A napokban egy fehér Volkswagen fotója járta be a közösségi médiát. A fotót egy nő készítette egy parkoló autóról, egy benne hagyott gyerekkel. A nő értesítette a rendőrséget és egészen addig őrizte az egyedül hagyott gyereket, amíg a gyerek anyja fel nem bukkant végre. Aki csak egy vaskos b… meggel köszönte meg, hogy egy vadidegen jobban vigyázott a gyerekére, mint a tulajdon anyja.

autó autóban hagyott gyerek

Sok oka van annak, miért nem szabad a gyereket semmilyen körülmények között egyedül hagyni a parkoló autóban. Korábbról már sok szomorú példa van arra, miért életveszélyes a „csak 5 perce elugrom az autótól” stratégia.

 

Ne hagyjuk a gyereket a forró konzervdobozban! (videóval)

Hagytad már az autóban egyedül a gyereket?

A mostani eset az ausztráliai Cairnsban történt, ahol egy véletlenül arra járó nő azt vette észre, hogy egy parkoló autóban hagytak egy kislányt. A gyerek szülei talán már hallottak harangozni valamit arról, hogy az autó könnyen felforrósodhat a napon, talán ezért hagyták letekerve az egyik hátsó ablakot. Amitől persze a dolog nem lett egy grammal sem kevésbé veszélyes.

A nő értesítette a rendőrséget és az autó mellett várta ki, hogy felbukkanjon az autó sofőrje. Úgy 10 perces várakozást követően vissza is tért a gyerek anyja. Szóváltás alakult ki a két nő között, amire a gondaltan anya egy vaskos b…meggel tett pontot, elküldve a nála nagyságrendekkel felelősebben gondolkodó vadidegen nőt a jó édesanyjába. A nő most azt kéri a rendőrségtől, hogy szigorúan vonják felelősségre az anyát. Nem a trágár beszédért, hanem a gyermekével szembeni gondatlanságért. „Jókor voltam jó helyen – mondja. – Ki tudja, mi történhetett volna szegény kislánnyal, ha éppen nem járunk arra?”

Egyszerűen nincs elfogadható indok arra, hogy a gyereket az autóban hagyjuk

„Csak egy perc, és máris jövök” − halljuk-mondjuk napjában akár többször is. Az ezerszer ismételt mondat azonban akár életveszélyes is lehet, ha az autóban hagyott gyereknek szól megnyugtatásul. Sok szülőnek talán fogalma sincs arról, hogy a tűző napon álló autóban szinte percek alatt veszélyes magasságba emelkedhet a hőmérséklet.

Az amerikai meteorológiai társaság lapjának (Bulletin of the American Meteorological Society) egyik cikke arra figyelmeztet, hogy a zárt utastér olyan gyorsan felhevülhet, amire a szülők nemigen gondolnak, és amennyi idő alatt egy mégoly gyors bevásárlást vagy ügyintézést sem lehet lebonyolítani.

A mérések szerint egy nem túl forró (24 Celsius-fok) napon a napsütötte parkolóban álló autó belső hőmérséklete már körülbelül akkorra 28 Celsius-fokra emelkedik, amikor a bevásárlókocsit a tárolóból a szupermarket bejáratához toljuk (5 perc). Újabb öt perc elteltével már 31 fok van az autó belsejében, az autó lezárása után fél órával pedig már fullasztó a hőség (40 Celsius-fok) − pedig ennél rövidebb idő akkor sem elegendő egy gyors bevásárláshoz, ha nem áll sor a pénztárnál. Összesen egy óra leforgása alatt az eredetileg kellemes hőmérsékletű kocsi 54 Celsius-fokos pokoli katlanná változik. (Erről itt írtam korábban részletesen, és egy hasznos videót is találsz a posztban.)

De többször okozott már tragédiát a kiengedve hagyott kézifék is. Egy angliai kisvárosban tavaly egy hároméves kislány vízbe fulladt, amikor az édesanyja néhány percre magára hagyta az autóban. A kiengedett kézifékkel leállított autó a folyóba gurult, és a kislány megfulladt. (Erről itt írtam hosszabban.)

Nem sokkal az előbbi tragédia után az Egyesült Államokban is súlyos balesetet okoztak az autóban magukra hagyott gyerekek. Az anya egy benzinkútnál tankolt két gyermekével. A gyerekülésbe rögzített 1 és 3 éves gyereket a mikrobusz hátuljában hagyta, míg beszaladt a pénztárhoz fizetni. Azonban egy pillanattal azután, hogy magára hagyta az autót, az egyik gyereknek sikerült kinyitnia a biztonsági gyerekülés rögzítő csatját, az autó sebességváltóját hátramenetbe tette, így az autó hátrafelé gurulva nekiütközött a kútnak, mely az ütődéstől azonnal kigyullad. Mindkét apróság bennégett volna az autóban, ám egy idegen az autóba nyúlva kimentette őket a lángokból. (Az esetről itt olvashatsz részletesebben.)

Bár most még nem nagyon látszik, de mindjárt itt a jó idő. Vigyázzatok a gyerekeitekre!

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Ne hagyjuk a gyereket a forró konzervdobozban! (videóval)

Hagytad már az autóban egyedül a gyereket?

Nem megmondtam, hogy ne hagyd egyedül a gyereket az autóban?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!