Arról már százan száz helyen százféleképpen írtak, mi motiválja a tökéletes képekkel tökéletes élet illúzióját keltő lájkvadászokat a közösségi oldalakon. Olyanról viszont ritkábban hallunk, amikor egy anya állandóan azt sasolja, mennyi lájkot kap egyik vagy másik gyereke a Facebookon vagy az Instagramon, pláne ha ráadásul ezzel méri a gyerekei népszerűségét.

közösségi oldalak közösségi média függőség gyerekek kamaszok

Egy amerikai anya most nemcsak, hogy megtette, de nyilvános posztban meg is osztotta ebbéli véleményét – hol máshol, mit egy közösségi oldalon? Kapott is érte hideget-meleget. De inkább hideget.

Töltsd ki az Anyavilág kérdőívét és nyerj! A szabályokat itt találod.

További olvasnivaló a témában: Függőségben a népszerűséggel és a figyelemmel

 

Egy mamablogger a napokban osztotta meg nem kevés követőjével azt a „létfontosságú” információt, hogy az egyik gyerekének a posztjaira sokkal kevesebb lájk érkezik a közösségi oldalakon, mint a többi gyerekéére. Ezt a fontos megállapítást éppen a kérdéses gyerek, Weston hatodik születésnapjára időzítette.

közösségi oldalak közösségi média függőség gyerekek kamaszokKatie Bower, egy ötgyerekes georgiai anya, életmód-blogger, és saját oldalt is vezet Bower Power Blog néven. Ezen kívül Instagram-profilja is, melyet 53 ezren követnek, nem csoda hát, hogy ezt a szokatlan posztot több ezren megosztották, legtöbben azzal a megjegyzéssel, hogy nem hiszik el, hogy van olyan anya, aki állandóan azt figyeli, hogy a gyerekei mennyi lájkot gyűjtenek be a megosztásaikkal a közösségi oldalakon.

Az onimózus Twitter-poszt eredetileg egy születésnapi köszöntésnek indult, amiben az anya azt ecseteli, hogy Weston milyen jó gyerek volt mindig is. A poszt azonban sajnos folytatódik: „Az Instagram sosem szerette őt, és ez engem elemészt belülről. A fotóit nem sokan lájkolják, és soha nem érkezik rájuk komment. Statisztikai szempontból ő nem olyan népszerű, mint a többiek mindenfelé” – írja. Majd egy számomra követhetetlen logikai bukfenccel ezt abból eredezteti, hogy ez a hatéves Weston csak nagyon rövid ideig volt „a gyerek”, azaz a család egyedüli szeme fénye, mert hamarosan sorban érkeztek a testvérei. Az emberek pedig csak a bébiket szeretik − véli az anya. Pedig szerinte ez a gyereke is ugyanúgy megérdemli a lájkokat – érkezzenek azok ismerősöktől vagy idegenektől. A legvégén kiderül, hogy ezt az egész eszmefuttatást csak azért osztotta meg a nyilvánossággal, mert úgy gondolja, hogy eljön az idő, amikor majd a gyereknek is látnia kell a lájkok számát, az anyja pedig azt szeretné, ha a gyerek tisztában lenne vele, hogy az ember értékét nem az méri, hogy mennyire elfogadott a virtuális világban. Reméli, hogy a követői megértik, mit akar ezzel az egésszel mondani, és senki nem gondolja, hogy a lájkok száma a legkevésbé is befolyásolja, hogyan viszonyul a gyerekeihez.

közösségi oldalak közösségi média függőség gyerekek kamaszokKatie Bower azóta eltüntette a posztot az oldaláról, amiből könnyen kikövetkeztethető, hogy a több ezer megosztást elért írás túlnyomó többségében negatív visszajelzéseket eredményezett, a Twitter népe nem sok jót gondolt egy olyan anyáról, aki a gyerekei posztjaira érkezett lájkok számát hasonlíthatja egymáshoz.

A közösségimédia-függőségről

A szociálismédia-függőség – számos szenvedélybetegséggel, például a drogozással és az alkoholizmussal ellentétben – (egyelőre) nem hivatalos klinikai diagnózis. Azokról az emberekről (gyerekekről és felnőttekről) beszélünk, akik túlságosan sok időt töltenek nem általánosságban a neten, hanem specifikusan a közösségi oldalakon. Ezek az oldalak kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy mindenki olyan képet közvetítsen magáról a környezete felé, amilyet csak szeretne. Éppen ezért sokan vannak, akik naponta sok-sok órát töltenek státuszfrissítéssel, képek feltöltésével, kommentek írásával, Facebook-játékok játszásával, mások posztjainak olvasgatásával és új ismerősök felkutatásával.

Honnan veszed észre, hogy te is függővé váltál a közösségi médiától?

A figyelmeztető jelek:

Rengeteg időt töltesz a közösségi oldalakon, illetve rengeteg idődet emészti fel annak megtervezése, hogy amikor odajutsz, mit fog ott csinálni.

Egyre nagyobb késztetést, később már kényszert érzel, hogy állandóan jelen legyél kedvenc közösségi oldaladon.

A Facebookot használod arra, hogy megfeledkezz személyes problémáidról.

Nyugtalanságot vagy zavart érzel akkor, ha valamilyen ok miatt nem jutsz fel a kedvenc közösségi oldaladra.

A közösségi oldalakon való mértéktelen jelenlét kedvezőtlen hatással van a társas kapcsolatokra is. 

A témáról itt és itt írtam korábban az Anyavilágon.

Töltsd ki az Anyavilág kérdőívét és nyerj! A szabályokat itt találod.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Függőségben a népszerűséggel és a figyelemmel

Beszéljünk még egy kicsit a közösségimédia-függőségről!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!