Mindannyiunk vágya, hogy a gyerekeink boldogok legyenek. A nagy kérdés persze a „hogyan”, mert senkinek nincs a zsebében a bölcsek köve, amikor hazaviszi a babát a kórházból. Csináljuk hát, ahogy tudjuk – hol jól, hol kevébé jól, de mindenképpen jó szándékkal.

(És mielőtt tovább olvasnál, vess egy pillantást erre a fotóra! Hát nem gyönyörű?)

anyaság boldogság hogyan neveljünk boldog gyereket

Egy anya – nem mellesleg orvos – most összeszedte, mi az a tíz titok, amit ismerve hamarább találjuk meg a helyes utat.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

„Az első dolog, amit az egyetemen megtanultam, hogy a gyógyítás nem tudomány, hanem valójában művészet. És ez pontosan így van az anyasággal, a szülőséggel is. Orvosnak lenni és szülőnek lenni abban hasonlóak, hogy mindkettő élethosszig tartó tanulást jelent. Orvos és anya is vagyok, és mindkét területen minden nap új dolgokat tanulok.”

A 10 dolgot, ami a legfontosabb ahhoz, hogy boldog gyerekeket neveljünk, akik aztán mindig pozitívan gondolnak vissza ezekre az időkre.

1. Fontos a jelenlét.

Az okostelefonok, iPadek, laptopok és egyéb technikai kütyüük át- meg átszövik az életünket, ezek azonban nem hozzátesznek, hanem elvesznek a minőségi időből. Legyünk hát képesek lekapcsolódni ezekről, és helyette a gyerekeinkre „kapcsolódni”. Ez sokszor nem könnyű, de megéri.

2. Minden gyerek más.

Minden gyerek alszik, eszik, megtanul járni, szobatiszta lesz és leszokik az ujjszopásról. De nem mindegyikük menetrend szerint azonos időben. Ne hasonlítgassuk hát a gyerekeink fejlődését mások gyerekéhez, de még a saját másik gyerekeinkhez sem. Minden gyerek egyedi, és a maga egyedi fejlődési ütemet követi. A gyermekkor nem verseny.

3. Sokszor a türelem a legjobb orvosság.

Legyen szó akár akut betegségről, hasfájásról vagy bilike szoktatásról – sokszor az a legjobb módszer, ha várunk. Ha képesek vagyunk várni. Egy olyan világban, amikor mindent azonnal meg akarunk kapni, sokszor ezt a legnehezebb megvalósítani. Hagyjunk helyet az életünkben a türelemnek!

4. A jó szokások korán alakulnak ki.

Legyen szó akár alvásról vagy egészséges étkezésről, az alapelv, hogy az alapokat nagyon korán, a lehető legkorábban kell leraknunk. Amikor azt kérdezi tőlem valaki, hogy erre vagy arra mikor kezdje nevelni a gyerekét, akkor mindig az a válaszom, hogy mától. A gyerekek nagy modellkövetők, ezt tartsuk mindig szem előtt, amikor például a hangnemet megválasztjuk a párunkhoz szólva. De legalább ugyanilyen fontos a nonverbális kommunikáció, a testbeszéd is.

5. Élvezd ki a pillanatot!

Különösen az apró, szinte észrevehetetlen pillanatokat. Természetes, hogy a jelentősebb fejlődési mérföldköveket nagy családi ováció övezi, de vegyük észre és élvezzük a hétköznapi pillanatokat is. Az apró pillanatok adják az élet szépségét és színét.

6. Légy rugalmas és kompromisszumkész!

Vannak nevelési elvek és szabályok, amelyek igenis feketék-fehérek, például az, hogy ne nyúlj a forró sütőhöz vagy ne engedj be idegeneket a lakásba. De vannak dolgok, melyek nincsenek kőbe vésve. A határokat természetesen meg kell húzni, de azok nem mindig fehérek vagy feketék, hanem lehetnek éppen szürkék is, legyen az akár esetenként egy extra óra a tévé előtt vagy egy mesével több elalvás előtt, de éppen akkor sem dől össze a világ, ha néha csipszet eszik a gyerek reggelire. Gondoljuk végig, hogy megéri-e a játszmázás.

7. Légy kreatív!

Ezt nem fejtem ki bővebben, arra vonatkozik, amire akarod, hogy vonatkozzon.

8. Segítséget kérni nem gyengeség.

Ha vannak a környezetedben olyanok, akikre számíthatsz, legyenek barátok, családtagok, szomszédok, kollégák vagy éppen az orvosotok, ne szégyellj segítséget kérni. A gyereknevelés nem mindig könnyű, de senki nincs egyedül, és mindenkinek szüksége lehet segítségre.

9. Hibázni nem szégyen.

A tanulás folyamatát hibák sora kíséri, legyen szó bármiről, és nem kivétel ez alól a gyereknevelés sem. Ezt nem magyarázom tovább, álljon itt egy idézet: „A bátorságnak nincs mindig nagy hangja. Néha a bátorság egy parányi hangocska a nap végén, ami azt mondja: holnap újra megpróbálom.” (Mary Anne Radmacher)

10. Mulass jól!

Anyának lenni a legnehezebb mulatság a világon, amiben eddig részem volt. De egyben a legjobb buli is.

Fotó: Unsplash

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

És az anyáktól miért nem kérdezi meg senki, hogy vannak?

Régen prostituált voltam, most anya vagyok

„Azért iszom, hogy el tudjam viselni a saját gyerekeimet”

Felnéznél a mobilodból? Bemutatom a gyerekedet!

Mi az ideális életkor az anyaságra?

Miért nem beszél senki arról, hogy gyerekkel otthon lenni unalmas?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!