Néhány nappal ezelőtt röppent fel a hír, hogy sajnos megvan a koronavírus első várandós áldozata is. Arra a kérdésre, hogy pontosan a koronavírus okozta-e az anya és sajnos a baba halálát is, pusztán a médiában megjelent információkra hagyatkozva természetesen nem lehet hiteles választ adni.

koronavírus terhesség várandósság szoptatás

Mindenesetre érdemes röviden áttekinteni, mit javasolnak a járványügyi szakemberek várandós és szoptató anyák számára ebben a vészterhes időszakban.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

A 37 éves nő a spanyolországi La Coruna város kórházában hunyt el vasárnap. Hogy a halálát pontosan mi okozta, nyilván további vizsgálatok hivatottak eldönteni. Annyit lehet tudni, hogy igazoltan COVID-19- (azaz koronavírus-) fertőzés állt fenn nálam, ami miatt házi karanténban volt magas lázzal, és csak akkor ment be a kórházba, amikor megkezdődtek a fájásai. Az orvosok sürgősségi császármetszés mellett döntöttek, de sajnos sem az anya, sem az újszülött kislány életét nem tudták megmenteni. Arról ellentétes beszámolók láttak napvilágot, hogy állt-e fenn az anyánál olyan krónikus betegség vagy egyéb kóros állapot, ami miatt fokozottan veszélyeztetettnek számított. A család mindenesetre cáfolja ezt. Ezzel a nő az első várandós, aki igazolt koronavírusfertőzésben halt meg. És sajnos szomorú „rekorder” abban a tekintetben is, hogy a maga 37 évével a legfiatalabb galíciai áldozat is. Galíciában egyébként vasárnapig 61-en haltak meg a betegségben, és 122 volt azon betegek száma, akiknek életéért intenzív osztályon küzdöttek az orvosok.

Veszélyesebb-e a vírus a várandósok számára?

Bár sajnos a vírus természetesen nem válogat, és mindenkit megbetegíthet – fiatalabbakat és idősebbeket, férfiakat és nőket, várandósokat és nem várandósokat is – a statisztikai adatok eddig szerencsére alátámasztják a járványügyi szakemberek azon állítását, miszerint a várandósok nincsenek egyértelműen emelkedett kockázatnak kitéve. Kétségtelen ugyanakkor – és ezt is mindig hangsúlyozzák –, hogy a várandósság kilenc hónapja különleges állapot az anya számára. A szervezet ugyanis a méhben növekvő magzatot valamiképpen „idegen” szövetként ismeri fel, ezért a várandósság alatt mindvégig kissé elnyomja az immunrendszer „éberségét” annak érdekében, hogy a baba megfelelően fejlődhessen. És ez az immunvédekezés sajnos a fertőzések elleni viszonylagos védtelenségben is megmutatkozik.

Éppen ezért a várandósok számára (is) különös odafigyelést javasolnak a higiénés szabályok betartása terén.

Hivatalos magyar állásfoglalást eddig még nem olvastam nyomtatásban, de elhoztam az amerikai járványügyi hivatal (CDC) ajánlásait, mivel nem hiszem, hogy különösebb országspecifikus javaslatok lennének e tekintetben.

Eszerint:

  • Az eddig rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján a várandósság önmagában nem jelent jelentősen emelkedett kockázatot a COVID-19 iránt. A várandósság alatt azonban olyan immunológiai és élettani változások következnek be az anya szervezetében, melyek miatt kevésbé védettek különböző fertőzésekkel, ezen belül a vírusfertőzésekkel, így akkor koronavírussal szemben is.
  • A várandósoknak ezért különösen figyelniük kell arra, hogy betartsák az általános higiénés szabályokra vonatkozó ajánlásokat, elsősorban a gyakori kézmosást, illetve a potenciálisan beteg emberekkel való közvetlen kontaktust.
  • Egyelőre arra sem adható biztos válasz, hogy az anya átadhatja el fertőzést a babának. Voltak már olyan esetek, amikor COVID-pozitív anya szült, de a CDC adatai szerint egyik újszülött tesztje sem bizonyult pozitívnak a vírusra.
  • Viszonylag új jelenségről van szó a koronavírus-fertőzés esetében, ezért a hosszú távú hatások nem ismertek. Így azt sem tudjuk biztosan, hogy a várandósság kimenetelét befolyásolja-e bármilyen negatív irányban az, ha az anya várandósság alatt megfertőződik.

Szoptathat-e a koronavírusos anya?

Ami a szoptatást illeti, talán még több bizonytalanság áll fenn.

  • Egyelőre nem tudjuk biztosan például, hogy az anyatejjel átkerülhet-e a baba szervezetébe a vírus. Az eddigi, nem túl nagy számú adat mindenesetre azt jelzi, hogy a válasz inkább nem, mint igen.
  • A járványügyi szakemberek azt javasolják, hogy az igazoltan COVID-19-pozitív anyák járjanak el különösen körültekintően a vírus továbbadásának megakadályozására: mindig mossanak alaposan kezet, mielőtt a babához nyúlnának, és szoptatás közben lehetőség szerint viseljenek szájmaszkot. Ugyancsak alaposan kezet kell mosniuk, mielőtt fejni kezdenének, illetve a mellszívóhoz vagy annak bármely alkatrészéhez nyúlnának.

Fotó: Unsplash

Forrás: CDC

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Rettegés az ismeretlentől: veszélyes-e a koronavírus a várandósokra?

Félni igen, de rettegni nem kell a koronavírustól!

Koronavírus: amit szülőként tudnod kell

Újszülött a legfiatalabb fertőzött – avagy kell-e félniük a várandósoknak a koronavírustól?

Koronavírus: mi a helyzet a gyerekekkel?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!