Egy anya úgy gondolta, hogy szófogadatlan kislánya megzabolázására az a legjobb módszer, ha a lányszobát – az USA-ban működő átnevelő táborok mintájára rendezi át, amolyan „anya átnevelő tábora” módra. A net korában természetesen semmi nem maradhat az otthon diszkrét falai között, nem csoda hát, ha a világhálón nagy visszhangot keltett a szokatlan ötlet.

átnevelő tábor facebook gyereknevelés szokatlan gyereknevelési módszerek gyerekszoba

Talán nem lövöm le a poént, ha elárulom, hogy a többség tetszését finoman szólva sem nyerte a szokatlan ötlet, szerintük ez nem elfogadható és nem megfelelő nevelési módszer.

 

A nagy vitát kiváltó fotót egy Amanda Mitchell nevű anya posztolta a Facebookra (hová máshová?) 9 éves kislánya szobájáról, ahonnan az égvilágon minden kivitt, csupán az ágyat hagyta meg, arra kikészítve egy öltözet ruhát. A képhez fűzött magyarázat szerint: „Megmondtam neki, hogy azért teszem mindezt, mert nagyon szeretem és azt szeretném, hogy értékes ember váljon belőle.” Az anya szerint – aki azóta már törölte a posztot – lányát, Hannah-t azzal vádolták az osztályban, hogy zaklatja, piszkálja és csúfolja az osztálytársait, akik ezért kiközösítették. „Az eredmény: egy teljesen üres szoba. Most nincs semmije. Isten hozott Anya Átnevelő Táborában, kicsi lányom” – írta az anya, aki azt is megosztotta a nagyérdeművel, hogy a lányának egy héten keresztül egy, az iskolai zaklatások ellen agitáló blúzt kell hordania. És még ezzel sincs vége a büntetések sorának, mert Hannah-nak az iskolai zaklatás nem helyes voltát hangsúlyozó mondatokat kellett leírnia ötvenszer, például azt, hogy „Nem hazudok” vagy „Mindenkivel kedves leszek”.

„Durva vagyok? Nem hinném. Ha úgy nő fel, hogy folyton megszegi a szabályokat és a törvényeket, akkor börtönben fog kikötni, és én nem ilyen jövőt szánok nekik. Véleményem szerint a mai fiatal generáció nevelésében nem a megfelelő büntetési módszerekkel élünk. Az a szemlélet manapság, hogy a büntetés rossz dolog, ezért csak pozitív megerősítést szabad küldeni a gyerekek fel és ignorálni minden helytelen magatartást – de NEM az én házamban” – írta az anya.

Vélemények pro és kontra

Voltak persze, akik helyeselték ezt a büntetéscunamit, hangsúlyozva, hogy ez az okos nevelés. „A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy a tetteiknek következményei vannak, és ki más feladata lenne őket ráébreszteni, mint a szülőké” – írta egyikük.

A többség szerint azonban ez túlságosan szigorú büntetés egy kislánynak: „De hiszen még csak 9 éves! Az egyetlen dolog, amit az anya bizonyított ezzel az akciójával, hogy képtelen a helyes gyereknevelésre.

Úgy tűnik, hogy a negatív kommentek hatására az anya kissé magába szállt, hiszen engedett abban, hogy a kislánynak nem 50-szer, „csak” 25-ször kell leírnia a büntetésül kirótt mondatokat. Az anya szerint a közvélemény többségében pozitívan fogadta a büntetési módszereit, hiszen „csupán minden 20-ból 15 komment szólt arról, hogy nem volt szép dolog amit tettem, és rossz szülő vagyok”.

„Csak azt szeretném, hogy az emberek tudják, hogy nem vagyok szörnyű szülő. Minden erőmmel azon vagyok, hogy jó anya legyek. Szinte kezdettől fogva egyedül nevelem a kislányomat, és nagyon keményen dolgozom azért, hogy neki jó élete legyen” – mondta el a Global Newsnak.

Átnevelő táborok az Egyesült Államokban

Ha már szó esett róla, röviden arról, mik is azok az átnevelő táborok az USA-ban. és mire szolgálnak.

Az úgynevezett átnevelő táborok arra szolgálnak, hogy a szüleik szerint valamilyen szempontból nem megfelelően viselkedő fiataloknak megmutassák a – szerintük − helyes utat. Hogy milyen módszerekkel, az más kérdés. A nem megfelelő viselkedés alatt azonban ne feltétlenül bűncselekményt értsünk, sokszor elég hozzá, hogy a kamaszgyerek drogozik, vagy szülei tudomására jut, hogy homoszexuális.

Egy filmfőiskolás, Kate Logan 2006-ban filmet készített az ilyen átnevelő táborról, a Dominikai Köztársaság egyik elszigetelt régiójában működő Escuela Caribe kampuszról, ahol időarányosan például a világhírű Harvard Egyetem tandíjának tízszeresét kell fizetni, évente 72 ezer dollárt. A bentlakásos iskolát 1971-ben alapította egy lelkipásztor, Gordon Blossom, aki saját bevallása szerint a fiatalkori bűnözés világából isteni sugallatra tért meg és lett lelkipásztor. Ő is tisztában van azzal, hogy a módszerei nem tökéletesek, de szerinte ők legalább megpróbálnak tenni valami azért, hogy a „problémás tinédzserek” megtalálják a helyes utat.

Kate Logan 6 héten keresztül forgatott a táborban, ebből született a Fogságban Krisztusért című film. „„Amikor odamentünk a kollégámmal, nem bajkeverő újságíróként, hanem kedves kis keresztény gyerekekként tekintettek ránk, és hát azok is voltunk. Eleinte gondoltuk, hogy bemutatjuk, milyen szép dolog, hogy foglalkoznak a problémákkal küszködő fiatalokkal, az ottaniak meg egy jó kis promóciós film lehetőségét látták bennünk. Aztán rövid időn belül kezdett egészen másfajta fókuszt kapni a történet. Látszólag mindenki elhitte, hogy nagyon jó, amit csinálnak és tényleg ez a gyerekek érdeke. Egyedül a bántalmazás osztotta meg őket. Egyrészről voltak azok, akik normális körülmények között biztos nagyon jó emberek lennének, de még ők is bemagyarázták maguknak, hogy a diákok verése szükséges velejárója a rendszernek. Másrészt pedig voltak olyanok, akiken látszott, hogy élvezik, amikor ütik a gyerekeket.”

Az ilyesfajta nevelési módszereknek nehéz gátat vetni az USA-ban, hiszen a jogi szabályozásban meglehetősen nagy hézagok vannak. „Az USA-ban nem illegális az, ha valaki be akarja adni valahova a gyerekét, amíg az 18 év alatt van, akárhogy is bánnak ott vele. Azaz kb. legális az emberrablás. Plusz az ilyen iskolák tevékenysége sehol nem minősül gyermekbántalmazásnak jogilag, mivel nehéz ellenőrizni, mi folyik ott valójában. A gyerekek sem tarthatják a kapcsolatot a külvilággal, ha pedig igen, a telefonjaikat lehallgatják, a leveleiket elolvassák. Amikor pedig hazaérnek, nem szívesen beszélnek senkinek az ottani élményeikről. Ha mégis megteszik, akkor nem hisznek nekik, esetleg elintézik egy legyintéssel” – mondta el Kate Logan, amikor 2014-ben Budapesten is bemutatták a filmjét.

Melyet szeretettel ajánlhatunk megtekintésre annak az anyának, aki szerint a lányszobát anyuci átnevelő táborává alakítani zseniális nevelési ötlet.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

 

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!