Korán, nagyon korán. Sokkal korábban, mint gondolnák. A felmérések szerint úgy tizenhárom a gyerek, amikor a szülőknek, akik addig minden lépését figyelték és óvták, már jobbára fogalmuk sincs, mint csinál suli után, merre jár a barátaival, mit eszik – mert hogy nem a táskájába gondos anyai kezek által bekészített tízórait, az jól látszik a hétvégére összegyűlő, szétlapított szendvicsek számából.

kamaszok önállósodás étkezés dohányzás junk food

A gyerek tehát úgy a felső tagozat végére-a középiskola elejére felépíti a maga kis privát világát. Nélkülünk.

További olvasnivaló a témában: Szereljünk-e digitális pórázt a gyerek nyakába?

 

Megszokhattuk már, hogy bankok, cégek, szervezetek időnként felméréseket készítenek valamilyen témában. Amihez általában valamilyen marketingüzenetet is kapcsolnak, egy bank például a zsebpénzadási szokásokhoz junior számlát kínál, egy biztosító az iskolába jutási lehetőségek feltérképezése után balesetbiztosítást ajánlgat és így tovább. Ne legyenek kétségeink, hogy a most idézett felmérés készítője, a Vitabiotics is azért küldte szét a kérdőíveit abban a témában, hogy a szülők mennyit tudnak arról, mi történik a gyerekükkel reggel és délután között, hogy valamilyen termékét promotálja. Én azt is tudom, hogy konkrétan melyiket, de inkább lapozzunk, jöjjenek az eredmények.

A „mit eszik a gyerek” kérdése nagy bizonytalansági tényező

Az egyik fontos szülői aggodalomnak az tűnik, hogy a szülőknek fogalmuk sincs, mit eszik-iszik a gyerek, míg a szülei nélkül létezik a világban, ez minden 10 szülő közül négyet zavar. A szülők 43 százaléka válaszolta, hogy gyakran talál olyan csomagolást a gyerek táskájában, szobájában vagy zsebében, mely arra utal, hogy olyan édességre vagy gyorséttermi szemétkajára csábult el nap közben, amit egyébként a szülők tiltanak. De nagy csáberőt jelenthetnek a szénsavas üdítőitalok – azon belül is különösen az energiaitalok (erről is írtam már, ide kattints az elolvasásához).

Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ezért mosolyogtat meg mindig, amikor baba-mama oldalakon 3-4 éves gyerekek szülei magabiztosan kijelentik, hogy az ő gyerekük aztán csakis egészségeset eszik, a csokit hírből sem ismeri, viszont imádja a kölesgolyót… és a szülő szentül hiszi és hirdeti, hogy ez mindörökké így lesz. Ilyenkor szoktam mondani, hogy térjünk vissza a kérdésre úgy tíz év múlva, amikor a gyerek már önállóan jár-kel a világban.

De most vissza a Vitabiotics kérdőíveihez.

Legalább ennyire „sötét lyuk” az is, merre jár a gyerek

A szülők39 százaléka nem mindig van képben azzal kapcsolatosan, merre és kikkel lóg éppen a gyereke – ami egyébként az étkezés tekintetében is bizonytalansági tényező, lássuk be. Vannak szülők, akik ezt elég jól viselik, míg mások legszívesebben pórázt kötnének a gyerek nyakába, hogy mindig tudják, merre járkál éppen szemük fénye. Hogy ez jó vagy rossz módszer, erről már írtam korábban, ide kattints, ha korábban még nem olvastad.

És hogy mikor veszítjük el a kontrollt a gyerek felett?

Minden megkérdezett szülő közül egy úgy érzi, hogy a folyamat már valahol 10 éves korban megkezdődik, de az átlag úgy 13 éves kor körül van, tehát tipikusan a középiskolába lépés időszakában.

Ami az étkezés szülői kontroll alól való kikerülését illeti, a szülők 40 százaléka érzi úgy, hogy az ő gyerekei több kekszet, csipszet és csokoládét – azaz üres kalóriákat tartalmazó szemétkaját – eszik, mint a szülő tette a maga gyerekkorában. A szülők több mint fele állandó vitatémaként jelölte meg a gyerekkel való kommunikációban az étkezést, ami többnyire azt jelenti, hogy azon győzködi, hogy a gyerek egyen több zöldségfélét és gyümölcsöt. (Aminek a gyerek természetesen ellenáll, van-e még kétsége bárkinek is, minek a megvásárlására akarja rávenni ez a derék Vitabiotics a gyanútlan szülőket?)

Minden 10 szülő közül négyen gyanítják (40 százalék), hogy a gyerekük már megkóstolta az alkoholt ezzel kicsit alálőnek a valós helyzetben, mert a gyerekek válaszaiból kicsit magasabb arány, 44 százalék derül ki. A cigarettázás esetében fordított a helyzet, itt a szülők kicsit pesszimistábbak a valóságnál: 16 százalékuk véli úgy, hogy a gyerek stikában már elszívott pár cigit, míg a kamaszok válaszai 10 százalékot jeleznek.

„Amikor a gyerek még kicsi, nem nehéz nyomonkövetni, hogy pontosan mit csinál, kivel van, mit eszik és iszik. De aztán nagyobb lesz, elkezdi a saját életét élni, így pedig már nehezebb a kontroll felette. Amikor egyedül megy az iskolába vagy a barátaival tölti az idejét, akkor olyan étel és ital is becsúszhat, amit a szülők különben tiltanak” – mondják a felmérés készítői, akik szerint a jelenség hátterében jórészt az áll, hogy a kamaszok így ünneplik a frissen megtapasztalt függetlenséget, illetve sokszor tudatosan lázadnak a szülői szabályok ellen.

A felmérésben egyébként 2000 olyan szülőt kérdeztek meg, akik 13 és 18 év közötti kamaszgyereket nevelnek.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Szereljünk-e digitális pórázt a gyerek nyakába?

Gyerekek ne vásárolhassanak energiaitalt!

Te tudod, mennyi cukrot eszik a gyereked?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!