Már egy csomó terhesség alatti tényezőről írták már, hogy fennállása esetén nagyobb az esélye annak, hogy a születendő gyermeknél később autizmust diagnosztizálnak. Ezzel együtt nagy erőkkel kutatják azt is, mire ügyeljen a várandós, hogy csökkentse annak esélyét, hogy autista gyermeke születik.

autizmus multivitaminok terhesség

Nemrégiben például a multivitaminok terhesség alatti szedéséven összefüggésben látták igazoltnak, hogy csökkenthető az autizmus kockázata.

További olvasnivaló a témában: 6 tény, amit nem tudtál a gyermek-multivitaminokról

 

A British Medical Journalban megjelent cikkükben azt írták, hogy ritkábbnak találták az autizmus előfordulását azon anyák gyermekei között, akik a várandósságuk alatt terhességi multivitaminokat szedtek. Azt is megjegyzik ugyanakkor, hogy további kutatások szükségesek a mostani megfigyeléseik megerősítésére. Ez utóbbi annál is inkább indokoltnak látszik, a multivitamin-készítmények előnyeival és hasznával kapcsolatosan eléggé ellentmondásos eredmények szoktak napvilágot látni. Nemrégiben én is írtam arról, hogy más szerzők szerint viszont nem sok értelme van multivitaminokat szedni, mivel azoknak csak néhány eleme gyakorol észrevehető hatást például a szív- és érrendszeri betegségek előfordulására. „Magunk is meglepődtünk azon, hogy milyen kevés haszonnal jár az egészségi állapotra nézve azoknak a multivitaminoknak és étrendkiegészítőknek a szedése, amelyeket a legtöbben fogyasztanak – nyilatkozta akkor dr. David Jenkins, a vizsgálat vezetője. – Annyit állapíthatunk meg mindössze biztonsággal, hogy ha valaki úgy dönt, hogy multivitaminokat, D-vitamint, kalciumot vagy C-vitamint szed, ezzel nem árt magának.”

De mi a helyzet az autizmussal?

Az autizmus spektrum zavarnak (ASD) is nevezett autizmus tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom több olyan, különböző súlyosságú állapot megjelölésére, melyek a szociális és kommunikációs képességek, illetve a viselkedés kóros fejlődésével jár. Ezen túlmenően az autisták egy részének intellektuális fejlődése és tanulási képessége is zavart szenved.

Számos tanulmány felvetette már, hogy az anya várandósság alatti életvitele is befolyásolja, hogy a gyermeket később autizmussal diagnosztizálják-e vagy sem. Egy 2013-ban megjelent vizsgálat szerint például ómaga-3- és ómega-6-zsírsavak (melyek a halolajokban találhatók például nagy mennyiségben) fogyasztásával egyharmadával csökkenthető az autizmus előfordulása.

Most a British Medical Journal című lapban jelent meg egy tanulmány, melynek szerzői a multivitaminokat szedő várandósok gyermekei között ritkábbnak találták az autizmus előfordulását. Ebben a vizsgálatban egy svédországi adatbázisból több mint 273 ezer anya−gyermek pár adatait elemezték. A gyermekek 1996 és 2007 között születtek, és egészen 2011-ig kísérték figyelemmel a fejlődésüket, amikor 4 és 15 év közöttiek voltak. Az anyákat külön csoportokba osztották aszerint, hogy 19 csak vasat vagy 29 csak folsavat, 3) vasat és folsavat is, 4) csak multivitamint, 5) multivitamint és vasat vagy 6) multivitamint és folsavat szedtek a várandósságuk alatt.

Azt találták, hogy a várandósságuk alatt multivitaminokat szedő nők anyák gyermekei között kevesebb volt az autista, függetlenül attól, hogy a multivitamin mellé az anya szedett-e külön vasat és/vagy folsavat is. A kizárólag vas- vagy folsavszedés esetében nem mutatkozott ilyen összefüggés, csak a multivitaminoknál.

Azt is megjegyzik ugyanakkor, hogy pusztán e vizsgálat alapján nem jelenthető ki, hogy ok-okozati kapcsolat lenne a multivitamin-szedés és az autizmus között, azaz hogy valóban a multivitaminok csökkentették az autizmus kockázatát, és nem játszott(ak) benne szerepet más tényező(k). Elképzelhető például, hogy az anyák táplálkozásában volt valami különbség. A megfigyelés mindenesetre figyelemre méltó, és további kutatásokat tesz szükségessé például úgy, hogy alaposabban elemzik az anyák étrendjét a várandósság alatt.

Forrás: British Medical Journal

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

6 tény, amit nem tudtál a gyermek-multivitaminokról

Tömegközlekedés egy autista szemével

Autista gyereknek nincs helye a repülőgépen!

Multivitaminokat szedni hiábavaló dolog?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!