Nehezen található ok arra, miért csúsztat egy anya egy műanyag ajtóéket a gyereke iskolatáskájába azt remélve, hogy így a gyerek nagyobb biztonságban lesz. Az ok szomorú és szívszorító, és az Egyesült Államokban szinte már menetrendszerűen előforduló iskolai lövöldözésekben keresendő.

biztonság iskola lövöldözés iskolai lövöldözés ajtóék

De miként hatásos az ajtókitámasztó műanyag pöcök a pisztoly és a puska ellen?

 

Az USA-ból időtől-időre érkeznek tragikus hírek újabb iskolai lövöldözésekről. Legutóbb például alig pár hónapja Santa Fében kezdett lövöldözni egy férfi az egyik iskolában, tíz halottat hagyva maga után. Egy édesanya azt nyilatkozta, hogy a 17 éves lánya telefonon hívta őt, hogy valaki lövöldözik az iskolában. A lány elmondása szerint azt mondták a diákoknak, hogy fussanak, ő az iskolával szemben található benzinkútra menekült. De nem telt még el túl sok idő az idei Valentin-nap óta, amikor 17 halálos áldozatot követelt egy hasonló mészárlás. Az Origo egy korábbi cikke összeszedte az utóbbi idők tíz legvéresebb iskolai mészárlását (a cikkért ide kattints, ha már elmúltál 18 éves).

Nos, a fenti helyzet fényében érdemes értékelni ezt az ajtóékes ötletet, különös tekintettel arra, hogy sok amerikai szülő úgy érzi, hogy saját kormánya nem sokat hajlandó lépni a fegyvertartási szabályok szigorítása ügyében, ezért saját maguknak kell kitalálniuk valamit gyerekeik biztonsága érdekében.

Ajtóéket minden iskolatáskába!

A Facebookon egy Katie Cornelis nő posztolt arról, hogy mindkét unokahúga táskájába csúsztatott egyet-egyet ezekből az egyszerű kis műanyag ékekből: „Az iskolai lövöldözésekről szóló híreket hallgatva adtam az unokahúgaimnak egy-egy ajtóéket, hogy ezeket mindig tartsák az iskolatáskájukban. Rettentően fájt a szívem, amikor átadtam nekik ezeket, és nem is akartam őket megrémíteni, de ez már nem a szeretetről szól, és ezt ők is megértették.” Egy ilyet egyébként a nő is mindig magánál tart. Azt mondja, az ajtó ki- − illetve ez esetben inkább be- − támasztására szolgáló eszköz életet menthet, ha egy lövöldözés során arra van szükség, hogy a gyerekek elbarikádozzák magukat egy biztonságosnak tűnő helyiségben, ezzel is védve magukat a lövedékek ellen. „Még ha a fegyveres szét is lövi a zárat, akkor sem tudja kinyitni az ajtót, de legalábbis némi időt nyernek a bent megbújó személyek” – tanácsolja.

A nő még februárban posztolt erről a tippről a közösségi oldalon, ám a posztot azóta több milliószor megosztották. „Nagyon szomorúan írom ezt a posztot, de egy biztonságtechnikai szakértőtől kaptam ezt az ötletet és szeretném minél több embernek tovább adni. Imádkozom, hogy soha senkinek ne legyen rá szüksége” – írta akkor.

Az ötletet a letöbben jónak tartották és megköszönték a nőnek, hogy megosztotta velük. „Sajnos ilyen világban élünk, de ez nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy megpróbáljuk a lehető legbiztonságosabbra alakítani gyermekeink számára” – írta valaki.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

 

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!