A gyerekek nagyon leleményesek tudnak lenni, ha nem akarnak suliba menni, például egy beígért dolgozat miatt. Egy hatéves kislány úgy gondolta megúszni a számonkérést, hogy piros filccel telepöttyözte magát. Ám a trükk csak addig jött be, míg a szülők fel nem kapcsolták a villanyt, hogy közelebbről is szemügyre vegyék a „kiütéseket”.

bárányhimlő védőoltás

És ha már szóba került, összeszedtem a legfontosabb dolgokat erről a viszonylag gyakori gyermekkori betegségről. Tudtad, hogy a bárányhimlő elleni védőoltás nemsokára már a kötelezők között szerepel?

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

 

 

Himlőparti, hogy hamar beteg legyen a gyerek

13 + 1 kérdés a védőoltásokról - kvíz

bárányhimlő védőoltásA hatéves Lili tulajdonképpen szeret iskolába járni, de dolgozatot írni annál kevésbé. Ezért az egyik beígért dolgozat előtt gondolt egy nagyot, kért az édesanyjától egy piros alkoholos filcet azzal, hogy a másnapi házi feladathoz van rá szüksége. Eztán a szobájába vonult, ahol titokban telipingálta a testét piros foltokkal abban a hitben, hogy sikerül elhitetni a szülőkkel hogy bárányhimlős. Azt hitte, hogy biztosra megy, mert az iskolában több gyerek valóban elkapta a betegséget, ezért látta, hogy a bárányhimlő garantáltan néhány napos otthonmaradást jelent. A szülőket azonban nem sikerült megtévesztenie, Hiszen az első pillantásra valódinak tűnő kiütésekről kicsit tüzesebb megszemlélésre hamar azonnal kiderült, hogy az éppen imént kölcsönkért filctolltól származnak.

De ha már szóba került ez a – szerintem – vicces történet, üsszeszedtem a legfontosabbakat a bárányhimlőről.

Mit kell tudni a bárányhimlőről?

bárányhimlő védőoltásA bárányhimlő egy fertőző betegség, melynek kórokozója az úgynevezett varicella-zoster vírus. A vírus többféle úton is átjuthat egyik emberből a másikba, talán a leggyakoribb a cseppfertőzés. A varicella-zoster vírus az igen fertőzőképes vírusok közé tartozik: a statisztikák szerint a betegségen korábban még át nem esett személyek körülbelül 90 százaléka betegszik meg, ha fertőzött személlyel kerül kapcsolatba.

bárányhimlő védőoltásA kórokozó bejutása és az első tünetek jelentkezése között átlagosan 14 (7−21) nap telik el. A betegség jellegzetes tünete a bőrkiütés: először apró piros foltok alakulnak ki, melyekből később pici hólyagok fejlődnek ki, ezek utóbb kifakadnak, pörkösödnek és leesnek. És nem mellesleg viszketnek. Fontos tudni, hogy a beteg már a kiütések megjelenése előtt egy két nappal képes megfertőzni a környezetét, és a fertőzőképesség általában a kifakadt hólyagocskák pörkösödéséig tart. A kiütések a testen bárhol megjelennek, de leggyakoribbak az arcon, a hajas fejbőrön, a hason és a mellkason.

bárányhimlő védőoltásA bőrkiütéseken kívül általános tünetek is jelentkezhetnek, melyek nagyjából ugyanazok, mint más vírusfertőzésekben: láz, elesettség, ízületi és izomfájdalmak.

A bárányhimlő az esetek legnagyobb részében enyhe lefolyású, és minden szövődmény vagy maradványtünet hátrahagyása nélkül gyógyul. Aggodalomra ad okot azonban, ha a fent felsorolt tünetekhez kiszáradás, légszomj, illetve a bőrkiütések körüli bőr kipirosodása és fájdalma társul.

A varicella-zoster vírus kellemetlen tulajdonsága, hogy az idegdúcokban viszonylag hosszú időt is képesek átvészelni, és felnőtt korban a szervezet legyengülésével járó állapotokban aktiválódva újabb fertőzéseket okozhatnak, ez az úgynevezett övsömör.

Himlőparti helyett védőoltást!

A bárányhimlő átvészelése élethosszig tartó védettséget biztosít. Ez azonban a védettség megszerzésének egy kellemetlen formája, még akkor is, ha a szülők direkt terelik össze a csemetét a beteg iskolatárssal, esetleg a testvéreket egymással, hogy könnyen, gyorsan, egy betegszabadság alatt le legyen tudva az összes gyerek bárányhimlője. (Hogy a himlőparti miért nem jó ötlet, arról itt írtam.)

Fontos tudni, hogy a bárányhimlővel szembeni védelemre védőoltás is rendelkezésre áll. Ez nem új dolog, mert eddig is szerepelt a választható oltások között. Az viszont egészen friss hír, hogy a bárányhimlő elleni védőoltás nem is olyan régen nálunk bekerült a gyermekkorban kötelező védőoltások közé az oltási naptárban. Szeptembertől 13−16 hónapos korban kapják meg a gyermekek a védőoltást, és a teljes védettséghez két oltásra van szükség. A bárányhimlő elleni védőoltással tizenkettőre bővült az életkorhoz kötött kötelező védőoltások száma.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, o

rvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Teszteld magad, mennyit tudsz a védőoltásokról:

13 + 1 kérdés a védőoltásokról - kvíz

Ezek is érdekelhetnek:

Himlőparti, hogy hamar beteg legyen a gyerek

New Yorkban már büntetik a kanyarópartikat

Az Anyavilág védőoltás témában megjelent összes korábbi írásáért ide kattints!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!