Kinek jutna eszébe az alábbi képen szereplő bájos kislányról, hogy tévedésből jött a világra? Hiba, tévedés, selejt. Netán kurva, értéktelen, nigger. Ha gyermekbántalmazásra vagy nőverésre gondolunk, akkor mindig ökölbe szorított kéz vagy nadrágszíj jut eszünkbe. Pedig ütni szavakkal is lehet. Sokszor még jóval nagyobbat is. Hosszú időn át, lassan, kitartóan, módszeresen, alattomosan lehet vele pusztítani a lelket. És a módszernek megvan az az előnye is, hogy kívülről nem látszik.

verbális agresszió fotósorozat bántalmazás

Richard Johnson fotós a szóbeli bántalmazás áldozatairól készült megdöbbentő fotósorozattal akarja felhívni a figyelmet a jelenségre. Ezt mondja: „A fotósorozat azért kapta a „Weapon of Choice” (Választott fegyver) címet, mert a szóbeli bántalmazás nem elszólás, hanem tudatos döntés eredménye a bántalmazó részéről. A fotókon szereplők történeteiből kiderül, mennyire nincs különbség a fizikai és verbális agresszió hatása között. Ha a bántalmazó ütni akar, akkor a szó is ugyanolyan hatásos fegyver lehet, mint az ököl.”

verbális agresszió fotósorozat bántalmazás

A fotók szereplői maguk választhatték ki azt a szót vagy kifejezést, ami a legnagyobb pusztítást vitte véghez a lelkükben. Ezt a szót aztán profi sminkesek varázsolták rájuk horzsolások, illetve a fizikai erőszak egyéb jelei mellett. Olyan helyekre, ahol a fizikai bántalmazás következményei a legnehezebben eltüntethetők – leginkább az arcra és a karra. Vajon akik fültanúi a szóbeli erőszaknak, mégsem tesznek semmit, akkor is tétlenek lennének, ha a sebek valóban véreznének? – teszi fel a kérdést a fotós, aki a hurtwords.com oldalán beszél a fotósorozat megszületésének okairól és körülményeiről.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

 

verbális agresszió fotósorozat bántalmazásverbális agresszió fotósorozat bántalmazás

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!