Hamarosan vége ennek az évnek, ez a számvetés ideje mindenki számára. Ebben az évben szinte csak csupa jó dolog történt az életemben, és ebbe a sorba illeszkedik a blogom is. Egyre többen olvassák az Anyavilágot, egyre népszerűbbek egészségügyi, gyereknevelési témájú posztjaim. A statisztikák is azt mutatják, hogy jó úton járok, és a következő év talán egy nagyobb előrelépést is hoz, de pssszttt…

búék anyavilág blog kérdőív felmérés statisztika

Mi mással is zárhatnám az évet, mint annak a kérdőívnek az eredményeivel, melyben arra voltam kíváncsi, kik olvassák az Anyavilágot, mit szeretnek és mit hiányolnak benne.

További olvasnivaló a témában: Éles karmok, hegyes fogak, erős állkapcsok – a kutyatámadásokról

 

Az Anyavilág már több éves múltra tekinthet vissza, de idén valamikor február végén határoztam el, hogy felébresztem Csipkerózsika-álmából a blogot, és mostantól minden nap friss poszttal jövök nagyobb részt egészségügyi, kisebb részben gyereknevelési témákban. Minden posztnál, de különösen egészségügyi témákban nagyon ügyelek arra, hogy csak megbízható, szakmailag hiteles információkat tartalmazzon a poszt. A most záródó év hatalmas elismerése volt, hogy az Anyavilág megkapta a „Hiteles egészségügyi weboldal” minősítést, mellyel olyan, szakmailag előkelő „társaság” tagja lett a blog, melybe többek között a Házipatika, a Webbeteg, orvosi szaklapok, szakmai szervezetek és kórházak honlapjai is beletartoznak.

Február óta több mint 550 ezer oldalletöltést regisztrált a rendszer az Anyavilágon, és több olyan poszt is kikerült, melyre csaknem 20 ezren voltak kíváncsiak. (A posztok népszerűségi top 10-es listájáért görgess a poszt aljára, az elolvasásra ajánlott korábbi posztok linkjeihez.)

Nagy örömömre szolgál, hogy egyre több a visszatérő látogató az oldalon, de sok szeretettel köszöntöm azokat is, akik csak egy-egy poszt elolvasására, véletlenül tévednek az oldalra.

Az Anyavilág Facebook-oldalát is egyre többen követik, jelenleg már jóval felette vagyunk a 15 ezernek, és minden nap újabb követőket köszönthetünk.

Köszönöm a segítséget!

December elején egy kérdőívet tettem közzé, melyben arra voltam kíváncsi, mi tetszik és mi hiányzik az Anyavilágról. Ezzel kapcsolatban egy kis sorsolást is hirdettem. A karácsonyi meglepetés ajándék tulajdonosa megvan, privát üzenetben felvettem vele a kapcsolatot, de azt kérte, hogy nevét ne hozzam nyilvánosságra.

De nemcsak neki, hanem mindenkinek köszönöm, hogy segített, hogy vette a fáradságot a kérdőív kitöltésére. Összesen 135 kérdőív érkezett, sok-sok értékes ötlettel és javaslattal.

Számomra is meglepő – de örömteli – eredmény volt, hogy sokan olvassák az Anyavilágot az idősebb korosztályból is. Ha azt a vicces kedvű kitöltőt nem számolom, aki 5 éves kora ellenére máris 5 vagy több nagykorú gyerekkel büszkélkedhet, amihez ezúton is gratulálok neki, a huszonéves korosztály a legfiatalabb az olvasók között, és elég sokan vannak 60-70-80 évesek is, ami szintén jó dolog. Az életkori megoszlást látva nem meglepő, hogy a legtöbb olvasó gyerekei már elmúltak 18 évesek, a demográfiai statisztikákat ismerők pedig azon sem lepődnek meg, hogy a legtöbb olvasónak egy vagy két gyereke van. Annak is örülök, hogy az olvasók csaknem egynegyede férfi.

