Tegyük fel, hogy elfelejtetted a mobilod kódját, elromlott a bojlered, a papucsod valahogyan az újságosbódé tetejére keveredett – kit hívsz fel először? Sokak szerint a 112-es sürgősségi segélyhívó szám amolyan univerzális telefonos segítségként működik, amit minden frincfranccal fel lehet hívni, majd ők segítenek.

112 segélyhívó szám mivel hívhatom a 112t

Pedig a 112 nem erre való. Mutatok két videót, nevess vagy sírj rajtuk, vérmérsékleted szerint.

További olvasnivaló a témában: Ötujjas szabály – ezt tedd, ha a gyerekhez mentőt kell hívni!

 

Mókus van a fán, mit tegyek? Meg akarok ismerkedni egy lánnyal, hogyan kezdjem? Elveszítettem a biciklim zárjának a kulcsát, az a dolguk, hogy jöjjenek ki és segítsenek!

Csak néhány példa azokból a képtelenebbnél képtelenebb hívások közül, amelyekkel felhívták a 112-es sürgősségi segélyhívó számot. A rendőrség, a tűzoltóság és a mentők most kampányt indítottak, melyek egy vicces kisfilmmel igyekeznek tudatosítani az emberekben, hogy a 112 nem holmi univerzális telefonos segítség az élet nagy kvízjátékában, hanem kizárólag azoknak a sürgős beavatkozást igénylő eseteknek a bejelentésére szolgál, ahol a mentőktől, a rendőrségtől vagy a tűzoltóktól várható gyors segítség.

Íme a kisfilm:

És aki azt hiszi, hogy a videón színészek által eljátszott esetek a képzelet szülöttei, az kattintson a következő videóra is, mely a 112-es ügyeleti telefon diszpécserközpontjának hangfelvételeiből egy válogatás.

Ha pedig azt hiszed, hogy idióták csak Magyarországon boldogítják a a 112-t, akkor neked is hoztam valamit:

A hívások négyötöde(!) indokolatlan

Évente körülbelül 5 millió hívás fut be a 112-re, amiből döbbenetesen magas, 4 millió az indokolatlan és sokszor bizarr hívások aránya. Van, akinek irgalmatlan vészhelyzet, hogy a madara felrepült a fára, és nem tudja leszedni. Más beszappanozva áll a fürdőszobában, de elromlott a bojler, csak hideg vizet ad, mi vészhelyzet, ha nem ez? Megint más már kétszer rosszul ütötte be a pinkódját a telefonjába, a harmadik sikertelen próbálkozásra már letilt a rendszer, igazi vészhelyzet. Jöjjenek, de ízibe, ezért fizetem a tébét és az adót!

Valahol máshol pedig egy szívinfarktusos beteg hiába vár a mentőre, a részeg férj elől a gyerekeivel a fürdőszobába zárkózott anya a rendőrökre, és leég egy család otthona…

Ilyenkor ne a 112-t hívd, hívd inkább… anyádat.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ez is érdekelhet:

Ötujjas szabály – ezt tedd, ha a gyerekhez mentőt kell hívni!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!