Pár napja írtam itt az Anyavilágon arról, mi mindenre kell figyelni, ha a büszke szülő vagy nagyszülő úgy dönt, hogy ország-világ előtt közszemlére teszi a a gyerek fotóit. Az élet nagyon hamar újabb bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy abban a pillanatban kicsúszik a kezünkből a privát fotó feletti kontroll, amint megnyomjuk a Megosztás gombot.

közösségi média prankster babafotók bontott csirke

Nem gyerek ez, hanem kopasztott csirke!

 

A napokban történt, hogy egy glasgow-i anya észrevette, hogy a Twiterre kiposztolt babafotóját valaki elég „érdekes” módon hasznosította újra. A büszke mama által közszemlére tett fényképen újszülött kislánya látható egy rózsaszín rugdalózóba öltöztetve. A felhasználó – akinek most nem írom le a nevét, merrt nem akarok neki forgalmat generálni – egy konyhakész csirke fotójával állította párba a babafotót és azzal a megjegyzéssel töltötte fel a Twitterre, hogy a baba pont úgy néz ki, mint egy konyhakészre pucolt csirke.

Ahogy végiggörgettem a legutóbbi termést, nekem úgy tűnt, hogy a Twitter-profil tulajdonosa mindenből és mindenkiből viccet csinál. És itt akár meg is állhatnánk egy pillanatra a Charlie Hebdo-jelenségénél, annál, meddig mehet el valaki egy jó poén kedvéért mások gátlástalan kigúnyolásáig, a tiszteletlen, nonkonformista stílusig. De most nem erről akarok beszélni, most maradjunk annál a jelenségnél, hogy milyen utat járhat be az internetre gyanútlanul és jó szándákkal feltöltött családi fotó.

Az anya, Shannon Kelly úgy vette észre a „kópéságot”, hogy ismerősei felhívák rá a figyelmét. És ezzel egy verbális adok-kapok vette kezdetét a vicceskedő twitterező és az anya között. Amiben az anya sem éppen egy apácanövendék stílusában nyilvánult meg. Nehéz írásban magyarul visszaadni a párbeszédet, de maradjunk annyiban, hogy ha szóban hangzott volna el, akkor annyi szót kellett volna kisípolni benne, hogy annyi se hallatszott volna belőle ékes angol nyelven, mint a Mónika-show vendégei közötti magvas, magasröptű és konszenzusra törekvő dialógusokból.

Az anya azzal indított, hogy: „Töröld a weetet te mocskos. rohadt f***! Azt hiszed, elfogadható, amit csinálsz. A gyerek apja három hét múlva Londonba megy. Majd meglátjuk, akkor mit fogsz mondani, te állat. Jelenteni foglak a rendőrségen, hogy lementetted a lányom fotóját és kiposztoltad a közösségi oldalra.” Hamar jött is a válasz a „kis kópétól”: „Inkább magad jelentsd fel a rendőrségen azért, hogy bontott csirkének öltözteted a gyerekedet!”

Az anya később így nyilakozott a sajtónak (mert öt perc hírnév mindenkinek jár, ugye): „A pasi, aki továbbposztolta a lányom babafotóját, még csak nem is a követőm a közösségi oldalon, nem ismerem egyáltalán, azt sem tudom, kicsoda. Azért raktam ki a fotót a lányomról, mert rettentő büszke vagyok rá. Mennyire gusztustalan és szemét dolog már levadászni egy random személy fotóját és azzal szórakozni! A tweet ellen több mint 100 bejelentés érkezett a közösséi oldalhoz, mégsem szedték le a fotót és a felhasználó profilját sem függesztették fel. Érdekes módon azokat a barátaimat, akik kommenteltek a tweethet, másodperceken belül törölték.”

Ahogy az lenni szokott, nem akarom egyenként idézni a hozzászólásokat. Ahogyan az várható is volt, a kommentek tipikusan kétpólusúak voltak: sokan az anya védelmében szálltak be a verbális csetepatéba, de nem kevesen voltak olyanok is, akiknek tetszett a poén, sőt újabb fotókkal gazdagították a magasröptű vitát arról valóban hasonlítanak-e a kisbabák a bontott csirkékre.

Minden, amire vigyázni kell, ha családi fotókat posztolsz

Az eset tulajdonképpen állatorvosi lóként mindent bemutat, amit a múltkori posztban arról írtam, mire érdemes figyelni, ha valaki a féltve őrzött, intim családi fotókat minden óvatosság és megfontolás nélkül nyilvánosan posztolgatja úgy, hogy ahhoz vadidegenek is szabadon hozzáférhetnek. A folyamatot, ahogyan kicsúszik a kezünkből a saját tulajdonunk feletti kontroll, és a fotó elindul a neten egy olyan útra, melyet legfeljebb csak tehetetlen dühvel szemlélhetünk.

Érdemes még egyszer röviden összefoglalni a legfontosabb tanácsokat (ha a teljes posztot szeretnéd elolvasni, ide kattints):

Csak bizonságosan ossz meg fotókat a kiskorúról!

Tudj különbséget tenni a jóindulatú laikus tanácsok és a megalapozott tények között!

Te tengj túl a közösségi médiában!

Mérlegeld, hogy az éppen feltöltésre váró fotó mit tesz hozzá gyermeked digitális ujjlenyomatához!

Légy ura az érzéseidnek!

Őrizd meg az emlékeid digitális formában!

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

 

Ez is érdekelhet:

6 tipp a közösségi médiához újdonsült szülőknek

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!