légnyomásváltozás kellemetlen tüneteket okozhat, pattogásérzést a fülben vagy füldugulást. Egy felnőttnek bevált módszerek állnak a rendelkezésére ezek megszüntetésére, például ásít, szaporán nyel vagy cukrot szopogat. Ez utóbbi módszer nagyobb gyerekeknél is bevethető, de mit tegyünk egészen pici gyerekek esetében?

repülés gyerek füldugulás repülőgép légnyomásváltozás

Egy légitársaság a gyerekkel utazókra is gondolt, amikor kifejezetten kisgyerekkel utazók számára jól használható tippeket ajánl. A repüléssel foglalkozó témahét következő darabját olvashatod.

További olvasnivaló a témában: Beteg gyerekkel is repülök, közöd?

 

A kabinnyomás hirtelen változása – tipikusan fel- és leszállás közben – kellemetlen tüneteket okozhat, melyekre különösen az egészen pici gyerekek lehetnek érzékenyek. Tipikus tünet a fülben érzett pattogás és dugulásérzés, melyet az okoz, hogy a fülben található dobhártyára ható nyomás egyik pillanatról a másikra emelkedik vagy csökken. A kisgyerekek fülének érzékenysége miatt ezt a babák akár fájdalomként is megélhetik, amire keserves sírással reagálnak.

A tüneteket az okozza, hogy a belső fülben található dobüreg praktikusan egy minden oldalról zárt térnek tekinthető, így felszállás közben a külső nyomás csökkenése rövid időre szívó hatást gyakorol, ezért a dobhártya kissé kifelé boltosul, míg landolás közben a nyomásfokozódás kissé benyomja a dobhártyát. Az eredmény mindkét esetben bár átmeneti, de kellemetlen fültünetek jelentkezése.

Számos jól bevált módszer létezik a tünetek enyhítésére, leginkább az ásítíás és a szapora nyelés, mely a nyomáskülönbség kiegyenlítésével szünteti meg a füldugulást és pattogást. Ezek azonban egészen kicsi gyerekeknél nem alkalmazhatók.

Babáknak is van megoldás a füldugulásra

Kicsi gyerekekkel utazók számára ad tippet az Etihad légitársaság utaskísérője, Denya Glover a Conde Nast Traveler oldalon. A módszer hatalmas előnye, hogy minden megtalálható hozzá egy repülőgép fedélzetén.

“Felszállás közben sok gyerek füle megfájdul a légnyomásváltozás miatt. A szülők többsége azt hiszi, hogy füldugóval megelőzhető a probléma, de én valami egészen mást ajánlok – írja Denya Glover. – Kérjük meg a személyzet egyik tagját, hogy hozzon egy kis meleg vizet (ne túl forrót és ne túl hideget), egy kendőt és egy poharat vagy bögrét. Áztassuk be a kendőt a meleg vízbe, és poharat vagy bögrét benne a nedves, kicsavart, még meleg kendővel helyezzük a gyerek fülére. A keletkező gőz segít kiegyenlíteni a légnyomáskülönbséget, ezáltal csökkenti a fülfájást. Az eredmény: boldog gyerek, nyugodt repülés!”

Ha viszont ez sem szünteti a panaszokat, vagy a gyerek rendszeresen észlel heves fülfáját fel- vagy leszállás közben, akkor érdemes megkérdezni a gyermekorvost, aki írhat fel hatásos készítményt a tünetek megelőzésére vagy enyhítésére.

A repüléssel foglalkozó témahét többi cikkét itt olvashatod:

Repül a… repül az anyateeeej!

Várandósan repülni: biztonságos vagy nem biztonságos?

Királyként repülnek a kisgyerekes szülők a turistaosztályon

5+5 tipp, hogy gyerekkel se legyen rémálom a repülés

Első osztályon repült a beteg kislány

A három angyal segítsége nélkül nem ment volna…

 

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Beteg gyerekkel is repülök, közöd?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!