A koronavírus az koronavírus, nem pedig kínai vírus vagy sárga vírus. Nem, nem a kínai emberek hibásak a világméretű járvány kirobbanásáért, ezért nem is érdemlik meg azokat a rasszista támadásokat, melyek érik őket világszerte. De akkor honnan jött a vírus?

koronavírus kína

A koronavírusról szinte már mindent elmondták, amit lehetséges. És szerencsére egyre több mindent tudunk róla. Például azt is, honnan robbant be most hirtelen az emberek közé egy olyan vírus, ami nem vadonatúj, de eddig csak állatokban éldegélte az életét.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

Hadd kezdjem egy személyes élményemmel. Nagy ritkán ülök villamosra, de amikor mégis igen, rögtön valami fontos élettapasztalattal leszek gazdagabb. A múltkor például békésen döcögtünk a Bécsi úton, amikor egy élénk beszélgetésre lettem figyelmes a villamos másik felében három, egyébként nem egymás közelében helyet foglaló utas között, így a beszélgetés minden szavát akaratlanul is végighallgathatta a nem túl népes utazóközönség. Egy idősebb nő, egy láthatósági mellényt viselő, az iskolázottság és a fogorvossal való kapcsolat terén nyilvánvaló kihívásokkal küzdő fiatal nő és egy furcsa viselkedésű középkorú férfi, ez utóbbi negyed órával ezelőtt még arról tartott hangos monológot, miért bújnak az emberek folyton a mobiltelefonjukba.

Ahogy mostanában már megszokott, a három, egyébként egymásnak vadidegen ember fél perc után a koronavírusra terelte a szót, hangosan megvitatva, hogy a kínaiak tehetnek mindenért, ők szabadították a rémséget a világra. Azt kell mondjam, hogy semmi különös, mostanában sok embertől hallani ilyen álszekértő okoskodást, még okos, művelt, tájékozott emberektől is. Nem messze tőlem egy fiatalember ült, nem olvasott, nem csinált semmit, csak bámult ki az ablakon, arca sem rezdült. Nem tudom, hogy kínai-e, ebben nem nagyok túl jó, de a vonásai alapján mindenképpen valahonnan Távol-Keletről érkezett a mi kis vendégszerető hazánkba. És azt vettem észre magamon, hogy azon imádkozom magamban, hogy ne tudjon magyarul, ne ismerje az egyébként világszép nyelvünket. Adja az ég, hogy ne értsen egy szót sem abból, amiről a háta mögött folyik a diskurzus, ne tudja meg, mennyire korlátoltak és primitívek tudunk lenni mi, emberek. Ugyanakkor mennyire magabiztosak önnön felsőbbrendűségünkben.

A kínaiakat utálják a vírus miatt...

Szerencsére most semmilyen komolyabb atrocitás nem történt, „csak” verbális bántalmazás, de hogy nem egyedi és elszigetelt esetről van szó, bárki meggyőződhet, ha olvasgat egy kicsit a neten. Egy ausztrál oldal például egész hosszú cikket szentelt a témának, melyben az országban élő kínaiak számoltak be ezzel kapcsolatos tapasztalataikról. Egy fiatal nő például elmesélte, hogy éppen a pénztárhoz állt sorba a szupermarketben, amikor egy középkorú nő mellette elhaladva ezt mormogta maga elé: „Ázsiaiak... pfff... maradjatok otthon... itt csak terjesztitek a vírust.” „Ránéztem, azt hittem, csak viccel, de az arca teljesen komoly maradt. Amikor észrevette, hogy figyelem, kicsit visszavett, de továbbra sem hagyta abba a dohogást” – mondta el a kínai nő az újságírónak.

A cikkben és a cikkhez fűzött kommentárokban is több honfitársa számolt be hasonló tapasztalatokról. Valaki például azt írta, hogy legutóbb az étteremben a pincér éppen csak kapkodva az asztalukra dobta a számlát és máris elsietett, amikor észrevette, hogy kínaiak. Vagy itt van annak az orvosként dolgozó kínai nőnek az esete, aki arról számolt be, hogy legutóbb az egyik betege az a félig vicces megjegyzéssel nyitott be a rendelőjébe, hogy azért nem fog a doktornővel kezet, mert az biztosan megfertőződött a koronavírussal, hiszen Kínából származik. És hát akkor logikus, hogy minden kínai koronavírusos, ugyebár. (Vagy nem.) A doktornő szerencsére nem szívta mellre nagyon a dolgot, hanem inkább viccként fogta fel, pedig nem az.

