Hagyott a gyerek a tányéron pár kanál ételt, egy-két katonát, amit mosogatás előtt gyorsan bekapsz? Ha várandós vagy, ne tedd! – figyelmeztetnek londoni orvosok. A nyállal veszedelmes kórokozó juthat be a szervezetbe, ami a még meg sem született babánál súlyos rendellenességeket okozhat.

terhesség citomegalovírus

Beszéljünk a terhesség alatti citomegalovírus-fertőzésről!

További olvasnivaló a témában: A vetélés nem áprilisi tréfa

 

Szerintem minden anyának ismerős az a mozdulat, amikor az ebéd vagy vacsora végeztével bekapja a gyerek tányérján maradt falatot, mielőtt a mosatlan tányérokat a mosogatóba teszi. A gyerek már kicsit megcsócsálta, de sebaj, mégse menjen veszendőbe. A londoni St George’s University kutatói azonban most arra figyelmeztetnek, hogy ez az ártatlannak tűnő szokás akár halálos veszedelmet is jelenthet terhességben, mivel az étellel az anya szervezetébe jutó vírusok súlyosan megbetegíthetik az anya hasában növekvő magzatot, akár egész életére megnyomorítva a még meg sem született babát.

A bűnös a citomegalovírus, melynek jelenléte igen gyakori, ehhez mérten azonban meglepően kevesen ismerik a vírust, de még kevésbé az általa okozott veszélyeket. A vírus közvetlen érintkezéssel és testnedvek útján - jelen esetben a gyereknek az ételmaradékba jutott nyálával – terjed. A fertőzés sokszor tünetmentes, de a magzatnál akár idegrendszeri bénulásokat, siketséget, szívfejlődési rendellenességeket is okozhat.

Az Evening Standard című brit lapban megszólal egy érintett anya, a Greenwichben élő 40 éves Gayle Book, akinek második kisfia, Toby citomegalovírussal fertőződött meg az anyaméhben. A most négyéves kisfiú egyáltalán nem hall, és egy speciális berendezés, úgynevezett kohleáris implantátum segít neki a környezetével való kommunikációban. Nem tud beszélni és egyedül nem képes enni. Nehezen mozog, fejlődésében elmaradt, és speciális iskolába jár.

Mit kell tudni a citomegalovírusról?

A citomegalovírus egy széles körben elterjedt vírus, mely az esetek legnagyobb részében ártalmatlan, nem okoz tüneteket. Ha egyszer bekerült a vírus a szervezetbe, az örökre ott marad, ám az immunrendszer többnyire elég hatékonyan működik ahhoz, hogy kordában tartsa a vírusokat. Nagyobb problémát akkor jelent, ha a fertőzés a terhesség alatt éri a magzatot. Ilyenkor is előfordulhat, hogy megszületéskor semmi jele nem mutatkozik, hogy baj lenne, később azonban idegrendszeri károsodásra utaló tünetek, siketség jelentkezik.

A vírus közvetlen érintkezés során vagy testnedvek (nyál, vér, vizelet) útján jut át egyik emberből a másikba. Ahogy említettem már, általában nem okoz tüneteket, de ha mégis, akkor influenzaszerű megbetegedéssel jár: a beteg lázas, levert, izomfájdalmai jelentkeznek, nyirokcsomói megnagyobbodnak. Különös veszélyt azokra jelent a vírus, akiknek immunvédekezése gyengült, illetve a várandósokra. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy bizonyos értelemben a terhesség is ilyen csökkent immunvédekezéssel járó állapotot jelent, hiszen a természetnek gondoskodnia kell arról, hogy az anyai szervezet ne lökje ki a számára ilyen szempontból „idegen” magzatot.)

Hogyan csökkenthető a citomegalovírus-fertőzés kockázata terhességben?

Jó hír, hogy egyszerű higiénés intézkedésekkel is eredményesek lehetünk a vírus bejutásának kivédésében, ami az alábbiakat foglalja magában:

  • Mindig szappannal és meleg vízzel mossunk kezet – különösen pelenkacsere, babaetetés és a gyerek orrának megtörlése után.

  • Rendszeresen mossuk és fertőtlenítsük azokat a játékokat, melyek a gyerek összenyálazhat vagy lepisilhet.

  • Ne együnk bele más tányérjába, ne használjunk közös evőeszközt vagy poharat, és ne vegyük a szánkba gyerek cumiját.

Nagyjából ennyi, szerintem nem ördöngösség betartani.

Londonban hadat üzentek a citomegalovírusnak

Bár jelenleg sem szűrővizsgálat, sem védőoltás nem létezik a citomegalovírus ellen, a londoni St George’s University kutatói programot dolgoztak ki arra, hogy a várandós nőkkel megismertessék a kórokozót és a fertőzésben rejlő veszélyeket. ennek keretében 400 olyan várandóst láttak el oktatóvideóval, aki 3 évesnél fiatalabb gyereket nevel. A projektvezető dr. Chrissie Jones azt tartja a program legfontosabb üzenetének, hogy a várandósoknak kerülniük kell a kontaktust kisgyermekek nyálával. No és persze ő is hangsúlyozza a gyakori szappanos kézmosás jelentőségét. Ezen kívül felhívja a figyelmet, hogy a várandós ne egye meg a nagyobb testvér által a tányéron hagyott ételt és ne puszilja szájon a gyereket. Hiszen a fertőzés forrása nagyon gyakran a nagyobb gyerek, aki az óvodában vagy az iskolában szedi össze a vírust, majd a nyálával vagy vizeletével terjeszti azt.

Forrás: NHS, St George’s University of London

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Ajándékba kapott hallás – a cochlearis implantátumról

A vetélés nem áprilisi tréfa

„Pedofil” apa dühíti a net népét

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!