Ugyancsak örömteli eredmény volt számomra, hogy az olvasók körülbelül fele legalább hetente egyszer benéz a blogra, de sokan vannak a naponta rendszeresen olvasók is. Legtöbben véletlenül vagy Google-találatként, illetve az Origóról találtak rá az Anyavilágra. A posztokhoz viszonylag kevesen szólnak hozzá a Reblogon és a Facebookon is, de a kommentelési kedv szerencsére nem párhuzamos az olvasási kedvvel.

Az egészségügyi témájú netes tartalmak esetében talán meglepő forma – akár eredeti gondolatként is aposztrofálhatnám, mert még sehol nem találkoztam hasonlóval −, hogy többnyire valamilyen napi aktualitás, kicsit bulvárosabb téma, érdekes videó szolgál apropóként, amire aztán felfűzöm a szakmailag hiteles információkat, lehetőleg azt is érdekes, olvasmányos, közérthető formában. Hogy  jó úton járok, jól jelzi, hogy a válaszolók túlnyomó többsége a „bulvárosabb” és a komolyabb szakmai részt egyaránt elolvassa, és a posztok nyelvezetét jól érthetőnek, élvezetesnek találja.

Ezúton külön is hatalmas köszönet annak a kitöltőnek, aki profi dizájnert, fordítót és versenytárs-elemzőt (bármit is jelentsen ez utóbbi) tételezett fel az Anyavilág színvonala mögött, és ezt az egyik – e szempontból egyébként irreleváns − kérdés „Egyéb” válaszopciójában a tudomásomra is hozta. A blog külső megjelenése a lányom jó ízlését és szakértelmét dicséri, aki akár már profinak is tekinthető, lévén másodéves egyetemista Hágában, ám hamarosan diplomás UX dizájnerként üdvözölhetjük. A posztok kisebb része fordítás, túlnyomó része saját gondolat, a fordítások és a saját gondolatok gazdája egyaránt én vagyok egy személyben. És természetesen én magam vagyok az is, aki rendszeresen figyelemmel kíséri a hasonló profilú blogokat és honlapokat, miért is ne tenném? 

Ehhez kapcsolódik az a kérdés, melyben arra voltam kíváncsi, hogy az olvasók többsége milyen egészségügyi és gyermeknevelési témájú oldalakat látogat rendszeresen. Az egészségügyi források közül a Házipatika a legnépszerűbb, míg a gyereknevelési témájú honlapok, blogok közül toronymagasan a Babaszoba végzett az első helyen. De sokan vannak olyanok is, akik sem más egészségügyi, sem más gyermeknevelési weblapokat nem látogatnak rendszeresen, ami különösen növeli annak fontosságát, hogy amit az Anyavilágon találnak, az valóban szakmailag korrekt és hiteles legyen.

Több ötletet is felvetettem, mit lehetne bevezetni újításként az Anyavilágon. Sok új ötlet is érkezett, és az általam javasolt újítások között is volt olyan, ami elsöprő többséget kapott a szavazásnál. Ezek közül az egyik újítással hamarosan érkezem, és szép sorban a többit is megvalósítom.

Végül az Anyavilág minden rendszeres és alkalmi olvasójának, fiatalabbaknak és idősebbeknek, édesanyáknak és nagymamáknak, édesapáknak és nagypapáknak, és persze a gyermekteleneknek is nagyon boldog, sikeres új évet kívánok! Találkozzunk jövőre is! BÚÉK!

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Éles karmok, hegyes fogak, erős állkapcsok – a kutyatámadásokról

Gömbölyödő pocak az iskolai egyenruha alatt

Az erős paprikával bekent tampon vicces?

Mennyországba címzett levelek – a gyermekgyászról

És ha azt mondom, hogy gyújtsd fel magad, akkor felgyújtod?

Halott babája fotóival kampányol egy anya – a preeklampsziáról

Igen, így néz ki a testem a szülés után, talán nem tetszik?

Vigyázz a kerti medencékkel!

7 brutálisan őszinte aranyszabály, ha újszülöttet látogatsz

Ötujjas szabály – ezt tedd, ha a gyerekhez mentőt kell hívni!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!