hiteles egészségkommunikáció szakmai hitelesség szakmai megbízhatóság hiteles egészségügyi weboldal ekommandóÖrömmel jelentem be, hogy az Anyavilág blog elnyerte a „Hiteles egészségügyi weboldal” minősítést! A minősítő oklevél és pecsét némi iránytűt jelent nektek a neten fellelhető egészségügyi tartalmak és információk tengerében arra, hogy ahol a lila logót látod, ott az egészségügyi tartalmakat valóban szakemberek írják tudományos adatok alapján, és amit olvasol, az szakmailag rendben van, bátran megbízhatsz benne.

Az Anyavilágot kezdettől fogva ezzel a szemlélettel írtam, de a blogom most már hivatalosan is viselheti a szakmailag hiteles jelzőt, és én erre rettentően büszke vagyok.

További olvasnivaló a témában: Az Anyavilág blog Facebook-oldalát itt találod.

 

Egy egészségügyi weboldal is lehet érdekes és szerethető

Majdnem napra pontosan fél évvel ezelőtt ébresztettem fel Csipkerózsika-álmából az Anyavilág blogot azzal a szándékkal, hogy rendszeres orvosi-egészségügyi tartalmakat töltsek fel – de egy kicsit másként, mint ahogyan az más hasonló, szülőknek szóló egészségügyi honlapokon megszokhattad. Érdekesebben, olvasmányosabban, szerethetőbben. Azóta naponta találsz friss olvasnivalót az oldalon, hiszen azt szeretném, hogy ne csak akkor tévedj az Anyavilágra véletlenül, ha valami konkrét kérdésre keresed a választ, hanem rendszeresen gyere és olvasgass az oldalon. Igyekszem minden posztba némi szakmai tartalmat is rejteni, de ritkábban az is előfordul, hogy azért írok valamiről, mert egyszerűen csak érdekesnek találom – és bízom benne, hogy te is annak fogod majd találni.

Ennyivel azonban természetesen nem elégszem meg, ezért mindig nagyon ügyelek rá, hogy amit itt találsz, az ne csak érdekes és szórakoztató, hanem szakmailag megbízható és hiteles is legyen. Ennek elismerése a „Hiteles egészségügyi weboldal” minősítés, melynek eztán is igyekszem megfelelni. A minősítést már elnyert weboldalak listája igazán impozáns, a Házipatika és a Webbeteg ugyanúgy megtalálható közöttük, mint az általam nagyra becsült Ködpiszkáló blog vagy elismert orvosi szakmai szervezetek hivatalos honlapja. Közéjük tartozni nagy büszkeség, de felelősség is egyben.

Mert nem elég hitelesnek lenni, annak is kell látszani. Nagyon sok munkám van benne, de ehhez ti is kellettetek. Örömmel látom a látogatottsági adatokból nap mint nap, hogy az Anyavilág tartalmait szeretitek, olvassátok, és egyre több a visszajáró látogató az oldalon – így hát megérte/megéri a belefektetett rengeteg munka és idő, egyetlen percét sem bánom vagy sajnálom.

Remélhetőleg hamarosan az oldalamon is ott díszeleg majd a megtisztelő logó (feltéve, hogy a reblogos informatikusoktól kapok némi segítséget hozzá :) ).

Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál, de eddig még nem kerítettem rá sort az Anyavilágon, írd meg az oldalhasábban található elérhetőségen, valamelyik poszt alatt kommentben vagy küldj nekem üzenetet az Anyavilág Facebook-oldalán, és hamarosan olvashatsz róla.

Egy egészségügyi weboldalnak csak szakmailag hitelesnek és megbízhatónak szabad lennie

Örök igazság, hogy a világhálón mindenre található bizonyíték – és annak ellenkezőjére is. És ez igaz az egészségügyi tartalmakra is. De hogyan válogassa külön az ocsút a búzától az a szülő, aki megbízható információkra vágyik, de nem rendelkezik egészségügyi szakképesítéssel, pláne orvosi diplomával? Pedig életbevágóan fontos, melyik forrásnak hisz és melyiknek nem, hiszen a család egészsége múlhat rajta. Egy autó vagy egy nagyobb műszaki cikk vásárlása előtt honlapok tucatjait böngésszük ét, a gyerekünk egészsége esetében miért érnénk be kevesebbel, téves vagy félinformációkkal, ilyen-olyan szedett-vedett tartalmak alatt a többi kommentelő által osztott, bizonytalan eredetű tanácsokkal?

Erre dolgozott ki a „Hiteles Egészségkommunikációért Egyesület” egy szigorú kritériumrendszert, külföldön már jól bevált szempontokra is alapozva. Ahogyan az Egyesült honlapján írják:

„Tudta, hogy manapság 3 betegből 2 először az internethez fordul, ha valamilyen egészségügyi problémával kapcsolatban információhoz szeretne jutni? (Forrás: Szinapszis – Kutatás az internetes egészségügyi információszerzésről 2016. dec.) Tudta, hogy a különböző orvosi szakterületen végzett kutatások egybehangzóan úgy találják, hogy az interneten található egészségügyi információ nagy arányban megbízhatatlan, félrevezető, téves? Ha az Ön egészségéről lenne szó, melyik weboldalról tájékozódna inkább?

Egy olyan honlapról, ahol orvosok, szakemberek, nevüket vállalva, tudományos forrásokra hivatkozva, szakmai szervezetek támogatásával írnak a betegségekről, és azok kezeléséről.

Vagy inkább egy olyan oldalról, ahol nem tudjuk, hogy pontosan ki, mikor, milyen orvosi kutatásra, ajánlásra alapozva ír egészségügyi kérdésben, egy szakmailag el nem ismert eljárásnak, gyógymódnak szentelt honlapon.

Nem csak Ön, mi is az első oldalt választanánk!

Valljuk, hogy mind a betegek, mind az egészségügyben dolgozók érdeke, hogy az interneten fellelhető egészségügyi információ átláthatóbb legyen, mert az segíti a betegek hatékonyabb önmenedzselését, az egészségtudatosságot, és jelentős terhet és felelősséget vesz le az egészségügy válláról. Az EgészségKommandó az interneten fellelhető egészségügyi oldalakat egy az átláthatóságot és szakmaiságot vizsgáló, objektív szempontrendszerben értékeli, és azokat ajánlja laikus és szakmai információszerzésre egyaránt, ezzel segítve elő, hogy előtérbe kerüljenek az értékes, hiteles egészségügyi weboldalak.”

Mostantól "Hiteles egészségügyi weboldal"-ként az Anyavilágot is választhatod, ha te sem éred be kevesebbel, mint hiteles és megbízható egészségügyi információkkal.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!