Előítélet: észszerűtlen bizalmatlanság, rossz érzés bizonyos emberekkel szemben, egyetlen jellemző alapján. De mi a helyzet, ha az életedről van szó, és éppen két olyan donor közül "választhatsz", akik előítéletektől gyakran sújtott embercsoportokból származnak? Játsszunk, kattints a videóra és válaszolj a videó elején feltett kérdésre! Aztán nézd végig a videót! Változott a véleményed?

transzplantáció előítélet

És egy kicsit beszéljünk a szervtranszplantációkról is!

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

 

Az orvosok megismételték a bravúrt: baba született átültetett méhből

Ajándékba kapott anyaméh, ajándékba kapott anyaság

Nézd nem a videót, mely egy úgynevezett társalami kísérletet mutat be. A kísérlet alanyait először arról kérdezik, élnek-e bennük előítéletek bizonyos embertársaikkal szemben. Naná, hogy élnek. Aztán egy nehéz döntés elé állítják őket: képzeljék el, hogy szívátültetésre van szükségük, különben meghalnak. Igen ám, de a donorok éppen azok az emberek közül kerülnek ki, akikről éppen az előbb fejtették ki, hogy hát bizony előítélettel viseltetnek irántuk. Így is elfogadnák-e a szívet vagy sem? Nehéz döntés.

És ha már itt tartunk, ismételjük át, milyen szabályok érvényesek nálunk a szervadományozásra. Te például tudod, hogy kell-e belegyező nyilatkozatot hordani az irattárcádban arról, hogy halálod után a szerveidet megkaphatják-e olyan betegek, akik számára ez jelenti az életet?

Feltételezett beleegyezés: a hallgatás igennek számít

Milyen szabályok érvényesek a szervadományozás a nálunk? Fontos tudni, hogy amiket most leírok, azok az úgynevezett halott donoros szervadományozásra vonatkoznak, vagyis arra a helyzetre, amikor halála után távolítják el a donorból az átültetésre alkalmas szerveit. Nálunk erre az úgynevezett feltételezett beleegyezés elve vonatkozik, ami azt jelenti, hogy nincs szükség formális beleegyező nyilatkozatra. Ennek éppen az ellenkezője igaz: ha valaki már életében nem tiltakozott a szervei eltávolítása ellen, ez azt jelenti, hogy halála után a szervei átültethetők.

Fontos kivételt képeznek ez alól a gyermekek, mert kiskorúak esetén a szülőnek vagy gondviselőnek az írásos beleegyezése is szükséges a szervek ki vételéhez. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy amennyiben valakinél beáll az agyhalál, akkor az erre kiképzett dolgozók keresik az elhunyt holmija között a tiltakozó nyilatkozatot, illetve a transzplantációs regiszterben is megnézik, hogy az illető életében hivatalosan tiltakozott-e a szervei kivétele ellen. Ha ilyet nem találnak, ez azt jelenti, hogy az illető szervei eltávolíthatók és átültethetők.

Igen ám, de ott vannak még a rokonok, akik számára hatalmas lelki terhet jelent, hogy rábólítsanak-e elveszített szerettük szerveinek kivételére.

Erről itt olvashatsz részletesebben.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ez is érdekelhet:

Az orvosok megismételték a bravúrt: baba született átültetett méhből

Ajándékba kapott anyaméh, ajándékba kapott anyaság

Gyerek és unoka ugyanabból az anyaméhből

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!