Gyakran merül fel a címben szereplő kérdés. Aki már elég öreg ahhoz, hogy emlékezzen a legendás Veres Pali bácsi szexuális felvilágosító tevékenységére, annak még az is rémlik, hogy ezt a kérdést hetente nagyjából ötször tették fel neki abban az időszakban, amikor még nem volt internet, így az ifjúság kénytelen volt beérni a tinimagazinok „Orvos válaszol” rovataival.

terhesség teherbe esés menstruáció

A kérdésre a válasz egyébként röviden igen, bér kevéssé valószínű, de nem lehetetlen. Hosszabb magyarázatért olvasd végig a posztot. Tudtad-e például, mi fán terem a fertilitási ablak?

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

A menstruációval kapcsolatos ismereteidet itt tesztelheted.

Négy tévhit a menstruációról

A nők, akik belehalnak a menstruációba

A különböző blogokon, fórumokon és honlapokon gyakran felmerül a kérdés, hogy teherbe lehet-e esni a menstruáció alatt is. A kérdést nem indokolatlan, annál is inkább, mert fogamzásgátlási módszerek is alapulnak arra, hogy a menstruációs ciklus bizonyos napjain lényegesen nagyobb a teherbeesés valószínűsége, mint máskor, míg más napokon extrém ritkaság ennek bekövetkezte. Azt az időszakot, amikor a teherbe esés valószínűsége a legnagyobb, nevezzük fertilitási ablaknak. Más kérdés persze, hogy az úgynevezett naptármódszernek nevezett fogamzásgátlási módszer mennyire megbízható, éppen azért, mert elméletileg nincs olyan napja a menstruációs ciklusnak, amikor bompabiztosan védettnek érezhetnénk magunkat a nem kívánt terhességgel szemben.

Ki volt dr. Veres Pál?

Dr. Veres Pál vagy ahogyan a maga idejében emlegették, Veres Pali bácsi szexológus és újságíró volt, aki páratlan népszerűségét a Magyar Ifjúságban megjelenő rovatának, az „Az orvos válaszol"-nak köszönhette. Később az Ifjúsági Magazin hasábjain folytatta a gyakran rá jellemző, humoros formában megfogalmazott válaszok publikálását. Levelek tízezreire válaszolt, s így vált ismertté az egész országban. Könyve is jelent meg „Beszélnünk kell róla” címmel. Munkásságát olyan legendás és elhíresült kérdések szegélyezik, mint hogy például lehet-e hajat mosni a menstruáció alatt, vagy hogy teherbe eshet-e az a lány, akinek fiúja lelkiismeretesen szedi a fogamzásgátló tablettát. Veres Pali bácsi 2006-ban, 88 éves korában hunyt el. Dr. Veres Pál mindenki Pali bácsija, a hazai szexuális felvilágostás atyja volt.

terhesség teherbe esés menstruációÁltalános iskolás tananyag − bár az iskolában a fejünk betömött sok felesleges ismeret, a réti pipitér bibeszerkezete és a földtörténeti őskor kronológiája között talán azóta elsikkadt −, hogy a menstruációs ciklus körülbelül felénél történik meg a peteérés. Ilyenkor egy megérett petesejt a petefészekből elkezdi útját a méhüreg felé. Amennyiben útja során találkozik hímivarsejttel, egyesül azzal, és terhesség jön létre. Ellenkező esetben azonban olyan hormonális változások következnek be, melyek nyomán a menstruációs ciklus végére a petesejt befogadására felkészült, megvastagodott méhnyálkahártya vérzés kíséretében leválik, és bekövetkezik a menstruáció vagy havi vérzés.

A fentiekből is következik, hogy elméletileg a terhesség esélye félidőben, azaz a peteérés körüli időszakban a legnagyobb, míg a menstruáció napjaiban a legkisebb. Ha azonban csak a száraz számokra hagyatkoznánk, kellemetlen meglepetések érhetnének bennünket. Ennek egyik oka, hogy a menstruációs ciklus nem mindenkinél pontosan 28 napos, és adott személynél is lehetnek néhány napos eltérések különböző hormonhatásoktól, külső körülményektől, stressztől, váratlan élethelyzetektől stb. függően. A másik bizonytalansági tényezőt az jelenti, hogy a peteérés után a petesejt még körülbelül 12−24 órán át képes túlélni, amiből könnyen belátható, hogy a peteérés után még egy-két napig nem zárható ki a terhesség lehetősége. Összességében azt mondhatjuk, hogy akkor legnagyobb a terhesség létrejöttének esélye, ha a szexuális érintkezés a peteérés előtti 3 napon belül, a peteérés napján vagy az azt követő napon történik.

Összefoglalva tehát a bizonytalansági tényezőket, melyek miatt nem hagyatkozhatunk a puszta számokra:

- az adott személy menstruációs ciklusának hossza is némi ingadozást mutathat,

- akár hónapról-hónapra is változhat, hogy a menstruációs cikluson belül egészen pontosan mikor következik be a peteérés,

- az sem mondható meg pontosan, hogy a hímivarsejtek mennyi ideig maradnak életképesek a női testen belül.

Az utolsó pontra kicsit részletesebben kitérve: a hímivarsejtek általában 3−5 napig képeke túlélni a női testen belül, ami matematikailag azt jelenti, hogy akkor is bekövetkezhet terhesség, ha a szexuális érintkezésre a peteérés előtt 5 nappal került sor.

Tehát akkor teherbe eshetek e a menstruáció körüli időszakban?

Általános az egyetértés abban, hogy a menstruáció előtti néhány napban igen csekély a terhesség valószínűsége, különösen azoknál a nőknél, akiknek menstruációs ciklusa rendszeres és 28 napos. A menstruációt közvetlenül követő napon azonban már nem lehetünk ennyire biztosak a dolgunkban: rövid ciklus, azon belül viszonylag korán bekövetkező peteérés és hosszan túlélni képes hímivarsejtek esetén nem zárható ki a annak esélye, hogy a közvetlenül a menstruációt követő napokban történt szexuális együttlét után a petesejt még eléggé gyors ahhoz, hogy létrejöjjön a nagy találkozás a hímivarsejtekkel.

A legjobb tehát, ha nem számolgatunk és nem kockázatunk, hanem fogamzásgátló módszert használunk a nem kívánt terhesség kivédésére.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Az Anyavilág menstruáció témában megjelent korábbi írásaiért ide kattints!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!