Gyakran mondogatják, hogy a királyok is csak olyan hús-vér emberek, mint a közönséges földi halandók. Ez minden bizonnyal sok szempontból igaz is. Abból a szempontból mindenképpen, hogy ők sem úgy születtek, hogy mindent elsőre tökéletesen csináljanak az újszülött körül.

biztonsági gyermekülés autósülés vilmos katalin hercegi pár györgy herceg george

Vilmos herceg például a legidősebb gyerek, György herceg születése után kapott hideget-meleget egy ügyetlenkedése nyomán.

További olvasnivaló a témában: Igen, így néz ki a testem a szülés után, talán nem tetszik?

Katalin hercegné is bakizott a cipővásárlásnál

 

A brit királyi családban hagyomány – és az alattvalók részéről mintegy elvárás is −, hogy a család legfiatalabb tagját rögtön a kórházkapun való kilépés után bemutassák a nagyközönségnek. Az eseményről természetesen temérdek fotó is készül, amit aztán a témára fogékonyak nagyítóval vizsgálnak át négyzetmilliméterről négyzetmilliméterre, valami hibát vagy bakit keresve.

György herceg születése után ilyet nem nagyon találtak, inkább az keltett pozitív visszhangot 2013-ban, hogy Katalin a kék pöttyös ruha alatt bátran megmutatta, hogy nők teste a szülés után bizony nem mindig tökéletes.

De hopp, egy fotón mégis megakadt a figyelme az embereknek: ezen az újszülött egy gyerekülésbe/hordozóba rögzítve látható, és bizony az újdonsült apa, Vilmos herceg kicsit ügyetlenkedett, amikor először akadt dolga a hevederekkel és kapcsokkal. És rögtön két hibát is elkövetett.

biztonsági gyermekülés autósülés vilmos katalin hercegi pár györgy herceg george

A gyermekbiztonsági szakértők ugyanis nem győzik hangsúlyozni, hogy a különböző pólyák és takarók akadályozzák a hevedereket abban, hogy biztonsággal a helyén tartsák a babát. Ráadásul jól látszik, hogy az újszülött György herceg mindkét keze a feje mellett van, ami szintén azt jelzi, hogy a baba nincs biztonsággal rögzítve a hordozóba, onnan könnyen kicsúszhat.

Néhány szabály a gyerek hordozóba-/gyerekülésbe rögzítéséhez a Child Car Seats oldalról:

  • Menetiránynak háttal utazó gyermeknél a rögzítő heveder felső pontjának 2 centiméterrel a gyerek válla alatt, a menetiránnyal szemben utazó gyermeknél a 2 centiméterrel a váll felett kell lennie.
  • Az öveket úgy kell beállítani, hogy biztosan rögzítsenek, ugyanakkor ne legyenek nagyon szorosak. Akkor jó, ha 12 ujjunk befér a heveder és a gyerek mellkasa közé.
  • A gyerek ruházata, takaró vagy pólya akadályozhatja a hevedereket abban, hogy ellássák rögzítőfunkciójukat, ezért a felesleges ruhát vagy takarót a gyerek rögzítése előtt távolítsuk el.
  • A biztonsági öv csatja ne a gyerek has felett, hanem annál lejjebb helyezkedjen el.

További tanácsok a Child Car Seats oldalon.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Tudtad? A biztonsági gyerekülés légzésproblémákat okozhat

Biztonsági gyerekülések – a gyermekgyógyászok ajánlásával

Menetiránynak háttal biztonságosabb!

Katalin hercegné is bakizott a cipővásárlásnál

Mitől hány reggelente Katalin hercegné?

Igen, így néz ki a testem a szülés után, talán nem tetszik?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!