A babaillathoz nincs semmi fogható – állítjuk mi, anyák. Aki már fogta valaha a kezében a babáját, az soha nem felejti el azt a semmihez sem hasonlító édeskés illatot, amit különösen akkor érez, ha a baba fejéhez fúrja az orrát, de a baba egész lényéből árad.

babaillat addikció függőség anyaság

Tudtad, hogy a babaillat függőséget okoz? Egészen pontosan meghatározható biológiai oka van annak, hogy miért akarjuk újra és újra érezni ezt a csodálatos illatot.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

Emlékszem, amikor a lányaim egészen kicsik voltak, sokszor hajoltam a kiságyuk fölé azzal az „ürüggyel”, hogy csak ellenőrizni akarom, hogy minden rendben van-e. Pedig igazából csak az édes babaillatukat akartam beszippantani, soha nem tudtam betelni vele. Többször is hallottam ismerősöktől is, hogy csak azért akarnak még szülni, mert nem tudnak lemondani arról az élményről, amit akkor éreznek, amikor szorosan magukhoz ölelik a babájukat és beszippantják az illatát. Egy kutatás szerint a babaillat objektív módszerekkel is nagyon jól körülírható biológiai folyamatokat indít be az anya szervezetében. Sőt nemcsak hogy beindítja, hanem egyenesen függőséget, addikciót is okozhat, hasonlóan a drogokhoz vagy az alkoholhoz.

A kutatások szerint az ölelés erősíti a kötődést az anya és babája között, és a babaillat erre a kötődésre még csak ráerősít. Nem is gondoltam volna, de az anya-gyermek kötődés eme aspektusa is elég régen a kutatók érdeklődési körébe került: már évtizedekkel ezelőtt végeztek egy vizsgálatot, melyben a részt vevő anyák 90 százaléka már illat alapján is tudta azonosítani, hogy a sok „felkínált” baba körül melyik a sajátja. És az illat által megalapozott kötődés kölcsönös, hiszen a babák is felismerték az édesanyjuk illatát és arra pozitívan reagáltak.

Egy másik vizsgálatban nők egy csoportját kérték meg arra, hogy szagolja meg egy baba pizsamáját. A nők között voltak anyák és gyermektelenek is. Azt találták, hogy a babapizsama okozta szagélmény a felnőtteknél beindítja az agy úgynevezett dopamin útjait, ám anyák esetében ez a dopaminreakciók sokkal erősebb, mint gyermektelen nőknél. A dopaminreakció egyfajta úgynevezett jutalmazási élményt indít be, valami hasonló boldogságérzést ahhoz, amit az evés okoz egy éhes embernek, de a folyamat lényegében nem különbözik attól sem, mint amikor egy drogos ellenállhatatlan vágyat érez a kábítószer élvezetére. A babaillat esetében ugyanazok a dopamin utak indulnak be, mint amelyek a drogost arra késztetik, hogy mindent megtegyen a szer beszerzése és fogyasztása érdekében. Ugyanúgy, ahogy az anyák is újra és újra érezni akarják a babájuk illatát. És ideig eljutva tulajdonképpen a drogfüggőségről, addikcióról beszélünk.

„Az eredmények azt jelzik, hogy a baba illata kétségtelenül fontos szerepet játszik az anya és gyermeke közötti motivációs és emocionális válaszok kialakulásában, melyek az anyát arra késztetik, hogy ellássa anyai feladatát, például a szoptatást vagy a gyermeke védelmét a különböző veszélyekkel szemben – magyarázza a montreali egyetem kutató pszichológusa, Johannes Frasnelli. – A folyamat az emberi evolúció során fejlődött ki, és feladata olyan erősségű kötődés kialakítása és fenntartása az anya és babája között, mely az újszülött túlélése szempontjából alapvető jelentőségű.” Evolúciós szempontból tehát a babaillat a baba szempontjából a túlélést jelenti, míg az anyának segít a relaxálásban, a megpihenésben.

Babaillatot a depressziósoknak?

Ez utóbbinak olyannyira jelentőséget tulajdonítanak, hogy például a svédországi Karolinska Intézet Klinikai Idegtudományi Központjában jelenleg is folynak a kutatások arra, hogy a babaillatot valamilyen módon felhasználhatják-e a depresszió kezelésében. Ebben a vizsgálatban nők 30 fős csoportját kérik meg arra, hogy beleszagoljanak kis sapkákba, melyeket korábban újszülöttek viselték. Ezt követően speciális agyi kamerákkal térképezik fel az agyműködéseket, és a felvételeket olyan nők felvételeivel hasonlítják össze, akiknek másfajta illatokat mutattak. Az eredmények biztatóak, hiszen úgy tűnik, hogy a babaillat hasonló folyamatokat indít be a nők agyában, mint a mentális betegségek kezelésében alkalmazott gyógyszerek.

Egyelőre nem tisztázott, hogy a babaillat pontosan melyik összetevője felelős a kedvező hatásokért, hiszen az eddigi vizsgálatok szerint több mint 150 komponense van az illatnak, melyek bármelyike lehet.

Fotó: Unsplash

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Miért mozog a baba az anyaméhben?

10 tipp a baba biztonságos alvásához

Az apák gyakrabban ellenőrzik a légzésfigyelőt, mint az anyák

A szülés utáni depresszió létezik – és az elválasztás utáni depresszió?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!