Akinek kamasz gyereke van, az előbb-utóbb szembesül azzal a problémával, hogy hiába hívja a beste kölkét, az nem veszi fel a telefont, nem hív vissza, nem küld sms-t az aggódó szülőknek. Egy amerikai apa megelégelte a szélmalomharcot és megoldást keresett és talált a problémára.

mobiltelefon alkalmazás app kamaszok önállósodás

Egy olyan alkalmazást fejlesztett ki, ami a gyerekek legérzékenyebb pontját célozza meg annak érdekében, hogy rábírja őt, hogy vegye fel a kapcsolatot a szülőkkel.

További olvasnivaló a témában: Mikor csúszik ki a kezünkből a gyeplő?

 

Nem tudom, elgondolkodtatok-e már azon a paradoxonon, hogy miközben a gyerek állandóan a telefonján lóg és mindig nyomkod valamit rajta, amikor valami fontos mondanivalód lenne vagy egyszerűen csak meg akarsz bizonyosodni róla, hogy minden rendben van, a gyerek mégis azonnal elérhetetlenné válik. Bár a készülék kicseng, nem veszi fel a telefont és később sem reagál a nem fogadott hívásra. Nem válaszol a szöveges üzenetekre, egyszerűen eltűnik, ezzel teljes kétségbeesésbe taszítva a szülőket, akik ilyenkor máris a legrosszabbakat vizionálják.

Kérdés persze, hogy kell-e állandóan tudnunk, hogy éppen merre jár, mint csinál a gyerek. 

Sok szülő úgy gondolja, joga, sőt kötelessége távolról figyelemmel kísérni gyereke minden lépését, míg mások szerint bízni kell a gyerekben. Megint mások némileg köztes véleményen vannak, amikor azt mondják, hogy ha egyszer van rá lehetőség, akkor miért is ne? Léteznek ilyen alkalmazások, például a Life 360 nevű program, mely térképen jeleníti meg, hogy a „követett” személyek hol tartózkodnak éppen. De amit lehet, azt kell-e vagy szabad-e megtenni?

Nehéz kérdések ezek, annál is inkább, mert a felmérések szerint a gyerek úgy a felső tagozat végére-a középiskola elejére felépíti a maga kis privát világát. Nélkülünk. És ezzel megkezdődnek a véget nem érő szülői aggodalmak. Az egyik fontos szülői aggodalomnak az tűnik, hogy a szülőknek fogalmuk sincs, mit eszik-iszik a gyerek, míg a szülei nélkül létezik a világban, ez minden 10 szülő közül négyet zavar. A szülők39 százaléka nem mindig van képben azzal kapcsolatosan, merre és kikkel lóg éppen a gyereke. Minden megkérdezett szülő közül egy úgy érzi, hogy a folyamat már valahol 10 éves korban megkezdődik, de az átlag úgy 13 éves kor körül van, tehát tipikusan a középiskolába lépés időszakában.

A probléma legegyszerűbb megoldása pedig kézenfekvőnek tűnik: felhívja a szülő a gyereket vagy üzenetet küld neki, amire a gyerek válaszol, minden megbeszélve, mindenki megnyugtatva. De a gyerek nem válaszol. Ismerős helyzet?

A gyerek leggyengébb pontját támadja az app

Ezt a helyzetet elégelte meg egy amerikai apa, és egy olyan alkalmazást fejlesztett ki, mellyel ráveszi a gyereket, hogy reagáljon a szülő hívására vagy üzenetére. Ő is hamar szembekerült ugyanis azzal, hogy a telóját állandóan nyomogató 13 éves fiának valahogy véletlenül pont nincs akkor keze ügyében vagy hallótávolságban a telefonja, amikor a szülei hívják. Az applikáció lényege, hogy az ignorált szülői hívás vagy üzenet után bizonyos idővel blokkolja a gyerek telefonját, aki onnantól kezdve semmire nem tudja azt használni. Azaz egyetlen dologra mégis: fel tudja hívni a szüleit, és ezzel egyben fel is oldja a blokkolást. Ha a készülék lefagyasztása nem bírja jobb belátásra a gyereket a visszahívást illetően, akkor következő lépésként a szülő a készülékre figyelmeztető hangot küldhet, ami egészen addig borzolja a gyerek hallószervét, míg vissza nem hívja az ősöket. Mielőtt megkérdezitek, igen, a funkció némított telefonnál is működik.

Annyira egyszerű, hogy az ember rögtön azt gondolja: ez miért nem nekem jutott eszembe?

Az alkalmazás a ReplyASAP nevet kapta, ami magyarul azt jelenti, hívj fel, amint tudsz. Az egyelőre csak Android készülékeken működő alkalmazás hamar népszerű lett, eddig már csaknem 100 ezren töltötték le. A szülők egyöntetűen arról számolnak be, hogy a telefon lefagyása varázsütésre feloldja a gyerek hallgatását, akinek hirtelen mégis eszébe jut, hogy vissza kéne hívni a szüleit.

Az alkalmazást kifejlesztő apa azt ígéri, hogy hamarosan elérhető lesz az iOS verzió is.

Tetszik az ötlet?

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Mikor csúszik ki a kezünkből a gyeplő?

Szereljünk-e digitális pórázt a gyerek nyakába?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!