Sokszor felmerül a kérdés azzal kapcsolatban, mit lehet és mit nem a szoptatás alatt. A kérdés jogos, hiszen az anyatejjel nemcsak csupa jó dolog kerülhet át a baba szervezetébe. Gyakori aggodalom például, hogy a szoptató anya is beadathatja-e a magának a védőoltásokat.

szoptatás  anyatej anyatej kanyaró védőoltások védőoltás vakcina

A Breasfeeding Medicine című lapban most megjelent cikk szerzői megnyugtató válasszal szolgálnak a kérdésre.

További olvasnivaló a témában: A halál az anyatejből érkezik

 

A szerzők az összes, széles körben elérhető vakcinát bevonták a vizsgálatba, beleértve azokat is, melyek inaktivált, illetve amelyek élő, legyengített kórokozókat tartalmaznak − ezeket éri ugyanis leggyakrabban az a vád, hogy károsíthatják a csecsemőt vagy megzavarhatják a gyermek immunválaszát a kisgyermekkorban adott védőoltásokra.

Bebizonyosodott, hogy egyik rutin védőoltás (MMR, Di-Per-TE, influenza, bárányhimlő, HPV stb.) sem ellenjavalt a szoptatás alatt sem.

Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a nem rutin védőoltások (például az egzotikus vidékekre utazás előtt javasolt vakcinák) némelyike esetében körültekintés szükséges. Kiemelik például, hogy sárgaláz elleni védőoltást ne kapjon olyan nő, aki 9 hónaposnál fiatalabb babát szoptat, hacsak nem létfontosságú az anya számára a vakcina által nyújtott védelem. Himlő elleni védőoltás nem adható a szoptatás alatt, és az adenovírus 4-es és 7-es típusát tartalmazó vakcina sem ajánlott.

A cikkhez fűzött szerkesztősége kommentárjában dr. Arthur I. Eidelman, azt írja, hogy nemcsak hogy ártalmasak a rutin védőoltások a szoptatás alatt, ha nem előnyösek mind az anya, mint a baba számára. Például az anya szervezetében a vakcina hatására képződött ellenanyagok az anyatejjel átjutnak a csecsemőben és erősítik a baba immunválaszát. Arra is figyelmeztet, hogy a szoptató anyákat sem szabad kihagyni a kanyarójárványok megfékezésére indított sűrűségű védőoltási kampányokból sem – nagyon aktuális téma, hiszen ilyet határozott el például a New York-i tisztiorvosi hivatal, miután az amerikai nagyvárosban is járványos méreteket öltött a kanyarós esetek száma.

Forrás: Breastfeeding Medicine

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Marihuánával szoptatod a gyereked?

A halál az anyatejből érkezik

Te etetnéd netről vett anyatejjel a gyereked?

A kanyaró már a szomszédban gyilkolja a gyerekeket

Pillanatkép kanyarójárvány közben

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!