A minap az egyik ismerősöm könnyes szemmel mesélte, hogy 13 éves kislánya – nevezzük Zsófinak −, aki gerincferdüléssel született, mostanában egyre többször mondogatja, hogy hagyja őt mindenki békén, elege van az egészből, és csak a lúzereknek görbe a gerincük. Egész pici korom óta ismerem Zsófit, és a szívem szakad meg, amikor azt kell hallanom, hogy ez az édes, okos, jól tanuló, kedves  jószívű kislány szomorú valami olyasmiért, amiről nem tehet.

gerincferdülés scoliosis szkoliózis merseygirls

Úgyhogy ez a levél most neked szól, kicsi Zsófi. És minden Zsófinak, aki most ugyanígy érez.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

Drága Zsófikám!

Azt hallottam anyukádtól, hogy utálsz mindent, ami görbe és ferde, hagyjanak békén a Cobb-szögekkel, és különben is az a menő, akinek egyenes a gerince. A gerincferdülés pedig lúzerség. Akkor figyelj most rám, mit mutatok neked. Nézd meg a videót, ámulj, aztán mesélek.

A videó egy brit tehetségkutató műsorban készült, akiket pedig látsz, az a MerseyGirls nevű együttes. Öt lány, Annie és Alice 17 éves, Rebecca tizenhat, Julia tizenöt, a kis Poppy még csak tizennégy, Egészen pici koruktól táncolnak együtt, még óvodások voltak, amikor összeállt a Just Us (Csak mi) nevű formáció, ebből lett később a MerseyGirls. Mind az öt lány bűbájos és fantasztikusan táncol, de Julia még náluk is különlegesebb, mert az elképesztő ugrásokat és forgásokat úgy csinálja a többiekkel együtt, hogy valamiben különbözik tőlük. Igen, kitaláltad: Julia gerincferdüléssel született, egészen pontosan 2002. január 19-én. Aztán elkezdett táncolni, és két évvel ezelőtt a Britain’s Got Talent döntősei voltak. Tudod, ez ugyanolyan tehetségkutató, mint nálunk az X faktor. Ráadásul úgy jutottak tovább, hogy a zsűri egyik tagjának annyira tetszett a produkciójuk, hogy az „aranygomb” megnyomásával egyenesen a középdöntőbe repítette őket.

Julia szüleinek azt mondták az orvosok, hogy ahogy a kislány nő, úgy talán a gerincferdülése is javulni fog valamicskét. Nem így történt. A két évvel ezelőtti tehetségkutatót már úgy csinálta végig, hogy nem lehetett biztos benne, hogy folytathatja-e a táncot egyáltalán. A döntőben már nem a 250 ezer fontos fődíjért táncolt, hanem azért, hogy ne kelljen feladnia az álmait, ne kelljen örökre elbúcsúznia a tánctól.

Ekkor lépett be a képbe a Britain’s Got Talent másik zsűritagja, Simon Cowell, akire egyébként szemmel láthatóan az undok kekeckedő ítész szerepe van leosztva a műsorkészítők által, tudod, az a típus, aki nem könnyen hagyja magát elvarázsolni, mindenben a hibát keresi. Úgy tűnik, Juliának és a MerseyGirlsnek mégis sikerült megnyerni a szívét, hiszen saját pénzéből 175 ezer fonttal támogatta egy amerikai gerincműtét végzését a kislány számára. Ez nagyon sok pénz, átszámolva valahol 65-66 millió forint körül van.

Megvolt a tehetségkutató, megtörtént a műtét, és Julia idén ismét visszatért a Britain’s Got Talentbe a MerseyGirlsszel. „Újra táncolok, együtt a barátaimmal, ez a legfantasztikusabb érzés a világon” – nyilatkozta valamikor mostanában.

Nos, elhiszed már, hogy gerincferdüléssel is lehet felemelt fejjel, egyenes gerinccel élni? Ha nekem nem hiszel, higgy Juliának!

Nagy szeretettel ölellek.

A gerincferdülésről

A gerincferdülés vagy szkoliózis azt jelenti, hogy a gerincoszlopot alkotó csigolyák nem szépen egymás után, egy szabályos képzeletbeli vonal mentén helyezkednek el, hanem a szabályos tengelytől elhajlanak, sőt a gerincoszlop egyes szakaszai saját tengelyük mentén is megcsavarodnak. (A görbület mértékét adja meg a Zsófi által annyira utált Cobb-szög.) A gerincdeformitásnak egyéb következményei is vannak, például a bordák és/vagy a lapockák aszimmetrikusan helyezkednek el, a fej nem középen van, hanem valamelyik oldalra tekint. Súlyos esetekben a deformitás olyan mértékű is lehet, hogy a mellkas vagy has üregét szűkítve nyomja a belső szerveket.

Mindennek pedig általában idült fájdalom a következménye, a terhelhetőség csökken, a gerinc egyensúlyban tartásán igyekvő izmok pedig kifáradnak.

Enyhébb esetekben a növekedés javulást hozhat, súlyosabb esetekben kezelésre van szükség. Ez történhet különféle gerincrögzítők alkalmazásával, a legsúlyosabb esetekben műtéttel. És persze elengedhetetlen a szakember által irányított gyógytorna is.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!