Azt szokták mondani, hogy ha valaki a várandóssága alatt nem szokik le káros szokásairól, akkor soha. Az anyaság ugyanis akkor a lökést adhat a „jó útra” téréshez, amilyen nagy hatású esemény nem sok van egy nő életében. A terhesség alatti drogfogyasztás ennek ellenére világszerte probléma, és nincs ez másként nálunk sem.

terhesség várandósság drog kábítószer

A mai posztot egy kis privát bevezetővel kezdem. Sok minden landol az Anyavilág postaládájában, kapok mindenféle anyagokat, sajtóanyagoktól reklámokon és eseménymeghívókon át sok mindent.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

Hegyibeszéd helyett: hogyan beszéljünk a drogokról a gyerekkel?

Kilencévesek árulnak drogot a suliban

Viszonylag ritkábban fordul elő azonban, hogy a kapott anyagot elolvasva azt mondom: wow, de jó anyag, minden össze van benne szedve, ami a témában fontos. De pontosan ez volt a helyzet a napokban, amikor egy külföldi edukációs szervezettől kaptam felkérést arra, hogy a terhesség alatti drogfogyasztással kapcsolatos ismeretek terjesztését célzó projekt keretében jelentessem meg az általuk küldött anyagot az Anyavilágon.

Akik ismernek, tudják, hogy a jól összeszedett, színvonalas szakmai anyagok mindig lázba tudnak hozni, úgyhogy lássuk is, mi volt a megküldött, meglehetősen hosszú angol nyelvű anyagban. Nem az egész A-tól Z-ig, csak a lényeg.

A várandósság nem mindenkinek a józanságról és önmérsékletről szól

Bár sokan azt hiszik, hogy hozzájuk hasonlóan másoknál is a józanság időszaka a várandósság, ez koránt sincs így. Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint például az Egyesült Államokban a 12 év felettiek közül minden 10 ember ismerte el, hogy az elmúlt egy évben legalább egy alkalommal használt tiltott szert. Úgy tűnhet, hogy nálunk biztosan jobb a helyzet, hozzá kell azonban tenni, hogy az illegális szerhasználatnál nemcsak olyan kőkemény drogokra kell gondolni, mint például a heroin, hanem például a kábító vagy nem kábító fájdalomcsillapítók nem előírásszerű − azaz az orvos által javasoltnál gyakoribb vagy nagyobb dózisú, illetve kellő indok nélkül történő − szedésére. Az is előfordul, hogy bizonyos gyógyszereket alkohollal együtt vesznek be, így próbálva elérni a kívánt hatást.

Szomorú hír, hogy a nemzetközi adatok szerint a tiltott szerek használata különösen a nők körében emelkedett, és ez sajnos a terhesség alatti szerfogyasztásra is kihat.

Terhesség és drogok

A méhlepény lényegében egy ideiglenes szervnek tekinthető, mely összeköti az anyát és a magzatot, biztosítja a táplálék- és oxigénáramlást a magzat felé, ugyanakkor eltávolítja a káros salakanyagokat a baba szervezetéből. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy az anya szervezetébe kerülő anyagok akkor is át juthatnak a babába, ha azok károsan befolyásolják a magzati fejlődést.

Az amerikai szülész-nőgyógyász társaság (ACOG) szerint minden 20. várandós ismeri el, hogy terhessége alatt valamilyen illegális szert szedett, melynek az a veszélye, hogy terhesség alatt speciális problémákat okozhat. Ezek a következők lehetnek (a teljesség igénye nélkül):

  • vetélés
  • koraszülés
  • halvaszületés

Ezen túlmenően, ha az illegális szerhasználat ellenére a terhesség eljut a szülésig, a megszülető újszülött gyakran kis születési súllyal, kis fejkörfogattal, szív- és egyéb születési defektusokkal jöhet a világra. A terhesség alatti szerfogyasztás a gyermek később életére is kihat, ezek a gyerekek gyakran lassabban növekszenek, illetve nagyobb a fejlődési elmaradás, a tanulási és viselkedési zavarok kialakulásának a kockázata. Ezen túlmenően azt is kimutatták, hogy a várandós anya drogozása hatására később a babánál nagyobb a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS), azaz köznyelven a bölcsőhalál előfordulásának esélye.

A szakemberek ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy ha valakinél már kialakult a drogaddikció, a függőség, akkor a szerről „ lejönni” csak fokozatosan, orvosi ellenőrzés mellett szabad, semmi esetre sem hirtelen és saját megfontolás alapján. Ennek oka, hogy a drog hirtelen, azonnali abbahagyása veszélyes elvonási tüneteket okozhat, mely nemcsak az anyát, hanem a még meg sem született babát is veszélyezteti.

Marihuána

Külön említést érdemel a marihuána vagy „fű”, amely sok országban nem is tartozik az illegális drogok sorába, és a nagyon sokan magukban nem is sorolják a hivatalosan kábítószernek nevezett anyagok közé, mondván: az csak egy kis „fű”. Sőt olyan hangok is vannak, hogy a marihuánát vagy kannabiszt a várandós nők talán a terhesség alatt jelentkező émelygés-hányinger megszüntetésére is használják. Mások szerint azonban ez veszélyes, nem más, mint orosz rulett, ugyanis várandósság alatt a marihuánának nem kívánt hatásai is lehetnek, például több mint kétszeresére növeli a halvaszülés kockázatát. Vannak arra utaló adatok is, hogy azon gyerekek között, akiknek édesanyja a terhesség alatt marihuánát használt, gyakrabban fordul elő a szívüregek közötti sövényen lyuk, (köznyelven „lyukas” szív). A gyermek későbbi életében gyakoribbak az értelmi nehézségek, például ezek a gyerekek nehezebben képesek megjegyezni dolgokat, rövidebb ideig képesek adott dologra koncentrálni, impulzívak és hiperaktívak. És ha még tovább haladunk a gyermek életében, akkor azt látjuk, hogy az ilyen gyerekek között gyakoribb a depresszió és a szorongás, és az iskolai előmenetel is rosszabb. És ha még ennél is tovább megyünk, akkor azt találjuk, hogy a terhességük alatt marihuánát szívó várandósok gyermekei serdülőkorukra nagyobb arányban lesznek maguk is droghasználók.

Ezen túlmenően bizonyos betegségek, például a gyermekkori rákok gyakoribb előfordulását is összefüggésbe hozták a várandósság alatti marihuánahasználattal. Mindezek fényében a szakértők mindenképpen azt ajánlják, hogy a várandósok a terhességük alatt teljes egészében mondjanak le a droghasználatról.

A poszt következő részében a „társadalmilag elfogadott”, vényre kapható és egyéb legális szerekről lesz szó.

Forrás: Drug Rehab

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Kilencévesek árulnak drogot a suliban

Fiatalkori drogozás: Izlandon ismerik a titkot

Hegyibeszéd helyett: hogyan beszéljünk a drogokról a gyerekkel?

Barangoljuk végig Európa nagyvárosait a drog nyomában!

Már az anyaméhben drogozott az iskolai lövöldöző

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!