Pro-life és pro-choice. Életvédők és abortuszpártiak. Mindenki fújja a maga igazát, mindkét félnek gondosan felépített ideológiája van arra, hogy az abortusz miért közönséges gyilkosság. Vagy nem. Sőt szabad emberi jog, rendelkezés saját testünk felett. Sokan megszólalnak a kérdésben pro és kontra, nálunk most például egy felmérés kapcsán, mely szerint az abortusz előtti kötelező tanácsadáson megalázzák a nőket. Vagy nem. Erre a legvégén még visszatérek. De hogy éppen a sátánisták szólalnak meg a kérdésben, arra álmomban sem gondoltam volna. Pedig ahogy kicsit utána olvastam, voltaképpen nem is annyira meglepő.

Az eset megértéséhez egy kicsit régebbre kell visszanyúlnunk, nevezetesen az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának 2013. júniusi határozatáig a Burwell kontra Hobby Lobby perben. Ebben voltaképpen azt mondták ki, hogy – bizonyos korlátok között – senki nem kényszeríthető olyasmire, amit vallásos meggyőződése tilt. A Hobby Lobby egy művészeti és kézműves termékekkel kereskedő üzlethálózat, melyet az evangélikus vallású Green család vezet, és mely 21 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Az Obamacare-nek is nevezett törvény arra kötelezi a cégeket egy bizonyos létszám felett, hogy olyan egészségbiztosítást kössenek alkalmazottaik részére, mely az ingyenes fogamzásgátlókat is magában foglalja. A Green család – illetve a perben hozzájuk csatlakozó családi vállalkozás, a Mardel keresztény könyvesbolt tulajdonosa – azonban vallásos meggyőződése alapján azon a véleményen van, hogy az élet a fogamzással kezdődik, következésképpen az USA-ban a törvény hatálya alá tartozó fogamzásgátlók – köztük különösen egyfajta esemény utáni tabletta – szedése közönséges gyilkosság, mert abortuszt okoz (igazából a megtermékenyített petesejt beágyazódását akadályozza meg – de ezt csak én teszem hozzá). Vagyis senki nem kötelezheti őket, hogy ilyen biztosítást ajánljanak fel alkalmazottaik számára. Nos, ebben adott nekik igazat a legfelsőbb bíróság, amikor kimondta, hogy vallásos meggyőződés alapján kivételt lehet tenni a törvény alól.

Hát ez kavart akkora vihart, ami azóta sem ült el. És aminek kapcsán a Sátán Egyháza most új kampányt indított, hogy a vallásos meggyőződés alapján lehessenek kivételek az abortuszellenes törvények alól, melyek szándéka, hogy eltántorítsák a nőket terhességük megszakíttatásáról. A sátánisták arra hivatkoznak, hogy az ő mélységes vallásos meggyőződésük viszont, hogy hisznek abban, hogy mindenki szabadon rendelkezhet saját teste felett, hisznek a tudományos érveknek, és eme hitüket sérti a törvények „tájékozott beleegyezésre” vonatkozó kitétele, mely kötelezővé teszi a pro és kontra érvek ismertetését az abortusz előtt. Szerintük például félrevezető az az információ, ami összefüggést sejtet az abortusz és a mellrák vagy bizonyos mentális problémák, a depresszió és az öngyilkosság gyakoribb előfordulása között – noha az abortusz előtti tanácsadás során ez az érv is gyakran elhangzik az abortusz ellenében. Azt mondják, hogy ha az abortuszellenesség esetében a vallásos hit elegendő érv a törvények alóli kibújásra, akkor e logika mentén ók is joggal várnak pozitív elbírálást a beadványukra.

A Sátán Egyháza egyébként központi céljai közé sorolja – ki hitte volna? – az olyan értékeket, mint például az emberek közötti jóindulat és empátia, a zsarnoki elnyomás elleni küzdelem, a józan és az igazság győzelme. Most pedig – saját megfogalmazásuk szerint – „a vallás védelmét kínálják fel azon nők számára, akiknek egészségi szükségletei azért nem nyernek kielégítést, mert értelmetlen törvények nehezítik azt”. Ez pedig a szabad abortuszhoz való jog. Ennek során azokra az abortusztörvényekre fókuszálnak, melyek az ő olvasatukban ellentmondanak a tudományos tényeknek. Az előbb már emlegetett törvény az abortusz előtti teljes körű tájékoztatásra vonatkozóan egyébként 35 amerikai államban van hatályban. Vannak olyan változatok, melyek egész mondatokat adnak az orvos szájába, például olyanokat, miszerint a magzat „egy teljes, különálló, egyedi, élő emberi lény”.

A Sátán Egyháza arra biztatja a nőket, hogy a tanácsadás során mondják el, hogy az ő személyes és mély vallásuk az orvosi információk helytállóságába vetett hit, ez alapján pedig felmentés jár nekik a kötelező tájékoztatás alól – még akkor is, ha személy szerint nem tartoznak a sátánista egyház hivatalos tagjai közé.

És akkor térjünk rá a már említett hazai felmérésre. Az emberi méltóságot sértő méltatlan helyzetek is előfordulnak a családvédelmi szolgálatok abortusz előtti tanácsadásain, ahol nem egyszer agitálják a nehéz helyzetbe került nőket megfogant magzatuk megtartására – derült ki a Patriarchátust Ellenzők Társasága (PATENT) legfrissebb kutatásából. Eredményeik szerint a megkérdezetteket zavarta a stigmatizáció, az intimitás hiánya, az, ha közös helyiségben kellett várakozniuk a kismamákkal, s csupán a várandósok számára releváns információkhoz jutottak. Az abortusz előtti tanácsadáson 101-ből csupán négyen kaptak fogamzásgátlással kapcsolatos információkat, nem volt jellemző viszont a segítségnyújtás a bántalmazott nők számára. A felmérés szerint a válaszolók egynegyede számára negatív élményt jelentett a tanácsadás, maga a szituáció vagy a védőnő viselkedése, szóhasználata, érzelmi befolyásolása, empátiájának hiánya miatt. A tanácsadást végzők 76-ból 26 esetben befolyásolni akarták a nő döntését, nem egyszer megkérdőjelezték azt, igyekeztek bűntudatot kelteni. Más részről viszont elgondolkodtató, hogy a terhességmegszakítás veszélyeiről és további terhességekre gyakorolt hatásáról 91 válaszolóból 44 nem kapott tájékoztatást. 

No de hogy a sátánizmus lenne a megoldás a problémára?

További érdekes olvasnivalók a témában:

Utazz az abortuszért!

Megerőszakolás van, abortusz nincs - és még csak 10 éves

Abortuszellenesek: véres magzatok helyett cuki kisbabák

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

Ha tetszik az Anyavilág, nézz körül női oldalamon, a NőBlogon is!