Az Angelina Jolie-jelenség – az örökletes mellrákról

Szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt robbant a hír, hogy a jószolgálati nagykövetként is ismert gyönyörű színésznő, Angelina Jolie bejelentette, hogy mindkét mellét leoperáltatja, mivel kiderült, hogy hordozza a mellrákot okozó gén. Akkor a döntés hallatán mindenki hirtelen mellrákszakértővé avanzsált, százával hangzottak el pro és kontra érvek. Egy biztos: a mellrákkal és különösen annak örökletes formájával kapcsolatos tudatosság növekedett.

mellrák emlőrák örökletes mellrák genetika brca1 brca2 gének genetikai tesztek angelina jolie

És ez mindenképpen pozitív fejlemény…

0 Tovább

Teniszkönyökkel kezelték – mellrákja volt

A 46 éves Jill Goodrum három évvel ezelőtt azért kereste fel a háziorvosát, mert bal karját nem tudta a válla fölé emelni. Az orvos úgy vélte, hogy az ötgyerekes édesanyának, négyunokás nagymamának egyszerűen teniszkönyöke van és ennek megfelelően kezelte őt két éven keresztül. Egészen addig, amíg 2013-ban egy kemény tapintatú csomó jelent meg Jill egyik mellében. Ekkor derült ki, hogy a teniszkönyöknek tulajdonított panaszok hátterében valójában mellrák állt, annak is egy különösen agresszív formája.

0 Tovább

Anyavilág-gyerekvilág

blogavatar

Vigyázat, a könnyed, olvasmányos külsőbe mindig komoly, szakmailag megbízható tartalmat csomagolok! Tudományos háttér hírekhez és sokakat érdeklő napi aktualitásokhoz. Gyereknevelés, egészség, betegség, pszichológia, anyaság, nőiség, a mindennapok problémái orvosi szemmel. Ha írni szeretnél nekem, itt megteheted: noblogszerkeszto@gmail.com

Ti írtátok

Feedek