Bár a koronavírus-mizéria közepette talán nem is tudatosul bennünk, de húsvét van. Egy anya egy gyereknevelési oldalon hívta fel a figyelmet egy olyan veszélyre, amire szerintem sokan nem is gondolunk, pedig eléggé „húsvétspecifikus”. A poszt azóta lekerült az oldalról, de lementett változata húsvét környékén újra és újra felbukkan, hogy figyelmeztessen a csokitojások veszélyeire.

fulladás idegentest csokitojás minitojás

Főleg a kisgyerekekkel fordul elő gyakrabban, hogy valamit félrenyelnek, ami a légutakba kerülve fulladást okozhat. Többször is írtam már arról, hogy a lélekjelenlét és a szakértelem ilyenkor életet menthet.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

Egy anya még 2017-ban osztotta meg tragikus történetét a Mumsadvice oldalon, ezzel arra intve a többi szülőt, hogy legyenek nagyon óvatosak, amikor az utóbbi években nagyon divatos minitojást adják gyerekeiknek húsvétkor. Azt írta, hogy bár konkrétan a tragédiát okozó márkának a csomagolásán is szerepelt, hogy 4 évesnél fiatalabb gyerekeknek nem adható, az anya Sophie nevű kislánya egy ilyen csokitojástól fulladt meg három évvel korábban. Az anya azt írta, hogy talán észre sem veszik a fulladásveszélyre figyelmeztető feliratot az apró csokitojások a zacskóján, de az ő kislánya ráadásul már nem is esett ebbe a kategóriába, hiszen ötévesen halt meg.

„Egy minitojástól fulladt meg az én Sophie-m, és akárhogyan is igyekeztem és alkalmaztam az ilyenkor javasolt fogásokat, nem tudtam kimozdítani a helyéből a légcsövében elakadt idegentestet” – idézte fel a posztjában a tragikus perceket. A sors kegyetlen iróniája, hogy az anya éppen néhány héttel korábban végezte el azt az elsősegélynyújtó tanfolyamot, ahol az ilyen esetekben szükséges teendőket is elsajátította, mégsem tudta megmenteni a kislánya életét, aki a karjai között halt meg. „Láttam kihunyni az életet a szemében, de semmit nem tudtam tenni érte” – írta.

Éppen ezért arra figyelmeztette a többi szülőt, hogy legyenek nagyon óvatosak ezekkel az apró tojásokkal: ha ilyet adnak a gyerekeknek, akkor különösen figyeljenek rájuk, emlékeztessék őket arra, hogy csak akkor kaphatnak az édességből, ha nyugodtan ülve fogyasztják el azt, nem pedig az evésre oda sem figyelve, össze-vissza szaladgálva.

A poszt azóta lekerült az oldalról, de lementett a változata különösen így húsvét környékén újra és újra felbukkan, hogy figyelmeztesse a szülőket a veszélyre, hogy más gyerekkel ne fordulhasson elő többé az, ami az 5 éves Sophie-val.

A szőlőszem vezeti a halállistát

A konkrét esettel kapcsolatban is többen emlékeztetnek arra, hogy míg az viszonylag ismert a szülők körében, hogy egy esetleges félrenyelés esetén a szőlőszem különösen veszélyes lehet (ezért is van az, hogy egészen kicsi gyerekeknek darabolva javasolják adni a szőlőt), ugyanez az éberség nem érvényesül más olyan ennivalók esetében, melyek hasonló mechanizmussal okozhatnak még az átlagosnál is nagyobb veszélyt, ha „cigányútra megy a falat”. A szőlőszem lekerekített, gömbölyű formájánál fogva ugyanis különösen alkalmas arra, hogy a légutakban elakadva azokat hermetikusan lezárja, ahonnan aztán se előre, se hátra. Az apró csokitojás is hasonló mechanizmussal képes „befészkelni” magát a légutakba, nem csoda hát, hogy az anya erőfeszítései még úgy sem jártak sikerrel, hogy nem veszítette el a lélekjelenlétét és ismerte a fulladáskor alkalmazandó fogásokat is.

Fotó: Unsplash

A Heimlich-féle műfogás helyes kivitelezéséről ebben a cikkben találsz videókat.

Az idegentestek okozta fulladásról, az ilyenkor szükséges teendőkről itt és itt és itt és itt írtam korábban.

A húsvéttal foglalkozó cikkekért ide kattints!

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!