Október hagyományosan a mellrák elleni küzdelem hónapja. A következő hónapban számtalan rendezvény, megmozdulás lesz, melyek mind-mind azt célozzák, hogy a nők legyenek tudatosabbak, törődjenek többet saját testükkel, végezzenek rendszeres önellenőrzést. Mert a mellrák korai stádiumban felismerve gyógyítható.

mellrák lánchíd hídséta

A mellrák elleni hónap bevezető eseménye hagyományosan a rózsaszínbe borult Lánchídon tartott hídséta, valamint a Magyar Tudományos Akadémián szervezett előadássorozat, melyre idén szeptember 29-én, azaz tegnap került sor.

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

 

Idős korban is hasznos lehet a mammográfia!

A mellrákot választotta az abortusz helyett

A mellrákról – ahogyan eddig is, eztán is – sok szó esik majd az Anyavilágon. Most inkább arról szeretnék beszélni, hogy te, aki már tudatosan teszel saját magadért a mellrák elleni harcban, figyeled önmagadat, rendszeresen eljársz a szűrővizsgálatokra, mit tehetsz azért, hogy a környezetedben élők is hasonlóan tudatosan és felelősségteljesen gondolkodjanak saját magukról. Mert nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a korai stádiumban felismert mellrák sok esetben gyógyítható, de ha nem, akkor is nagyon sok, jó életminőségbe eltöltött életév nyerhető a kezeléstől. A kulcs a szűrés és a korai felismerés.

Ezekkel a megmozdulásokkal, világnapokkal, sétákkal, a város emblematikus épületeinek ilyen-olyan színűre kivilágításával pedig pontosan az a bajom, hogy ezekre a rendezvényekre túlnyomórészt éppen azok mennek el, akiknek „nincs rá szükségük”, hiszen enélkül is rendszeresen járnak szűrővizsgálatokra, figyelnek a testükre és a legapróbb gyanús jelre is orvoshoz fordulnak. Akik pedig nem így tesznek, azok jó eséllyel a lánchídi sétára is magasról tesznek, tehát az üzenetek sem jutnak el hozzájuk. Igazából én sem tudom a megoldást, mit lehet tenni a helyzet javítására, de leginkább még azt látom célravezetőnek, hogy te, te és te, ti mindannyian, akik már felismertétek ennek fontosságát, a magatok ismeretségi körében tegyetek a többiekért is. Akik még nem ismerték fel ennek fontosságát.

Na jó, de mit tehetek én? Szervezzek ismeretterjesztő előadásokat? Nem, erről szó sincs. Nagyon egyszerű dolgokra gondolok, leginkább arra, hogy beszéljünk a témáról, a mindennapi munkahelyi vagy családi beszélgetések során hozzuk szóba a mellrákszűrés témáját! Tudom, hogy először nehéznek tűnik, hiszen – mint a testünkkel, egészségünkkel, betegségeinkkel kapcsolatos számtalan kérdést, ezt is – tabuk övezik, nem „illik” beszélni róla. Pedig ennek nem kellene így lennie!

Segítségként hoztam egy kis összefoglalót a tegnapi konferenciáról dr. Cornides Ágnes előadásából, aki nagyon rövid, nagyon egyszerű és nagyon gyakorlatias tanácsokat adott arra, mit tehetünk mi magunk azért, hogy ismerőseink, barátaink, családtagjaink is felismerjék a mellrákszűrés fontosságát.

És a cikk végén néhány linket is találsz az Anyavilág mellrák témájában megjelent korábbi írásaihoz.

Mit tehetsz te magad?

Ha átestél a betegségen, beszélj róla!
Ha szűrésre mész, beszélj róla!
- meséld el, miért döntöttél a részvétel mellett
- bátorítsd, akinek indokolatlan félelme van
Ha 45 és 65 év között vagy, és nem érkezik a címedre 2 évente meghívólevél, az alábbi helyekre fordulhatsz segítségért:
- Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályainak munkatársaihoz
- budapesti és Pest megyei lakosok az (1) 465-3823 budapesti telefonszámot hívhatják, ahol készséggel segítenek

Fotó: Anyavilág

Gyermeket vártam, de mellrák érkezett – a terhesség alatti mellrákról 1. rész

Gyermeket vártam, de mellrák érkezett – a terhesség alatti mellrákról 2. rész

Idős korban is hasznos lehet a mammográfia!


Mellrákszűrést már 35 éves kortól!

A mellrákot választotta az abortusz helyett

Mit kell tudni a mellrák és a nőgyógyászati rákok szűréséről?

Mennyit tudsz a mellrák és a nőgyógyászati rákok szűréséről?

Mellrák helyett megtaláltam az anyámat!

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!