A Földön jelenleg majdnem négymilliárd olyan ember él, aki menstruált, menstruál vagy menstruálni fog. Mégsem övezi talán a női egészség egyik aspektusát sem annyi tévhit, mítosz és téves információ, mint éppen a havi vérzést. Nem, most nem azokra az ősi babonákra gondolok, melyek valamilyen negatív összefüggést társítanak a menstruációhoz, ami akár a nők életébe is kerülhet.

menstruáció havi vérzés tévhitek mítoszok tampon szex menstruáció alatt

Maradjunk inkább a hétköznapibb mítoszoknál, tévhiteknél és babonáknál.

További olvasnivaló a témában: Vérzel vagy nem vérzel – te döntesz!

 

Szabad-e szexelni a menstruáció alatt?

Ezzel kapcsolatban egy bizonytalanságról és egy alapvető tévhitről kell beszélni.

Sok a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy lehet-e nemi életet élni a menstruáció alatt. Ezzel kapcsolatban az az igazság, hogy természetesen lehet, más kérdés, hogy a menstruáció kísérőjelenségei – elsősorban a vér jelenléte – ezt mennyire teszik kívánatossá és élvezetessé a felek számára. Vannak adatok arra vonatkozóan, hogy ezeken a napokon nagyobb a fertőzésveszély is, elég csak arra gondolni, hogy a vér milye nkiváló táptalajt jelent a kórokozók számára. Ezért a kérdésre a válasz az, hogy lehet, de nem célszerű.

Alapvető tévhit viszont az, hogy a menstruáció alatti nemi érintkezés során nem lehet teherbe esni. Az igazság az, hogy bár a legtermékenyebb időszak a két menstruáció között félidőben lévő néhány nap, amikor a peteérés bekövetkezik, ez nem kőbe vésett szabály, a középidőtől jobbra és balra is lehet néhány napnyi eltérés. Ha ehhez még hozzávesszük azt is, hogy a hüvelybe jutott ondósejtek akár 5 napig – de egyes források szerint 7 napig is – megőrzik életképességüket, máris könnyű belátni, hogy nem is olyan lehetetlen teherbe esni akkor, ha a védekezés nélküli érintkezés a menstruáció alatt történik.

Biztonságos-e fogamzásgátlót szedni a menstruáció szüneteltetésére?

Vannak, akik olyan foglalkozást vagy sportot űznek, ami nem egyeztethető össze a havonkénti vérzésekkel. Ők azok, akik a fogamzásgátló tablettákat azért szedik, hogy szüneteltessék a menstruációt. Sok tévhit él azzal kapcsolatban is, hogy ez biztonságos gyakorlat-e.

Kezdjük azzal, hogy a szokásos 21+7 napos rend szerint szedett fogamzásgátló tabletták mellett is rendszeresen jelentkezik vérzés. Ez azonban nem valódi menstruáció, hanem úgynevezett menstruációs vérzés. Folyamatos – 28 napos – tablettaszedéssel azonban elérhető, hogy egyáltalán ne jelentkezzen vérzés, ezen kívül vannak a fogamzásgátlásnak olyan egyéb formái (pl. injekció), melyeket ugyancsak nem kísér havonta vérzés.

A tablettaszedéssel kapcsolatos szakmai ajánlásokban éppen nemrégiben követezett be szemléletváltás, és ezzel kapcsolatban is számos felelőtlen sületlenség is megjelent a sajtóban, még a pápa is bele volt keverve a történetbe. (Ide kattintva olvashatod el, mit gondolok ezekről az írásokról.)

Röviden a kételyekre a válasz az, hogy vérzés nélkül is biztonságosan szedhetők a fogamzásgátlók.

Szabad-e fürdeni menstruáció alatt?

Sokak szerint a menstruáció alatt kerülendő az ülőfürdő, mások szerint még a zuhanyozás is. Az elsőre indok lehet, hogy a meleg víz serkenti a vérzést. Az igazság az, hogy miközben a túlságosan forró fürdő valóban így hat, a kellemesen meleg víz oldhatja a fájdalmat és a görcsöket.

Mások a fertőzésveszély miatt óvnak az ülőfürdőtől a menstruáció alatt és javasolnak helyette zuhanyozást, de eddig még nem nyert bizonyítást, hogy a menstruáció alatti ülőfürdő egyértelműen fokozott fertőzésveszélyt hordozna magában. Az viszont bizonyítottnak látszik, hogy mosakodásra a ph-semleges tisztálkodószer a leginkább megfelelő, hiszen például a különböző intimszappanok és -gélek használata kapcsán gyakoribbnak találták a fertőzések előfordulását.

Plusz haszon, hogy egy kellemes fürdő akár még javíthat is a menstruáció miatt sokszor nyomott hangulaton.

Mi a helyzet a tamponhasználattal?

Ezzel tévhitekkel gazdagon meghintett vizekre evezünk – hogy némi képzavarral éljek. Ki használhat tampont, vannak-e veszélyei, milyen gyakran kell cserélni?

Az egyik leginkább elterjedt tévhit, hogy a tampon felhelyezése átszakítja a szűzhártyát, így elvész a szüzesség. A valóság az, hogy a szűzhártya egy eléggé rugalmas struktúra, ezért a kifejezetten szűz lányok számára gyártott kisméretű tamponok biztonsággal használhatók.

A másik alapvető bizonytalanság a tamponcsere gyakoriságát illeti. Ezt egy idő múlva mindenki kitapasztalja saját magának. A túl gyakori tamponcsere sem jó, mert a vérrek nem kellően átitatott tampont kidörzsölheti a hüvelyt, míg a túl ritkán cserélt tampon – a benne lévő bomló vérrel együtt – kiváló táptalaj a kórokozók számára. Súlyos esetben úgynevezett toxikus shock szindróma is kialakulhat (erről például itt olvashatsz részletesebben).

Fotó: Dreamstime

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Vérzel vagy nem vérzel – te döntesz!

Szégyelljük, pedig nem kéne – a menstruáció zavarairól

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!