Nem kétséges, hogy a koronavírus még minimum hónapokig „médiasztár” marad. Nemcsak naponta, hanem már szinte óráról-órára jönnek ki a legfrissebb statisztikai adatok: egyre meredekebben emelkedő görbék és újabb „legek”. Tegnap például új „leg” született a szó szoros értelmében és átvitt értelemben is: Angliában egy újszülött koronavírus-tesztje bizonyult pozitívnak.

koronavírus terhesség várandósság újszülött

Ezt olvasva arra gondoltam, utánanézek annak, hogy jobban kell-e félniük a várandósoknak a vírustól, mint másnak. Előre szólok, hogy az adatok egyelőre nem egyértelműek.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

Nem sok vidámságra van oka annak, aki szorosan nyomon követi azokat az adatokat, melyek szerte a világból érkeznek. Tegnap például egy angliai kórházban pozitívnak bizonyult egy újszülött koronavírus-tesztje. Ezzel ő a legfiatalabb személy, akinél kimutatták a koronavírus jelenlétét.

Az anya néhány nappal a szülés előtt került be a kórházba légzési nehézségek és tüdőgyulladás gyanúja miatt. Az azonban csak a szülés után derült ki, hogy az anya koronavírus-tesztje pozitív. Ezt követően végezték el a babánál is a tesztet, ami ugyancsak pozitív lett. Az anyát és gyermekét most két különböző kórházban ápolják, mivel a nőt állapotának súlyossága miatt a fertőző betegségek kezelésében jártas szakkórházba kellett szállítani, míg az újszülött abban a kórházban maradt, ahol világra jött.

Az orvosok most azt próbálják kideríteni, hogy az újszülött már az anyaméhben megfertőződött a vírussal vagy csak a szülés közben.

Ez azért is fontos kérdés, mert bár eddig sem álltak rendelkezésre kétségbevonhatatlan bizonyítékok, mindenesetre az eddigi adatok azt jelezték, hogy a méhben növekvő magzat nem kaphatja el a fertőzést az anyától. Az eddigi esetek nem érintettek nagyobb arányban várandósokat, mint nem terheseket, és ha mégis megkapták a fertőzést, azt többnyire enyhe tünetekkel megúszták.

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják

Az egészségügyi szakemberek ugyanis egyelőre nem tudják határozottan kijelenteni sem azt, hogy a várandósság az átlagosnál nagyobb kockázatot jelentene, sem azt, hogy ilyen kockázat nem létezne. Nem tudjuk tehát, hogy fogékonyabbak-e a várandósok a vírus iránt, azt meg pláne nem, hogy a fertőzés okoz-e terhességi problémákat, például koraszülést, vagy hogy várandósoknál másképpen zajlik-e a betegség, mint egyébként. Az viszont bizonyos, hogy a kutatók versenyt futnak az idővel, hogy minél hamarább és minél többet tudjanak meg erről a potenciálisan végzetes betegségről.

A koronavírus-járvány kiindulópontjául szolgáló kínai Vuhanban végzett vizsgálatban 9 várandós vett részt, mindegyikük a harmadik trimeszterben volt, amikor elkapta a fertőzést. A tőlük szerzett tapasztalatok alapján úgy tűnt/tűnik, hogy az orvosok által COVID-19-ként jelölt koronavírus nem jut be méhben növekvő magzathoz. A betegek tünetei sem különböztek azokétól, akik nem voltak terhesek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 147 várandós adatait dolgozta fel, akik közül 64-nél igazolt volt a COVID-19 jelenléte, 82-nél felmerült annak gyanúja, 1 várandósnak pedig nem voltak tünetei. Az összes várandós 8 százalékánál jelentkeztek súlyos tünetek, míg 1 százalékuk került kritikus állapotba.

A The Lancet című lapban nemrégiben megjelent cikk alapján úgy tűnik, hogy a vírus nem jut be az anyatejbe, így szoptatás útján nem képes megfertőzik a babát.

A várandósokra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak

Az egészségügyi szakemberek egyelőre a várandósok esetében is elegendőnek tartják ugyanazoknak a szigorú higiénés szabályoknak a betartását, melyek mindenkire érvényesek, azaz kerüljék a tömeget, tartsák be a higiénés szabályokat és gyakran mossanak kezet. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy bár egyelőre úgy tűnik, hogy a gyermekeket kevésbé veszélyezteti a vírust, de ettől még átadhatják a környezetükben élő felnőtteknek a vírust anélkül is, hogy bármilyen tünetet mutatnának.

Fotó: Unsplash

(A fotó illusztráció.)

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Rettegés az ismeretlentől: veszélyes-e a koronavírus a várandósokra?

Félni igen, de rettegni nem kell a koronavírustól!

Koronavírus: amit szülőként tudnod kell

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!