Egy férj arról panaszkodott egy közösségi oldalon, hogy amióta a felesége terhes, képtelenség vele egy asztalnál étkezni, mert folyton az állapotával járó testi változásokat ecseteli – sajnos étkezőasztalhoz nem illő részletességgel. Már többször kérte az asszonyt, hogy ezt ne tegye, de ez mindig sértődéshez, mosolyszünethez vezet.

terhesség várandósság testi tünetek székrekedés gyakori vizelési inger aranyér aranyeresség aranyérbetegség gyomorégés hüvelyi folyás hányinger hányás émelygés

A várandósságnak természetesen valóban vannak testi jelei, más kérdés persze, hogy ezt milyen részletességgel kell megvitatni másokkal, akár a gyerek apjával is.

 


További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

Egy férfi egy közösségi oldalon látogatóitól kért tanácsot arra, hogyan beszélje rá várandós feleségét, hogy ne ossza meg vele kínos részletességgel a várandósság testi tüneteit. De ha már megteszi, akkor legalább ne a közös étkezések közben tegye.

„Nincs semmi bajom, ha ezt a témát étkezés előtt vagy után hozza szóba, de ne már akkor, amikor eszünk! Ez független a feleségem állapotától, egyébként is érzékeny a gyomrom, és hányingerem lesz, ha valaki a testi funkcióit ecseteli evés közben”

– írta.

Aztán azt is elmagyarázta, hogy mindezzel a felesége is tisztában van, ezért mindig megpróbálja leállítani az asszonyt, amikor erről kezd beszélni, de a vége mindig az, hogy neki kell felállnia az asztaltól és átmenni a másik szobába, ha nyugodtan akar enni.

„Amint befejezem az étkezést, ami legfeljebb fél óra, visszamegyek hozzá, és akkor már kész vagyok az ilyen témák meghallgatására. De ekkorra a feleségem már teljesen elveszti az eszét, nem akar szóba állni velem, és a nap további részében már nem is hajlandó szólni hozzám”

– folytatja.

A férj szerint nem túlzó, ahogyan erről az egészről gondolkodik, de a felesége egészen más véleményen van.

„Mindig azt mondom neki, hogy ha ezekről a dolgokról nem beszél másoknak ilyen kínos részletességgel, márpedig tudom, hogy nem teszi, akkor miért gondolja, hogy ha velem csinálja, akkor ez teljesen rendben van? Mindig az a válasza, hogy nem kellene ilyen érzékenynek lennem, és baromira rosszul esik neki, amikor ilyenkor faképnél hagyom és ignorálom őt”

– érvel a férj.

A kommentelők véleménye megoszlott a kérdésben. Egyesek a férj pártját fogták arra hivatkozva, hogy mindennek megvan a helye és ideje, és ezeknek a dolgoknak nem az asztalnál van a helyük és nem étkezés közben az idejük. Egy nő például három terhességgel a háta mögött érvelt amellett, hogy ezeket a dolgokat nem étkezés közben kellene szóba hozni, és ha a férj kérte a feleségétől, hogy ne tegye, akkor az asszonynak illene ezt tiszteletben tartania.

„Az, hogy gyermeket vár, senkit nem jogosít fel arra, hogy csak a saját igényeivel törődjön, mindent mást figyelmen kívül hagyva”

– írta.

Mások szerint viszont jó lenne, ha a férj hozzáedzené a gyomrát ezekhez a „gusztustalan” dolgokhoz, még mielőtt a gyerek megszületik, mert látni és hallani fog még ennél cifrábbakat is.

„Egyszer a gyerekem a családi ebéd közben a kezembe hányt. Szemem sem rebbent, megmostam a kezem, lemosdattam a gyerekem, aztán ettünk tovább, mintha mi sem történt volna. Majd te is hozzászoksz, hogy simán továbblépj az ilyesmin”

– írta egy harcedzett szülő.

Míg végül valaki a feltétlen szeretet és elfogadás felől közelítette meg a témát:

„Ha nem tudod kezelni, amikor a feleséged a haspuffadását részletezi, hogyan fogod kezelni, amikor a gyereked hány, büfizik vagy pukizik?”

Te mit gondolsz: kinek van igaza?

Milyen testi tünetei vannak a várandósságnak?

Első trimeszter

Bár a koraterhességi tünetek közül a reggeli (sokaknak egész napos) émelygés, hányinger és hányás a legismertebb, más testi tünetek is jelentkeznek.

Az egyik ilyen a gyakori vizelési inger, ami aztán a harmadik trimeszterben – az egyre nagyobbra növekvő méh okozta nyomás hatására – még visszatér, ám koraterhességben nem közvetlen mechanikai nyomás hatására jelentkezik.

A másik az orrdugulás, vagyis a terhességi nátha.

Sok egyéb tünet is kísérheti az az első trimesztert az általános fáradékonyságtól és aluszékonyságtól kezdve a fejfájáson és a mellfeszülésen át a szédülésig, de itt csak emeljük ki azt, amit a történetben szereplő férj vacsora közben zokon vehet: a fokozott hüvelyi folyást, mely általán híg, fehéres színű.

Második trimeszter

Talán ez várandósság legnyugisabb része, hiszen ekkorra terhességi tünetek többsége már enyhül vagy teljesen eltűnik, míg a várandósság végét jellemző kényelmetlenségek még nem jelentkeznek. De ebben az időszakban is előfordulhat a lábikra görcse, terhességi striák megjelenése, az aranyérbetegség súlyosbodása, székrekedés, gyomorégés, orr- és ínyvérzés – hogy csak az érzékenyebb gyomrú férfiak szempontjából releváns tüneteket említsük.

Harmadik trimeszter

A várandóst a harmadik harmadban is elkísérheti az aranyér és székrekedés, a hát- és csípőfájdalom és a gyomorégés, melyekhez a bokák, esetleg a lábszárak megduzzadása is társulhat. A méh egyre nagyobbra növekedve nyomni kezdi a húgyhólyagot, ami megint csak gyakori vizelési ingert eredményez, esetleg a vizeletpangás kedvez húgyúti fertőzések kialakulásának – azok minden, az étkezőasztalnál nem „szalonképes” tünetével együtt.

Azt hiszem, hogy a legtöbb, amit egy ilyen helyzetben tanácsolhatunk: az apáknak azt, hogy vagy megszoksz, vagy megszöksz, az anyáknak pedig azt, hogy mindent a maga helyén és idejében.

Fotó: Adobe Stock

Ezek is érdekelhetnek:

Teherbe eshetek-e közvetlenül a menstruáció után?

Becsapott a terhességi teszt – mi lehet az oka?

Várandós vagyok és szédülök? Nagy a baj?

Kislány érkezett a tizennégy fiútestvér mellé – avagy fiút/lányt akarok, hogyan csináljam?

Mikor jelentsem be az ismerősöknek, hogy babát várok?

Várandósoknak elektromos cigarettát se!

Egy tünet, amire nem számítasz a várandósság alatt

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!