Világra szóló botrány robbant ki az egyik nagy hírű japán orvosegyetemen, amikor nemrégiben kiderült, hogy évek óta meghamisítják a felvételi vizsgák eredményeit annak érdekében, hogy kevesebb nő kerüljön be a hallgatók közé.

nők női szerepek egyetem felvételi felvételi pontszámok japán

Az ok: szerintük a nők dolga a gyerekszülés, ezért ha el is végzik az egyetemet, hamar otthagyják a munkát a családalapítás kedvéért.

További olvasnivaló a témában: Agnodice története - avagy férfi vagy nő legyen a nőgyógyászod?

 

Én igazából hiszek a női szerepekben, és nem hiszem azt, hogy ördögtől való, ha a nagy társadalmi vagy családi munkamegosztásban vannak feladatok, melyek inkább a nőre hárulnak, és vannak dolgok, amiket jobb, ha egy férfi old meg. Viszont az is biztos, hogy lánynak/nőnek lenni sokszor hátrányos helyzetet jelent, akár már egészen fiatal korban is. Olvastam például, hogy nemcsak a munkahelyeken kapnak több bért a férfiak, hanem egy felmérés szerint már a szülők is több zsebpénzt adnak fiúgyerekeiknek, mint a lányoknak.

Nos, és ekkor került a kezembe egy egészen friss hír, miszerint az, hogy mennyi a nők és a férfiak fizetése közötti különbség, csak a második lépés. Mert egy jól fizető álláshoz optimális esetben el kell végezni az egyetemet. Erről pedig nagyon furcsán gondolkodhatnak például a jó hírű tokiói orvosi egyetemen. Történt ugyanis, hogy a napokban kiderült: hosszú évek, sőt talán évtizedek óta bevett gyakorlat volt az egyetemen, hogy már a felvételi első körének eredményét is meghamisították annak érdekében, hogy minél kevesebb ő kerüljön be az egyetemre: a női felvételizők pontszámának egyötödét levonták, sőt  tőlük így elcsalt pontokat hozzáadták a férfi jelentkezők pontszámához. Tehát igazságtalanul és szabálytalanul duplán is helyzetbe hozták a fiúkat.

Most azonban valamilyen úton-módon kiderült a turpisság, azóta az egyetem vezetése folyamatos magyarázkodásra és bocsánatkérésre kényszerül. És nem is csak egyszeri botlásról van szó, hiszen annyi biztos, hogy 2006 óta így megy a pontozás, de lehet, hogy már ennél is régebben. Azt ígérik azonban, hogy mostantól egyszer és mindenkorra véget vetnek a fiúk javára történő kivételezésnek.

Nem kellenek orvosnők

A jogtalan gyakorlatot azzal magyarázzák, hogy azt akarták, hogy kevesebb legyen az orvosok között a nő, hiszen a nők karrierjét megrövidíti vagy félbeszakítja a gyerekszülés és gyereknevelés. Az egyetem jelenlegi vezetője, Tetsuo Yukioka egyébként tagadja, hogy neki magának korábban tudomása lett volna arról, hogy pontokat lopkodtak a női felvételizőktől és azokat odaajándékozták a fiúknak. Emellett határozottan állítja, hogy semmilyen módon nem vett részt a csalásban.

„Azt hiszem, hogy akik ezt tették, azok nem érzékelik, hogy a modern társadalmakban már más szabályok érvényesülnek, mint régebben, és ma már nem mérhetjük a nőket kedvezőtlenebb mércével pusztán a nemük miatt” – mondja az egyetemi vezető. Hangsúlyozza azt is, hogy a sikeres felvételit követően már nem részesültek eltérő elbírálásban a lányok és a fiúk, a vizsgákon ugyanúgy kellett teljesíteniük mindkét nem képviselőinek. Elismerte ugyanakkor, hogy még ma is sokan vannak olyanok, akik szerint nem lenne szabad engedni, hogy a nők például a sebészetet válasszák szakterületként.

A japán nők közel fele felsőfokú végzettséggel rendelkezik, ezzel Japán az elsők között van a diplomás nők arányában. A munkahelyeken azonban még manapság is jelentős és nyílt nemi diszkriminációval kell szembenézniük.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

 

Ez is érdekelhet: 

Agnodice története - avagy férfi vagy nő legyen a nőgyógyászod?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!