Az óév utolsó napjaiban nagy felháborodást keltett a hír, hogy egy 13 éves kislány belehalt a szülésbe. És hogy még extrémebb legyen a történet, az apa a kislány apja volt, úgyhogy apja és nagyapja is egyben a most született kisfiúnak.

tiniterhesség

Korábban már írtam arról, több generáción átívelő ártalmai lehetnek annak, ha gyermek szül gyermeket.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

A Brazíliában élő 13 éves diáklányt, Luana Ketlent erős hasi fájdalmak miatt vitték kórházba még az óév utolsó hónapjának a közepén. Az orvosok megdöbbenve konstatálták, hogy a kislány 7 hónapos terhes, ráadásul nagyon súlyosan vérszegény is, ezért megindították a szülést. Bár az újszülött kisfiút sikerült épen és egészségesen a világra segíteni, a gyermekanyánál életveszélyes szövődmények léptek fel, ezért elindították egy magasabb szintű ellátást nyújtó, csaknem 400 kilométerrel távolabb lévő kórházba, ám már útközben, a mentőhelikopterben meghalt.

Eztán kezdett vizsgálódásba a rendőség, melynek nyomán kiderült, hogy az újszülött apja és nagyapja ugyanaz a személy: Luana 36 éves apja, Toma Faba, aki a nyomozás eddigi adatai szerint már négy éve, vagyis a kislány 9 éves (!) kora óta folytatott vérfertőző szexuális viszonyt a saját lányával. A családtagok most azt állítják, fogalmuk sem volt arról, mi folyik apa és lánya között.

A nagy sajtóvisszhangot kapott esetről beszámoló sajtókonferencián a helyi rendőrség képviselője elmondta, hogy a tinédzser egy vidéki város külső kerületében lakott a szüleivel, és csak két hónappal ezelőtt, 5 hónapos terhesen döbbent rá, hogy gyermeket vár, amikor hasi fájdalmai jelentkeztek. A rendőrfőnök elmondása szerint Luanának el kellett kísérnie apját a halászatokra, és apja ezeket az alkalmakat használta ki arra, hogy megerőszakolja a saját lányát. A rokonok szerint Luana ártatlan és éretlen kislány volt, akit annyira sokkolt az, amit apja tett vele, hogy mindenki elől titkolta a történteket. Csak akkor változott a helyzet, amikor az egyik rokon a lány testi változásait látva gyanút fogott, hogy a lány terhes lehet, ekkor a lány mindent elmondott neki. Egy nagynéni azt tanácsolta a kislánynak, hogy számoljon be édesanyjának is a történtekről, az anya azonban nem hitte el, hogy a férje lenne az apja a gyermeknek. Az apa legott meg is fenyegette a lányát, hogy megöli, ha jelenteni meri a hatóságoknak az esetet.

A helyi közösséget nagyon megrázta az eset, többen a bíróság épülete előtt tüntettek súlyos büntetést követelve. A szociális munkások most keresik, hogy a családból ki lenne a leginkább megfelelő gyám az anya nélkül maradt kisfiú felnevelésére.

Még az unokák is rosszabbul teljesítenek az iskolában

Nemrégiben jelent meg a PLoS ONE című lapban a Stanford Egyetem kutatása, melyben azt elemezték, hogy a tiniterhesség miként befolyásolja a későbbiekben a megszületett gyermek további sorsát. A korábbi vizsgálatok azt igazolták, hogy a tinianyák gyermekeinek nagyobb eséllyel támad problémája az iskolaérettséggel, és később iskolai teljesítményük is gyengébb, mint azon anyák gyerekeié, akik „normális” életkorban adnak életet gyermeküknek. Ebben sok tényezőnek szerepet tulajdonítanak, az anya iskolázottságától (vagy inkább iskolázatlanságától) a társadalmi támogatottságon (vagy inkább annak hiányán) keresztül a rosszabb anyagi helyzetig.

Most arra keresték a választ, hogy ezek a negatív hatások csak az adott generációban érvényesülnek vagy a következő generációra, azaz a tinianya unokáira is átívelnek-e. Ehhez több mint 11 ezer olyan gyerek adatait tekintették át, akinek édesanyja a szülés időpontjában még tinédzser volt. Azt találták, hogy a tinianyák unokái között is gyakoribb volt az iskolaérettségi probléma, mint azon gyerekek között, akinek nagymamája 20 évesnél fiatalabb volt a gyerekszüléskor. Ez az összefüggés akkor is megfigyelhető volt, ha a gyerek édesanyja nem követte az anyjától látott mintát és nem tinikorában vállalta a gyermeket. Az iskolaérettség hiánya a testi fejlettségben, a társasági kompetenciákban, a nyelvi készségekben és az értelmi fejlődésben egyaránt megmutatkozott.

Egyelőre nem tisztázott, mi az oka annak, hogy a tinikori anyaság hátrányai az unokáknál is érvényesülnek, de az biztos, hogy addig is kitüntetett figyelmet kell fordítani e gyerekek fejlődésére, míg az összefüggés háttere kiderül.

Fotó: Dreamstime

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ez is érdekelhet:

Amikor gyerek szül gyereket – generációkon átívelő ártalmak

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!