A poszt előző részében már elkezdtem felsorolni azokat az ételeket, melyek a várandósság alatt potenciálisan veszélyesek lehetnek az anyára vagy a magzatra nézve. Vannak köztük olyanok, melyeket kellő óvatossággal – jól átsütve-főzve – lehet fogyasztani nem túl nagy mennyiségben, de olyanok is, amiket célszerű inkább teljesen elkerülni.

terhesség várandósság mit ne egyek tiltott ételek

Ahogy ígértem, itt a lista második része.

További olvasnivaló a témában: Most akkor piálhat a várandós vagy sem?

 

6. Nyers vagy félig nyers tojás

Már megint az a nyomorult szalmonella! Bár a tojás kitűnő fehérje- és tápanyagforrás, a nyers tojás sajnos szalmonellát tartalmazhat. A szalmonellafertőzés tipikus esetben körülbelül egy hétog tart, és a várandósokon kívül elsősorban a csökkent immunvédekezésű személyeket és a kisgyermekeket veszélyezteti. Vannak olyan ételek, amiről talán nem is gondolnánk, hogy a benne lévő nyers tojás miatt kerülendők a várandósok számára.

Mely elkészítési formái veszélyesek a tojásnak (nem teljes lista)?

-buggyantott vagy lágytojás, amikor a sárgája még folyékony halmazállapotú

-nyers tojást tartalmazó salátaöntetek (pl. cézársaláta)

-tiramisu

-majonéz, hollandimártás

Megfelelően aátsütve-főzve azonban a szalmonellék elpusztulnak, így a tojás fogyasztása már biztonságos. Ami a készételekben lévő nyers tojást illeti, vásárlás előtt az összetevőket feltüntető termékcímkéről lehet kiszúrni, hogy az illető élelmiszer készítéséhez nyers tojást is felhasználtak.

7. Lágy sajtok

A lágy sajtokkal pedig az a baj, hogy sokszor nem pazstőrözött tejből készülnek, így hőkezelés híján veszélyes baktériumokat tartalmazhatnak. Az alábbi sajféleségek szerepelnek a tiltólistán:

-feta

-gorgonzola

-brie

-camembert

-roquefort

-queso fresco

8. Nem pasztőrözött tej és gyümölcslevek

Ha már szó esett a pasztőrözésről, akkor nézzünk kicsit másfelé is. As ajánlások egyértelműen úgy szólnak, hogy a várandós ne fogyasszon olyan tejet vagy gyümölcslevet, amit a gyártás során nem kezeltek hővel, azaz nem pasztőröztek.

A pasztőrözés elnevezés Louis Pasteur francia mikrobiológus és vegyész nevére utal, akinek fertőzések kutatása terén született gazdag életművéből most azt emelem ki, hogy ő volt az, aki még az 1880-as években rájött arra, hogy hőkezeléssel el lehet pusztítani a nem kívánt kórokozókat a különböző italokban, vagy legalább működésüket inaktiválni lehet. Bár ő eredetileg a borral kapcsolatban jött rá erre, de manapság leginkább a tejjel összefüggésben esik szó róla. Nagy részben ennek is köszönhető például, hogy a tehenekről az emberekbe a tejjel bekerülő TBC-baktérium ma már nem szedi áldozatait, mint ahogy tette azt tömegesen még nem is olyan régen.

A nem pasztőrizált tej vagy gyümölcslé nemcsak a tébécét okozó baktériumot is tartalmazhatja, hanem többek között a már emlegetett kólit, lisztériát vagy szalmonellát is.

9. Koffein

Újabb örökzöld téma: fogyaszthat-e kávét a várandós, ha igen, mennyit, és ha igen, miért nem.

Bár sokan szívesen megisznak egy-egy csésze kávét, az orvosok inkább a kávéivás teljes elhagyását javasolják a terhesség alatt. Az ok: a kávéban lévő koffein átjut a magzat szervezetébe is, akinek a szervezete nnem képes azt lebontani, ami problémákat okozhat.

A Public Health Nutrition című lap egy 2016-os cikke szerint a nagy mennyiségű koffein akár vetéléshez is vezethet, bár e téren a kutatók között sincs egyetértés. Szigorúan személyes magánvéleményem szerint napi egy csésze kávé biztosan nem ártalmas, a túlzás pedig nyilván itt sem egészséges. Ha valaki bombabiztosra akar menni, az teljesen elhagyja a kávét és egyéb koffeintartalmú italokat, például a kólát a terhesség alatt, aki meg nem, annak a napi egy pohár kóla vagy egy csésze kávé váljék kedves egészségére!

Forrás: Medical News Today

Fotó: Dreamstime

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Egyes számú tiltólista várandósoknak – 5 + 4 étel, amit inkább ne fogyassz!

Mit adjak a gyereknek enni vasszögek helyett? 10+1 tipp

Most akkor piálhat a várandós vagy sem?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!