Amikor alig néhány héttel korábban kiderült, hogy a kétéves kisfiúnak olyan ritka és agresszív agydaganata van, ami miatt már a karácsonyt sem éri meg, a szülei elhatározták, hogy már most, szeptemberben karácsonyt varázsolnak neki. És ebben a barátaik és a szomszédaik is egy emberként mellettük álltak.

karácsony betegség agydaganat

Az emberi jóság és az összefogás szép példája, zsepiket előkészíteni.

 

Ugye te is szoktál bosszankodni, amikor már szeptemberben karácsonyi dekorációban pompáznak az üzletek, és októbertől a Jingle Bells szól unásig mindenütt? De vannak esetek, amikor alapos ok van arra, hogy már most úgy tűnjön, mintha máris itt lenne az év legszebb ünnepe. Ez egy ilyen történet.

karácsony betegség agydaganatAz ohiói család öt héttel ezelőtt kapta a sokkoló hírt az orvosoktól, hogy kétéves kisfiuk, Brody az agydaganat egy különösen ritka és agresszív formájában szenved, így mindössze két hónapja van hátra. Aztán derült ki, hogy nagyon nagy a baj, hogy a kisfiúnál szédülés jelentkezett, melynek hátterében először fülfertőzésre gyanakodtak az orvosok, majd a kórházi kivizsgálás derített fényt az agydaganatra. Úgy tűnik, hogy a tumor már szinte Brody megszületésekor ott volt az agyában, csak korábban még nem okozott tüneteket.

A létező legagresszívabb kemoterápiát alkalmazták az orvosok, de a rákot nem tudták meghátrálásra kényszeríteni, csak nőtt és nőtt, és a korábbiak mellett újabb elváltozások is megjelentek.

A családnak rá kellett döbbennie, hogy nem lesz még egy karácsony, amit együtt tölthetnek, így elhatározták, hogy náluk márpedig most lesz karácsony, szépen feldíszített fával, színes fényekkel és ünnepi vacsorával, ahogy kell. Meg persze télapóval, hóemberrel és az ünnep minden kellékével.

„A lelkünkben akkor van karácsony, amikor mi akarjuk – mondja el a kisfiú 21 éves bátyja, McKenzie Allen. – Amikor felébredt, ott volt a karácsonyfa. Ő még nem tudja, hogy nem most van itt az ünnep rendes ideje. Az ő dolga csak annyi, hogy élvezze az ünnepet.”

karácsony betegség agydaganatNosza, dekoráljunk!

A szomszédban lakó idős házaspár úgy értesült Brody betegségéről, hogy szóba került a szobatisztaság kérdése, mire a kisfiú anyja azt válaszolta, hogy ilyesmivel ők már nem bajlódnak, mert Brodynak már nem lesz rá szüksége. „Valósággal összeomlottam, amikor ezt hallottam. Mondtam rögtön a férjemnek, megvan hozzá minden, nosza díszítsünk fel mindent, mintha most lenne karácsony” – mesélte a 74 éves Ms Elliott.

Bár a kereskedelem egyre korábban belekezd a karácsonyi hajszába, szeptemberben azért mégsem olyan könnyű elegendő karácsonyi kelléket felhajtani, különösen akkor, ha valaki különleges karácsonyt szeretne varázsolni. Így a Facebookra is kitettek egy felhívást, és a szomszédok segítségét is kérték. Eredetileg úgy tervezték, hogy fizetnek a dekorációs kellékekért, de végül a legtöbben nem fogadtak el pénzt az általuk felajánlott dolgokért.

A nagy karácsonymániás hírében álló Ryan Simpson például egy hatalmas műanyag zsákkal csengetett be a család ottohonába, mely tele volt karácsonyi díszekkel és égőkkel, és négy napon át semmi mást nem csinált, mint a szülőknek segített abban, hogy ünnepivé varázsolják a házat kívül és belül. Nem feledkezett meg szomszádokról sem, hiszen minden valamirevaló karácsonykor a szomszédség háza is színes fényárban úszik.

karácsony betegség agydaganatA szomszédok ajándékokat és édességeket hoztak a kisfiúnak, aki nem akart hinni a szemének, amikor meglátta a hatalmas felhajtást.

„Mindenképpen részt akartunk venni benne, hiszen itt élünk egymás közelében – mondta egy szomszéd. – Valami egészen különlegeset akartunk szervezni nekik, hiszen nagyon nehéz időkön mennek most keresztül. Mindenki hozzá akart tenni valamit a meglepetéshez.”

„Lelkileg nagyon megterhelő számunkra, hiszen tudjuk, hogy ez az utolsó karácsonyunk Brodyval. Nagyon nehéz, de látom a szemében, hogy örül neki, és ez nagyon jó érzés. Mi – együtt sok jó emberrel – boldogságot vittünk az életébe” – mondott köszönetet ismerősök és ismeretlenek jóságáért és hatalmas szívéért az édesanya.

(A szeptemberi karácsony történetét a The New York Times írta meg.)

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!