Egy amerikai családnak nagyon sok pénzébe került, hogy egy művészeti központban rendezett esküvői ceremónián vendégeskedtek. Ötéves gyerekük véletlenül ledöntött egy értékes szobrot, a szobor javíthatatlanul megrongálódott, a biztosító társaság pedig a szülőkön akarja bevasalni a kárt.

gyerek kiállítás galéria

Arra hivatkoznak, hogy nem történt volna meg a baj, ha a szülők megfelelően felügyelnek a gyerekre.

 

A szülők legnagyobb rémálma, hogy a gyerek vendégségben vagy más nyilvános helyen kárt okoz, és velük fizettetik meg a kárt. Ez történt egy kansasi családdal, akik a Tomahawk Ridge Közösségi Központban lökött le a posztamensről egy 132 ezer dollár (kb. 36 millió forint) értékű szobrot. A család egy esküvői ceremónián vett részt a közösségi központban, és éppen távozni készültek, amikor 5 éves kisfiuk bajt okozott. A biztonsági kamera felvételén jól látszik, hogy a fiú megöleli a szobrot, az kissé megbillen, a gyerek vissza akarja billenteni a helyére, ám a szobor lezuhan a földre, magával rántva a gyereket is.

A gyerek anyja, Sarah Goodman egy hónap múlva sokkoló levelet kapott a biztosító társaságtól, melyben arról értesítik, hogy a műtárgy javíthatatlanul megrongálódott. „A kár akkor keletkezett, maikor a gyermekük bement a központ látogatók elől elzárt részére és lelökött egy üvegszobrot. A kansasi törvények értelmében ön a felelős kiskorú gyermeke felügyeletéért, és az ön hanyagságának minősül, hogy nem teljesítette ezt a kötelességét, ami károkozáshoz vezetett” – szól a levél.

Goodman álláspontja szerint a szobrot valahogyan védenie kellett volna a kiállítóknak, ha az valóban ennyire értékes. Ezzel szemben nem volt üveg mögött és más módon sem védték. „Rögzíteniük kellett volna a szobrot – mondta el a Kansas City Starnak. – Nyilvánvaló, hogy nem védték biztonságosan, pedig ilyen balesetek – mert ez egyértelműen baleset volt – bárhol és bármikor előfordulhatnak. Nem akarom kisebbíteni a műtárgy értékét, de nem tudok ennyi pénzt előteremteni.”

A központ szóvivője azt mondta, hogy a szobrot csak kölcsönbe kapták egy kiállításra, és egyébként nem szoktak belőle problémát csinálni, ha egy gyerek hozzányúl a kiállított tárgyakhoz.

A család most saját háztartási biztosítása terhére próbál annyi pénzt szerezni a kár megtérítéséhez, amennyit csak tud.

Szobrot golyóálló üvegfal mögé, szurikátát bombabiztos kifutóba?

Nem tehetek róla, de erről a szerencsétlen üvegszoborról a múltkor agyoncsapott szurikáta jutott eszembe. Emlékszünk, amikor egy már nagyobbacska gyerek az osztálykiránduláson többszöri figyelmeztetés ellenére is tovább piszkálgatta a szurikátát, mire az harapott, a gyerek meg ijedtében agyoncsapta a kis állatot. Akkor is azzal érvelt az internet gyerekkel szimpatizáló népe, hogy de hát miért nem zárták el jobban az állatokat, miért nem helyezték távolabb őket a látogatóktól? Tényleg nem megy bombabiztos sánc, tíz centi vastag golyóálló üveg és tíz biztiőr nélkül? Szülők, hol vagyok?

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

 

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!