Ma egy tabutémát hoztam. Hiszen senki nem szívesen beszél arról, milyen a szex szülés után... különösen akkor nem, ha az nem a gyönyör forrása, hanem éppen ellenkezőleg: fájdalmat okoz a házasélet. Bár az anyák hajlamosak azt hinni, hogy ők az egyetlenek, akiket ez a csapás sújt kerek e világon, az igazság ezzel szemben az, hogy a jelenség nem egyedi, sőt inkább gyakorinak mondhatnánk.

szülés szülés után szex szexuális élet

Ha már egy téglát sikerül lebontani ezzel a cikkel a hallgatás falából, már megérte.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

Az amerikai szülész-nőgyógyász társaság adatai szerint egyáltalán nem ritka, hogy a szülés utáni első szexuális érintkezés fájdalommal jár, hiszen csak minden tizedik nő az, aki nem számol be ilyen kellemetlen élményről gyermeke megszületése után. A fájdalmas szex az esetek nagyobb részében átmeneti jellegű, míg másokat hosszabb távon is elkísér gyermekük megszületése után akár még a gyerek másféléves korában is megkeserítheti a pár életét.

A fájdalom oka leginkább az, hogy a szülés akkor is traumatikus „élmény” a szülőcsatorna szövetei, ha különösebb sérülés nem történik, vagy gátmetszésre nem kerül sor. (Arról, hogyan fér ki a baba feje a nála sokkal szűkebb szülőcsatornán, itt olvashatsz részletesebben.)

Egy most megjelent ausztráliai felmérésben 1200 olyan nőt kérdeztek meg, akik első gyermeknek adtak életet. A kérdések arra vonatkoztak, hogy mennyiben változott a házasélet: a szülés előtt 15 héttel, majd 3, 6, 12 és 18 hónappal utána. „Az első meglepő tapasztalatunk az volt, hogy a megkérdezett nők csak nem mindegyike fájdalomról számolt be az első szexuális érintkezés kapcsán, függetlenül attól, hogy arra a szülés utáni első hat héten belül került sor, vagy a pár három vagy akár hat hónapot is várt az első együttléttel – írják a szerzők. – A másik fontos megállapítás az volt, hogy bár a közvélekedés szerint a császármetszéssel szült nőknek kevesebb nehézségük akad a házasélettel a szülés után, valójában császármetszés után is csak nem ugyanolyan gyakorisággal tapasztalnak a nők fájdalmat az első együttlétek kapcsán, mint hüvelyi szülést követően. Tévhit tehát, hogy a császármetszés könnyebbséget jelentene ezen a téren.” Általánosságban a nők 86 százaléka válaszolta, hogy a szülés utáni első szexuális érintkezés fájdalmat okozott, mely általában csak átmenetinek bizonyult, ám császármetszés vákummal asszisztált szülés után hosszabban fennállt.

Bár az idézet vizsgálatot Ausztráliában végezték, talán nem túl merész feltételezés az, hogy a helyzet szinte minden nőre vonatkoztatható, éljenek a világ bármely pontján. A vizsgálat helyétől függetlenül fontos és hasznos eredménye az ilyen fajta kutatásoknak is felméréseknek, hogy talán elősegíti a nyílt párbeszédet a témában. Ugyanis szülés utáni fájdalmas szex sokkal gyakoribb, mint azt hinnénk, és talán máris jobb a helyzet, ha nyíltan beszélünk róla, és az érintettek tudják, hogy nincsenek egyedül.

Forrás: ACOG, MedicineNet

Fotó: Unsplash

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

De hogyan fér ki a baba feje?

Járvány idején született négy egyforma babánk

Erőszak a szülőszobán – az én történetem

Szülés-e a császármetszés?

A nő, aki 3000 babát segített a világra a halál közepén

Császármetszésből kevesebb is elég lenne!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!