Pár napja egy kvízt hoztam, melyben 12, a napvédelemmel kapcsolatos állításról kellett eldöntened, hogy igaz állítás vagy csak tévhit, mítosz. Nagyon sokan kitöltöttétek a tesztet, ha te nem tartozol közéjük, akkor ide kattintva megteheted.

fényvédelem melanóma napfény napsugárzás uva uvb

Most viszont jövök a helyes megfejtéssel, egy kis magyarázattal megfejelve minden állítást. Lássuk először, hogy az első 6 állítás igaz vagy hamis, aztán hamarosan jövök a másik 6 állítás megfejtésével.

További olvasnivaló a témában: Mindent tudsz a napvédelemről? Igaz vagy hamis?

 

Napfény elleni védelemre felhős időben is szükség van.

Igaz.

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy napfény elleni védelemre csak akkor van szükség, ha tűz a nap, és egész testünk ki van téve a napfény károsító sugarainak, például úszás vagy tengerparti napozás közben. A valóság az, hogy ultraibolya sugárzás felhősebb időben is éri a bőrünket, ezért napvédelemre ekkor is szükség van. Az arc és az alkar az a terület, ami a legvédtelenebb a sugárzás káros hatásaival szemben, ritkán gondolunk rá, hogy ezeket a területeket is védeni kell kalappal, sapkával, hosszú ujjú felsővel.

A napvédő krémek használata akadályozza a D-vitamin képződését a bőrben.

Hamis.

A D-vitamin fontos vitamin, az egészséghez elengedhetetlen. Az is közismert, hogy a D-vitamin napfény hatására képződik a bőrben. Emiatt sokan arra hivatkoznak, hogy azért nem védekeznek a napfény ellen, mert ezzel megfosztanák magukat ettől a fontos vitamintól. A valóság az, hogy elegendő mennyiségű D-vitamin képződéséhez nem kell állandóan a napon lennünk. A szakemberek szerint már az 5−30 százaléka is elegendő a megfelelő D-vitamin-ellátottsághoz annak, amennyi ténylegesen éri a szervezetünket nap mint nap.

A napvédő készítmények (napolajok, naptejek stb.) károsak a bőrre.

Hamis.

Ez a mítosz egy korábbi tudományos vizsgálatból származik, melyben a számos napvédő készítményben megtalálható oxibenzon nevű anyagot adták kísérleti patkányoknak és súlyos mellékhatásokat észleltek. Később azonban többen rámutattak, hogy ebben a vizsgálatban nagyságrenddel nagyobb mennyiségben alkalmazták ezt a szert állatoknál, mint amennyi egy naptejben vagy napvédő krémben megtalálható. Számítások alapján kiderült, hogy ilyen mennyiséget napvédő készítményekkel egyszerűen képtelenség bejuttatni a szervezetbe.

A sötét bőrű személyeknek egyáltalán nincs szükségük napfény elleni védelemre.

Hamis.

Azt is sokan hiszik (tévesen), hogy akinek sok melanin (a bőr sötét színét adó festékanyag) van a bőrében, annak nem kell védenie a bőrét a napfénytől. A tévhit azon a féligazságon alapul, hogy a bőrben lévő melanin némiképpen szórja az UVB sugarakat, így bizonyos fokú védelmet jelent a leégéssel szemben. Ettől függetlenül a sötét bőrű személyeknek is szükségük van fényvédelemre, mivel a melanin nem képes meggátolni az UVA sugárzás okozta bőrkárosodásokat, aminek a bőr korai öregedése, ráncosodása lesz a következménye. És ugyancsak nem véd a melanin a nagyfokú napsugárzással szemben, például ha órákig a napon tartózkodunk fényvédelem nélkül.

A szoláriumban szerzett alapszín védelmet nyújt a napfény károsító hatásaival szemben.

Hamis.

Sokan hiszik, hogy ha a nyárközeledtével gyorsan szereznek egy kis barnaságot a szoláriumban, akkor ezzel védik magukat a leégéssel szemben. A valóság ezzel szemben az, hogy a szolárium fénye nagy koncentrációban tartalmaz UVA sugarakat, míg a természetes napfényben UVA és UVB sugarak egyaránt vannak. Ha sok UVA sugárzás éri a bőrt, akkor ennek gyors barnulás lehet ugyan a következménye, de ez alig védi a bőrt a napfény okozta leégéssel szemben.

És itt kell megemlíteni azt az elterjedt tévhitet, hogy a szolárium a barnaság biztonságos módja, szemben a napsugárzással. A fentiekből könnyen belátható, hogy ez egyáltalán nem így van.

A naptejek hatásosabb védelmet nyújtanak, mint a testet fedő ruházat.

Hamis.

És ezzel el is érkeztünk ahhoz a vélekedéshez, melyet a napvédelemről szóló kvíz bevezetőjében említettem. Sokan élnek abban a tévhitben, hogy ha jól bekenik magukat naptejjel, akkor mindent meg is tettek a fényvédelem érdekében. Magyarán úgy gondolják, hogy a napvédő készítmények amolyan láthatatlanná tevő csodaszerek, melyek elrejtik a bőrt a nap elől. Pedig a testet fedő ruházat nagyobb védelmet nyújt, ezért javasolt erős napsugárzásban kalap vagy sapka, illetve könnyű hosszú ujjú felső és hosszú nadrág viselése. A legjobb persze a különböző fényvédő módszerek kombinálása.

Az első hat állításnak ezzel a végére is értünk. Ne menj messzire, hamarosan jövök a következő hattal.

Forrás: Medical News Today

Fotó: Getty Images

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!