Bár első hallásra meredeknek tűnhet (és második hallásra is), vannak, akik valamilyen formában elfogyasztják a méhlepényt. Ez talán nem is annyira furcsa annak fényében, hogy az állatvilágban teljesen bevett gyakorlat a méhlepény (placenta) elfogyasztása, de embereknél azért mégsem megszokott.

placenta méhlepény placenta megevése placentofágia veszélyek

Pedig a jelenségnek már neve is van: placentofágia.

További olvasnivaló a témában: Szülés utáni depresszió, a néma gyilkos

 

Kattintásvadász oldalak népszerű témája, amikor azzal próbálják sokkolni a nyájas olvasót, hogy például közreadják, mi mindenre lehet használni a méhlepényt az újszülött világra jövetele után. Alapesetben ugye nem sok mindenre. Nem alapesetben meg lehet szárítani, porrá őrölni, sütni-főzni ésatöbbi… a sokoldalú felhasználásnak csak a képzelet szab határt.

Az állatvilágban például teljesen elterjedt gyakorlat, hogy az anyaállat a kölyök megszületése után megeszi a méhlepényt. Ennek nagyon is gyakorlatias oka lehet: az anyaállat talán ezzel is igyekszik eltüntetni az újszülött szagát, aki kiszolgáltatott lényként egyébként a ragadozók könnyű prédája lenne, ha a szagok nyomán rátalálnak. Más elméletek szerint az anyaállat azért fogyasztja el a placentát, mert a benne található tápanyagok segítségével is próbálja pótolni az utód világra hozatala során elveszített energiát és tápanyagokat, emellett ezzel is erősödik az anyaállat és kölyke közötti lelki kapocs.

Talán ez utóbbi hipotézis vezetett el ahhoz az egyre inkább elterjedő, de szerencsére még nem általánosan bevett gyakorlathoz, hogy egyes emberek is táplálékot látnak a méhlepényben. A méhlepény elfogyasztásának már neve is van: placentofágia (placenta=méhlepény, fágia=evés, megevés). A placentofágia propagálói között szép számmal vannak celebek is, gondoljunk csak Kim Kardashianra.

Bár sok újdonsült anya szentül hisz benne, hogy a méhlepény elfogyasztásának kedvező egészségi hatásai vannak, a jelenség ellenzői szerint a placentofágiának több kára van, mint haszna.

Mire való a méhlepény?

A méhlepény a terhesség alatt kialakuló struktúra, mely a méh belső falához tapadva biztosítja a várandósság alatt a magzat tápanyag- és energiaellátását, ennél fogva épsége és megfelelő működése alapvetően fontos a terhesség normális lefolyásához. De nemcsak a tápanyagok és az oxigén magzathoz juttatásában van kulcsszerepe a placentának, hanem a magzat szervezetében keletkező bomlástermékek eltávolításában is.

A magzat világra jövetele után nem sokkal – körülbelül 5-10 perccel − a méhlepény is megszületik, hiszen innentől elveszítette funkcióját. És hogy ezt követően mi a sorsa? A kórházak többségében a veszélyes hulladéknak minősülő biológiai anyagokkal együtt az égetőbe kerül, de az anya persze dönthet úgy is, hogy megtartja. Csak zárójeles érdekességként jegyzem meg, hogy vannak kultúrák, ahol a méhlepényt ünnepélyes körülmények között elégetik, ezzel is köszöntve az újszülöttet.

A placentofágiáról

A placentofágia egyszerűen azt a tényt jelöli, hogy a méhlepény nem a veszélyes hulladékok közé, hanem valamilyen formában elfogyasztásra kerül. Egyes történeti források szerint az embereknél a méhlepény megevésének szokása a régi kínaiak korára vezethető vissza, amikor úgy vélték, hogy ily módon megszüntethető a terméketlenség (meddőség) és gyógyíthatók bizonyos májbetegségek.

Manapság a placentofágia legnépszerűbb formája – és ezt követi a már említett celebek többsége is −, hogy a méhlepény megszárítják, porrá őrlik és kapszulákba töltik. Állítólag számos vállalkozó fellelhető az interneten, akinél az ilyesmi megrendelhető, de én magam ennek nem néztem utána. Azt mondják, hogy egyetlen méhlepényből körülbelül 200 tabletta vagy kapszula készíthető, amit aztán étrendkiegészítőként fogyasztanak azok, akik hisznek az ilyesmiben. Ám vannak bátrabban is, akik valamilyen megszokott ételkészítési eljárást bevetve (azaz főzve vagy sütve) eszik a placentát, erre állítólag számtalan recept is fellelhető a neten, de ezekre sem kerestem rá.

És hogy milyen gasztronómiai élményt nyújt a méhlepény elfogyasztása? Egy férfi véleménye, aki megfelelő elkészítés után elfogyasztotta felesége placentáját: „A főtt méhlepény tulajdonképpen egészen finom volt. Miután feldaraboltam, már egészen étvágygerjesztőnek tűnt.” Hmmmm… hát nem is tudom…

A poszt következő részében adatokat hozok arra, hogy a tudomány módszereivel alátámasztható-e a placentofágia egészségre gyakorolt kedvező hatása, illetve kiteszi-e kockázatnak önmagát vagy babáját az, aki valamilyen formában megeszi a méhlepényt.

Ha érdekel a folytatás, holnapután jövök vele, látogass vissza akkor is.

Forrás: Medical News Today

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Szülés utáni depresszió, a néma gyilkos

Serena Williams a negyedik trimeszterről

Szoptatással a szülés utáni depresszió ellen

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!