Még decemberben egy kérdőívet tettem közzé, amiből azt szerettem volna megtudni, mit látnátok szívesen az Anyavilágon. Elsöprő népszerűségre tett szert az ötlet, hogy legyenek tematikus napok vagy akár egy egész hét, amikor több napon át minden poszt ugyanannak a nagyobb témának különböző aspektusait járja körül. Nos, itt az első: ezen a héten a repülés lesz a téma. Repülés várandósan, repülés kisgyerekkel, repülés családdal.

anyatej bébiétel repülés utazás repülőgép repülőtér

A legelső posztban azt nézzük meg, mire kell figyelni akkor, ha valaki anyatejet akar felvinni kézipoggyászként a repülőgép fedélzetére.

További olvasnivaló a témában: Beteg gyerekkel is repülök, közöd?

 

Aki már akár csak egyszer is repült, az tudja, hogy a 2011-es események óta – amikor is valami folyadék halmazállapotú anyaggal robbantgatták a muszlim terroristák a gépeket – a biztonsági ellenőrzés sarkalatos pontját képezik a kézipoggyászban felvinni kívánt folyadékhalmazállapotú anyagok, krémek és gélek, legyen az víz, parfüm vagy fogkrém. Bár ha én terrorista lennék, biztosan ügyelnél rá, hogy bármivel is robbantok, csak ne folyadék legyen, a folyadékok szigorú korlátozása azóta makacsul tartja magát, nehogy már a Nina Riccivel levegőbe repítsem a gépet.

No de mi a helyzet az anyatejjel, a pici babáknak ivásra szánt sterilizált vízzel vagy a bébiételekkel?

Anyatejből több is felvihető egy decinél

Bár a különböző folyadékok esetében általános szabály, hogy minden folyadékból maximum 100 milliliter lehet a kézipoggyászban, ez az anyatejre, illetve a bébiételekre és -italokra nem vonatkozik. Fontos azonban tudni, hogy ezeknek is át kell esniük a biztonsági ellenőrzésen, és a személyzetnek joga van megkérni bennünket, hogy nyissuk ki a palackot vagy üveget, sőt azt is kérhetik, hogy előttük kóstoljuk meg a tartalmát.

Bár jogilag a légitársaságok nem tilthatják meg, hogy a babának szánt ételt vagy italt a fedélzetre vigyük, indulás előtt mindenképpen érdemes pontosan tájékozódni az adott légitársaság honlapján vagy ügyfélszolgálatánál, mert ahány ház, annyi szokás… izé, szabály.

Anyatejből tehát nem csak 100 milliliternyi vihető, de sok helyen él 1 vagy 2 literes korlát, aminél több összességében nem vihető fel a gépre. Tápszer, sterilizált víz, szójatej is szállítható kézipoggyászban, de fontos szabály, hogy – értelmeszerűen – csak akkor, ha baba is utazik velünk. Anyatej esetében nincs ilyen kikötés.

Ugyancsak nem vonatkozik a 100 milliliteres felső határ a bébiételekre sem. Bébiétel mind a kézipoggyászban, mind a feladott poggyászban vihető. Fontos korlátozás még, hogy egyes légitársaságok megszabják, legfeljebb mekkora lehet egy-egy palack vagy üveg, amiben bébiételt vagy -italt szállítunk a kézipoggyászban.

De még egyszer mondom: a fentiek csak támpontként szolgálnak, és indulás előtt fontos tájékozódni az éppen aktuális szabályokról, mert azok folyton változnak.

Minden légitársaság másképp csinálja

Megnéztem néhány légitársaság szabályozását bébiételek és bébiitalok ügyében. Az egyes légitársaságok gyakorlata némiképpen eltérhez abban, mit és mennyit engednek felvinni a fedélzetre. Példaként egy fapados és egy prémium légitársaság szabályozását hoztam.

Az Easyjet repülőgépeire a kézipoggyászban felvihető bébiétel, bébiital és sterilizált víz egyaránt. A palackot átlátszó, legfeljebb 20 x 20 centiméteres, visszazárható tasakba kérik beletenni. A 100 milliliteres felső határ fajtánként nem érvényes, de a teljes mennyiség nem haladhatja meg az 1 litert.

Sok magyar él kinn az Egyesült Királyságban, ezért nézzük a brit nemzeti légitársaság, a British Airways gyakorlatát is. Annyi bébiételt és bébiitalt engednek felvinni a fedélzetre, melyre az utazás időtartama alatt észszerűen szükség lehet, függetenül attól, hogy ez meghaladja a folyadékokra egyébként általánosan érvényes mennyiségi limitet. Ők nem követelik meg az átlátszó tasakot, azt viszont igen, hogy a földi biztonsági szolgálat vagy a légi személyzet kérésére bármikor megmutassuk, mit és mennyit viszünk magunkkal.

A repüléssel foglalkozó témahét többi cikkét itt olvashatod:

Várandósan repülni: biztonságos vagy nem biztonságos?

Királyként repülnek a kisgyerekes szülők a turistaosztályon

Egyszerű fültrükk, ha gyerekkel repülsz

5+5 tipp, hogy gyerekkel se legyen rémálom a repülés

Első osztályon repült a beteg kislány

A három angyal segítsége nélkül nem ment volna…

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Beteg gyerekkel is repülök, közöd?

Te etetnéd netről vet anyatejjel a gyerekedet?

A halál az anyatejből érkezik

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!