Ma egy rendkívüli nőről szól a történet, egy bábáról, aki 3000 babát segített a világra a halál és az embertelenség kellős közepén, az auschwitzi koncentrációs táborban. Stanislawa Leszczynska nevét viszonylag kevesen ismerik, pedig nagyon sokat tett azért, hogy az anyák az emberhez méltatlan körülmények ellenére is kapjanak valamit a teremtés, a gyermekszülés méltóságából.

szülés auschwitz bába

Stanislawa Leszczynska felkerült azok listájára, akit a katolikus egyház szentté avatásra terjesztett fel.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!

Auschwitzról mindenkinek a legnagyobb lengyelországi koncentrációs tábor jut eszébe, ahol férfiak, nők és gyermekek millióit pusztítottak el. Kevesebb szó esik ugyanakkor arról, hogy a halál, pusztulás és embertelenség poklában életek is születtek. Ezeknek az életeknek a szolgálatát vállalta fel egy lengyel bába, Stanislawa Leszczynska, aki több mint háromezer babát segített a világra a lehető legméltóbb körülmények között annak ellenére, hogy azt az utasítást kapta, hogy az újszülöttek sorsa csak a halál lehet.

A lengyel kisvárosból Brazílián keresztül a lágerbe

Stanislawa Leszczynska 1896-ban született a közép-lengyelországi Lódz melletti kisvárosban egy katolikus családban, egy asztalosmester gyermekeként. Miután édesapját elvitték katonának, édesanyja napi 12 órás műszakokat vállalt egy helyi gyárban, hogy meg tudjanak élni. Miután az apa hazatért, a család 1908-ban a brazíliai Rio de Janeiróba költözött, ahonnan két év múlva hazatértek Lengyelországba. Stanislawa 1914-ben fejezte be középiskolai tanulmányait, nem sokkal az első világháború kitörése előtt, majd 1916-ban feleségül ment Bronislaw Leszczynski nyomdászhoz. A házasságból négy gyermekük született: egy lány és három fiú. A család 1920-ban Varsóba költözött, ahol Stanislawa szülésznői képesítést szerzett, mellyel kezében ő és családja visszatért Lódzba.

Lengyelország náci megszállását követően a családnak ismét költöznie kellett, új lakásuk a lódzi gettó közelében volt. Stanislawa élelmiszerrel és hamis papírokkal segítette a gettóban élő zsidókat, emiatt a Gestapo 1943. február 18-án három gyermekével együtt letartóztatta. Őt és lányát Auschwitzba deportálták, két kisebb fiát kényszermunkára küldték a mauthauseni táborba. Férjének és legnagyobb fiának sikerül elkerülnie a letartóztatást, a férfi később a Varsó felszabadításáért vívott csatában halt meg.

Új életek a halál közepén

Stanislawa 1943. április 17-én érkezett az auschwitzi lágerbe 24 éves lányával, Sylwiával, ahol a két nőt a láger kórházába osztották be munkára. Stanislawa feladata az volt, hogy a táborban született babákat előbb világra segítse, majd a halálba juttassa: a leginkább bevett módszer szerint egy dézsa vízbe fojtották őket. Stanislawa azonban nem engedelmeskedett a hírhedt Mengele doktor utasításainak, hanem igyekezett minden kényelmet és komfortot megadni a szülőanyáknak, amit csak a kórházbarakk nyomorúságos körülményei között lehetett. Ellentétben két „kolléganőjével”, az egyébként csecsemőgyilkosságért elítélt Klara „nővérrel” és segítőjével, Pfani „nővérrel”, akik készségesen segédkeztek a az újszülöttek elpusztításában.

Több mint 3000 baba született Stanislawa segédletével, akik közül 2500 újszülött halt meg vagy azonnal, a „jóságos” személyzet, Klara és Pfani keze által, vagy az édesanyjukkal maradhattak ugyan, de mivel tilos volt szoptatni őket, a nyomorúságos körülmények következtében vesztették életüket. Néhány száz babát – a kékszeműeket – megbízható árja családokhoz adtak örökbe, és mindössze körülbelül 30 baba élte túl a lágerben töltött időt édesanyja mellett.

Stanislawa Auschwitzban élte meg a felszabadulást, a lágert 1945. január 26-án szabadították fel a szövetséges csapatok. Ezt követően visszatért Lódzba, ahol továbbra is szülésznőként szolgálta az anyákat. Mind a négy gyermeke orvosi diplomát szerzett. 1970-ben hivatalos megemlékezést tartottak Varsóban, ahol Stanislawa ismét találkozhatott a lágerben szült anyákkal és immár felnőtt gyermekeikkel. Négy évvel később halt meg.

Stanislawa Leszczynska felkerült a katolikus egyház szentté avatásra jelöltek listájára.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Nagyra becsült gyermekpszichiáter vagy náci háborús bűnös?

Zsidó kislány népszerűsítette a Harmadik Birodalmat

Anyák és babák a rács mögött

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!