A 24 éves Tiffany Posterarónak vitiligója van. A vitiligóról sokan tudják, micsoda, aki nem, annak meg majd később. Tiffany mióta az eszét tudja, úgy élt, hogy titkolta a betegségét. Most azonban úgy döntött, hogy elég volt, vállalja magát úgy, ahogy van. A foltjaival együtt. És a gyengébbek kedvéért – megkímélve magát a százszor ismétlődő kíváncsiskodástól – nagy betűkkel ki is írta a megfejtést. Egyenesen a karjára tetoválva.

vitiligo tetoválás tetkó

 

A vitiligó egy bőrbetegség, melynek lényege, hogy a bőrben foltokban hiányzik a bőr színét adó festék, a pigment, a pigmenthiányos foltok pedig fehéren világítanak, és az ép bőrhöz képest nem enyhíti – sőt fokozza – a kontrasztot a napfény is, ugyanis a vililigós foltok nem barnulnak le. Ettől aztán az érintett „más” lesz, kitéve a jó szándékú kíváncsiskodásnak vagy éppen rosszindulatú beszólásoknak.

Tiffany 7 éves korában vette észre a bőrén a foltokat: „Először fogalmam sem volt, mi ez. Aztán úgy 11 éves lehettem, amikor a pékségben egy férfi rám mutatott és azt mondta, ez vitiligo. Világ életemben titkoltam az állapotomat. Profik számára kifejlesztett alapozókat kentem magamra ipari mennyiségben, az egész karomat és lábamat bekentem, hogy ne látszódjanak a foltok. Nem kíméltem magam a legnagyobb melegben sem, és nem mentem strandra, partira vagy bárhová, ahol bikinire kellett volna vetkőznöm. Később utánanéztem a témának, és kiderült, hogy nem én vagyok az egyetlen a világon, akinek ilyenje van. De amikor megbámultak vagy beszóltak, nem tudtam visszavágni. Volt, hogy megkérdezték, hogy a fa alatt napoztam-e. Vagy tehénnek, dalmatának, szellemarcnak, égési sérültnek csúfoltak. Az osztálybeli fiúk között voltak olyanok, akik meg is mondták, hogy emiatt nem randiznak velem, mert ez gusztustalan.”

Forrás: American Academy of Dermatology

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

 

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!