Mert úgy tűnik, hogy nem elég a világnak a több százezer megbetegedés és több ezer ember halála, itt van még tetejében az újabb átok is: a rasszizmus. Sokan odáig mennek, hogy egyszerűen csak kínai vírusként, sőt sárga vírusként emlegetik a koronavírust.

Pedig az eddigi tudományos adatok alapján úgy tűnik, hogy a hétköznapi kínai embereknek az égvilágon semmi bűnük nincs abban, hogy a járvány éppen náluk robbant ki és terjedt el szerte a világban, hanem az bárhol bekövetkezett volna.

Elmagyarázom.

... pedig nem kéne

Az, hogy koronavírusok léteznek, régi dolog. Nekem is rémlenek ezer évvel ezelőtti mikrobiológiai tanulmányaimból, de az agyam távoli rekeszében valahol a „futottak még” kórokozók között vannak elraktározva, melyek eddig nem okoztak nemhogy hatalmas járványokat, de még különösebb problémákat sem, legfeljebb némi náthát. Most mégis több mint 70 országban pusztítanak. Miért? Elszabadult biológiai fegyver vagy természetes mutáció?

Ezzel kapcsolatban a Nature Medicine című lapban jelent meg nemrégiben egy cikk, melyben a kutatók cáfolják azokat az összeesküvéselméleteket, melyek szerint a járványt okozó törzset, a COVID-19-et valami titkos laboratóriumban hozták volna létre mesterséges manipulációval, ahonnan aztán véletlenül kiszabadult vagy szándékosan kiszabadították, hogy elinduljon végzetes világ körüli útjára.

Az eddigi adatok alapján nagyon úgy tűnik, hogy a COVID-19-et nem tudósok hozták létre, hanem a természet kegyetlen játéka. A vírus ugyanis eddig is jelen volt a környezetünkben, de embereket nem betegített meg súlyosan, hanem inkább bizonyos állatokban, elsősorban a denevérekben éldegélt. Egészen mostanáig

A vírus genetikai állományának elemzése alapján ugyanis úgy tűnik, hogy abban történt olyan módosulás (mutáció), melynek révén megváltoztak a vírusnak azok az úgynevezett fehérjetüskéi, melyekkel képes „megkapaszkodni” a sejteken, majd azokba bejutni, így most már a vírus nemcsak az állatok, hanem az emberek sejtjeihez is oda tud tapadni, embereket is megbetegítve.

A nagy kérdés most leginkább az, hogy ez a végzetes mutáció, melynek révén a vírus embereket is súlyosan megbetegítő kórokozóvá vált, már a vírushordozó gazdaállat szervezetében bekövetkezett, vagy csak az emberi szervezetben, miután bejutott oda. Az egyik eshetőség szerint már az állat szervezetében megtörtént a mutáció, és ennek révén volt képes emberi sejtekhez kötődni. Ez esetben már nem volt szüksége újabb mutációra ahhoz, hogy robbanás szerűen tovább terjedjen az emberek között. Hasonló forgatókönyv szerint törtek ki például a korábbi hasonló járványok: a SARS a cibetmacskából, a MERS a tevéből szabadult az emberek közé. A COVID-19 eredeti gazdaszervezete valószínűleg a denevér, és a tobzoska nevű furcsa kis állat lehetett a köztes gazda az embereknek való továbbadásban. Ez egyébként a rosszabb forgatókönyv a vázoltak közül, ekkor ugyanis a súlyos betegségeket okozó mutáns törzs még mindig jelen lehet az állatokban és bármikor kirobbanthatja a járvány újabb hullámát.

Az egyébként a véletlen játéka, hogy ez a végzetes mutáció éppen egy Kínában élő állatban következett be, bekövetkezhetett volna a világ bármely pontján is. Hagyjuk hát békén a kínaiakat, ők éppen annyira áldozatai a járványnak és az összes gazdasági és egyéb következménynek, mint bárki a világon.

Forrás: Nature Medicine

Fotó: Unsplash

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Rettegés az ismeretlentől: veszélyes-e a koronavírus a várandósokra?

Félni igen, de rettegni nem kell a koronavírustól!

Koronavírus: amit szülőként tudnod kell

Újszülött a legfiatalabb fertőzött – avagy kell-e félniük a várandósoknak a koronavírustól?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!