Trollok azóta vannak, amióta a net létezik, és amióta lehetőség van hozzászólni a megosztott tartalmakhoz. Normális körülmények között egy ép lelkületű felnőtt ember a helyén tudja kezelni a dolgot, bár néha nem könnyű. Az viszont különösen fájó, bántó és felháborító, amikor egy védtelen embert bántanak öncélúan, arctalanul és névtelenül, ki tudja, milyen egyéni lelki frusztrációnak engedve.

trollok trollkodás netes kommunikáció agydaganat snapchat

Például egy agydaganatos kislánynak szólongat be valaki a sötétségből, nem tudni, miért. Mindennapi pszichológia.

További olvasnivaló a témában: Milliókat keres az egyéves gyerek a neten

 

A 7 éves Kiara Buonomo 7 éves, és a skóciai nagyvárosban Glasgowban él. Egy évvel ezelőtt agydaganatot diagnosztizáltak nála, azóta küzd az életéért. És gyakorlatilag azóta bombázza a családot valaki gyalázkodó üzenetekkel. Többnyire a Snapchaten érkezik a gusztustalan és embertelen kommentek áradata, mely nem sokkal azután kezdődött, hogy a család megkapta a súlyos betegség diagnózisát a kislánynál. Azóta műtét is történt, melynek során nem tudták eltávolítani a tumort teljes egészében, ezért a betegség kiújult. A jelen helyzetben azonban az orvosok azt mondják, hogy nem tudnak többet tenni.

trollok trollkodás netes kommunikáció agydaganat snapchatIlyen üzenetek jönnek például: „Igyekezz minél hamarább meghalni, mert sok pénzében vagy az adófizetőknek.” Az üzenetek küldője rondának nevezi Kiarát, ami egyébként is megengedhetetlen és védtelen, de a sajtóban megjelent képek alapján ráadásul egy kifejezetten bájos, kedves arcú, a betegsége ellenére is mosolygós kislányról van szó.

A kislány édesanyja, a 30 éves Natasha Kinlan azt mondja, hogy olyan mértékű pusztítást visz véghez a névtelen troll a családtagok lelkében, hogy már a rendőrséghez fordultak, hogy segítsenek megtalálni és felelősségre vonni ezt a velejéig beteg embert. A rendőrökön mindenesetre nem múlik, mivel a rendőrség képviselője azt nyilatkozta a sajtónak, hogy tudnak az ügyről és megkezdték a nyomozást.

A trollok pszichológiája

Utánanéztem egy kicsit, mit mond a pszichológia a trollokról. Viszonylag kevés tartalom lelhető fel, hiszen új jelenségről van szó, ezért ne is remélje senki, hogy freudi elméleteket talál a neten a témában.

trollok trollkodás netes kommunikáció agydaganat snapchatDefiníció szerint a trollok olyan állandó kommentelők, akik kifejezetten bomlasztó, kötekedő céllal írogatnak egy oldalra, amivel provokálni, sértegetni igyekeznek a blog tulajdonosát vagy a blog látogatóit. Védekezni ellenük lehet, bár nem könnyű, hiszen a netes tartalmak esetében a kommentek fontosak, sokszor értékes információkkal bővítik a világhálón közzétett tartalmakat.

A pszichológiai kutatások azt mutatják, hogy a trollok leginkább olyan személyek, akik a való életben képtelenek normális emberi kapcsolatokat teremteni, gyakran manipulálják a környezetüket. Sokszor empátiahiányosak, antiszociálisak, élvezik mások sértegetését, fenyegetését. A jelenséget akár online szadizmusnak is nevezhetjük.

A névtelenség áldása és átka

A netes megnyilvánulások esetében sokszor előny, hogy arc és név nélkül mondhatja el valaki a véleményét, netén kérhet segítséget. Ugyanakkor ezzel az arctalansággal és névtelenséggel vissza is lehet élni – ők a trollok. Ettől ezek az emberek felbátorodnak, az ismeretlenség homálya felszabadító hatást gyakorol rájuk. Megszűnnek a társadalmi szabályok, melyek a való életben korlátozzák, hogy kimutassák valódi énjüket.

A trollkodás másik funkciója, hogy a troll hangulatának javítása érdekében igyekszik magára vonni a figyelmet azzal, hogy vitákat és haragot generálnak, ezzel a társaság középpontjába kerülve. Éppen azért, mert a valódi életben ez nem vagy csak ritkán sikerül nekik.

Hogyan védekezzünk?

A legkézenfekvőbb megoldás a fentiek alapján, ha a netes közösség totálisan ignorálja őket, hiszen ezzel éppen a legfontosabb célt, a figyelmet vonják meg a trolltól. Ezt azonban sokszor nehéz megállni, hiszen a provokatív, sértegető, vitákat és ellentéteket szító kommentek célja éppen az, hogy minél kevesebben legyenek képesek megállni, hogy bármit is reagáljanak a trollkodásra.

A másik lehetőség, ha az oldal gazdája csak névvel – például személyes Facebook-fiókkal – engedi a kommentelést. Ez nagy részben megoldhatja a problémát, ám mindenki tapasztalatból tudja, hogy a közösségi oldalakat is elárasztották a kamu profilok, amikor kiscicás vagy álarcos profilképpel és három „ismerőssel” rendelkező, ugyanakkor nulla személyes infót feltüntető „személyek” trollkodnak mindenfelé.

Úgyhogy a legjobb módszer mégis a letiltás, teljes figyelemmegvonással kombinálva. Ha ugyanis a troll nem éri el a célját, azaz nem tud a társaság középpontjába kerülni, hamarosan lekopik és új játszótér után néz.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ez is érdekelhet:

Milliókat keres az egyéves gyerek a neten

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!