Gyakorlatilag a járvány kitörése óta kérdés, hogy a koronavírus-fertőzés hagy-e maga után védettséget, ha igen, milyen mértékűt és mennyi időre. Az is kezdettől fogva kérdés, hogy a várandósok átadhatják-e a fertőzést a babának akár az anyaméhben, akár a szülés közben/után, illetve hogy ha az anyában kialakul védettség, akkor ez védi-e a gyermeket is.

koronavírus covid szülés várandósság ellenanyag védettség kína

Úgy tűnik, hogy picit talán tisztul a kép, hiszen Kínában egy koronavírussal fertőzött anya egészséges babát hozott a világra, akiben kimutathatók voltak a vírussal szembeni antitestek.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

A baba – a pár első gyermekeként – május 30-án született a kínai Shenzhen városában, miután az édesanyjánál várandóssága alatt koronavírus-fertőzést igazoltak az orvosok. A teszt április 19-én mutatta ki a szervezetében a vírus jelenlétét. Az anyánál a fertőzés szerencsére tünetmentesen zajlott, a beteg a kezelés eredményeként 10 nap alatt teljesen felgyógyult, majd a várandósság végén egészséges kisfiú született. Az anyát és gyermekét csak azt követően bocsátották el a városi kórházból, hogy koronavírus-tesztjük mindkettőjüknek negatívnak bizonyult.

A babát természetesen alaposan megvizsgálták a világra jövetele után. Ezek a vizsgálatok mutatták ki a szervezetében a koronavírussal szemben termelődött úgynevezett ellenanyagokat. Ezek az immunrendszer által termelt fehérjemolekulák, melyek egy lezajlott fertőzést követően segítik a szervezetet abban, hogy egy ismételt azonos fertőzéskor a kórokozót felismerjék, felvegyék ellene a harcot és elpusztítsák azt. Az eddigi tesztek alapján úgy tűnik, hogy ezeket az ellenanyagokat nem a baba termelte, hanem azok az anya szervezetéből kerültek a babához.

A sajtóban Xiaoyuként emlegetett nő és férje azt követően kapta el a kórt, hogy nem sokkal a járvány kitörése után, január közepén a Vuhan tartományban lévő lakóhelyükről a családjukhoz költöztek az ország középső részén fekvő Wuchang városába még mielőtt a járvány kiindulópontjául szolgáló Vuhan tartomány január 23-án teljes vesztegzár alá került. Xiaoyu anyja február elején pozitív tesztet produkált, lánya és veje tesztje azonban negatívnak bizonyult, ezért engedélyezték nekik, hogy visszatérjenek Shenzhenben lévő otthonukba.

Tíz kérdés a koronavírusról - kvíz

A várandós nő tesztje azonban április elején pozitív eredményt adott, de – ahogyan már említettem – tünetei szerencsére nem jelentkeztek, bár ettől még terjeszthette a koronavírust.

A baba megszületése után elvégzett nukleinsavteszt anyánál és gyermekénél is negatív lett. ugyanakkor az újszülött szervezetében kimutathatók voltak a koronavírussal szembeni antitestek.

A kórház képviselői azt nyilatkozták a sajtónak, hogy a mostani eredmények további kutatások alapján képezik, melyek talán lerövidíthetik a hatásos vakcina kifejlesztéséhez vezető utat. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy ebből az egyetlen esetből nem lehet biztos következtetéseket levonni arra nézve, hogy fertőzött várandósokban termelődő ellenanyagok valóban védelmet jelenthetnek-e gyermekeiknek a koronavírussal szemben.

Fotó: Freepik (A fotó csak illusztráció.)

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

A koronavírus veszélyes a magzatra! – vagy mégsem

Járvány idején született négy egyforma babánk

Újszülöttek karaténban, szülők nélkül

A gyerekek nem betegszenek meg, de továbbadják-e a vírust?

Gyerekekre is veszélyes lehet a koronavírus!

Öröm az ürömben: járvány idején szültem

A koronavírus nem „sárga” és nem is „kínai vírus”!

Most otthon a legbiztonságosabb – de szülni is?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!