A sátánizmus lenne a megoldás a szabad abortusz jogára?

Pro-life és pro-choice. Életvédők és abortuszpártiak. Mindenki fújja a maga igazát, mindkét félnek gondosan felépített ideológiája van arra, hogy az abortusz miért közönséges gyilkosság. Vagy nem. Sőt szabad emberi jog, rendelkezés saját testünk felett. Sokan megszólalnak a kérdésben pro és kontra, nálunk most például egy felmérés kapcsán, mely szerint az abortusz előtti kötelező tanácsadáson megalázzák a nőket. Vagy nem. Erre a legvégén még visszatérek. De hogy éppen a sátánisták szólalnak meg a kérdésben, arra álmomban sem gondoltam volna. Pedig ahogy kicsit utána olvastam, voltaképpen nem is annyira meglepő.

0 Tovább

A fiam lila tüllszoknyát hord, közöd?

Mostanában nézelődve a világ dolgai között úgy tűnhet, hogy a férfi és női nem mint olyan, kezd kimenni a divatból. Pár éve például széles sajtóvisszhangot kapott az "Egalia" nevű svéd óvoda (aminek már a neve is sokat sejtet), ahol a "fiú" és "lány" szó tabunak számít, és a nemek közötti különbség eltüntetésének szellemében választják ki a játékokat, a meséskönyveket, de még a színeket is. Nem használják a hím- és nőnemű személyes névmásokat ("han" és "hon"), helyette bevezették a mindkét nem megjelölésére alkalmas "hen" névmást, ami eredetileg ugyan még csak nem is létezik a svéd nyelvben, de egyes feminista és homoszexuális körökben eddig is használatos volt. Most pedig itt egy apa, akinek a kisfia rendszeresen kislányruhákat, sőt egyenesen tüllszoknyákat választ reggel a gardróbból, és ez az apa szerint teljesen rendjén van, sőt.

meleg homoszexuális homoszexualitás nemi sztereotípiák

És itt átadom a szót ennek a bizonyos apának.

0 Tovább

Pitbull és gyerek – pro és kontra

Pro

Kutya és gyerek - a marketingszakemberek és a filmesek szerint is kiváló konstelláció, kutyával és gyerekkel gyakorlatilag bármit el lehet adni. Egy rövid videó terjed az interneten, mely egy pitbull kölyköt és egy csecsemőt ábrázol. És annnnyire édes, ahogy a 8 hetes pitbull bemászik a 10 hetes baba mellé, nyomkodjuk is lelkesen a megosztás gombot a Facebookon.

A Youtube-ra is feltöltött videót már majdnem 700 ezren látták, lehet besöpörni a reklámbevételt. A videót egyébként a kislány édesanyja, a 25 éves észak-karolinai Brandi Hodges töltötte fel a Youtube-ra, az alábbi kísérőszöveggel: "Feltétlen csodálói egymásnak!" A baba és a kiskutya párosáról készült fotók az Instagramra is felkerültek, amit az anya eláraszt olyan fotókkal, ahol a baba és a kutya a legkülönfélébb helyszíneken ölelkeznek egymással. De valóban jó párosítás-e a pitbull és a gyerek?

0 Tovább

Szívemből született – az örökbefogadás gyönyörű fotókon

Kate T. Parker büszke nagynéni. Húga és annak férje 2014 februárjában fogadták örökbe az 5 hónapos Samet. Kate úgy gondolta, hogy egészen különleges módon köszönti a legújabb családtagot. "Az egész örökbefogadási procedúra alatt tudtam, hogy fotókkal akarom emlékezetessé tenni, bármilyen baba is érkezik a családba" - mondta el a The Huffington Postnak.

örökbefogadás fotósorozat

A "Blended" című fotósorozatában − amit valahogy úgy lehetne fordítani, hogy "Keverék" vagy "Összekeveredve" − a fotóművész megörökítette Sam első pillanatait új családjában, a szeretet erejét, a várakozás kínját, egy fekete-fehér keverék család születését. Mert Sam bőre fekete.

0 Tovább

Úgy viselkedett, ahogy igazi apának kell…

…amikor véresre verte azt a 18 éves fiút, aki szexuálisan molesztálta a 11 éves kisfiát. A 35 éves amerikai apa azzal hívta fel a 911-es segélyhívó számot: "Küldjenek egy mentőt. Szüksége lesz rá." A 19 éves Raymond Frolandert a mentők előbb a legközelebbi kórházba szállították ellátásra, mielőtt a rendőrségre került volna. A feldühödött apa úgy összeverte, hogy még a bírósági tárgyalások alkalmával is duzzadt volt az arca a veréstől.

Ezzel együtt tagadta, hogy szexuálisan molesztálta volna a 11 éves kisfiút, azt azonban elismerte, hogy már évek óta zaklatta a kicsit.

0 Tovább

Game over: addig interneteztek, míg a gyerek éhen halt

Kim Jae-beom azzal fogadta a rendőröket, hogy fogalma sincs, mitől halt meg a kis lánya, csak annyit tud, hogy "kezdettől fejletlen, koraszülött volt". A vizsgálat azonban megdöbbentő okra derített fényt: a gyerek egyszerűen éhen halt szülei internetes játékfüggősége miatt.

Az már eléggé köztudott, hogy az internet- és játékfüggőséget az orvostudomány ugyanabba a kategóriába sorolja, mint például az alkohol- vagy drogaddikciót. Az állapot jellemzői: az adott személy ellenállhatatlan késztetést érez az adott cselekvés iránt, ha nem jut hozzá, akkor ez egyre fokozódó, kínzó feszültséget kelt benne. A függőség tárgya teljes tudatát kitölti, például az internet- vagy játékfüggők akár egész napokat képesek a gép előtt tölteni úgy, hogy elvész az időérzékelésük, nem éreznek álmosságot vagy éhséget, önmagukat, testi szükségleteiket elhanyagolják - a szenvedélyük javára. De térjünk vissza a bevezetőben említett esethez.

0 Tovább

Tisztelt Putyin szörnyeteg úr!

Ezzel a megszólítással írt levelet egy lányát gyászoló apa az orosz elnöknek. A Malaysian Airlines katasztrófájáról, a politikai háttérről nem akarok írni, millióan millió helyen, millió módon megtették/megteszik. De a politikai adok-kapok mögött egyre több személyes sors bontakozik ki, például a futballrajongóról, aki extra műszakokat vállalt a szupermarketben, ahol dolgozik, hogy elkísérhesse kedvenc csapatát. Vagy a 17 éves diáklány, aki jövőre érettségizett volna.

0 Tovább

Lehet-e etalon Ördög Nóra?

Mostanában Ördög Nóra folyik a csapból is. Hogy pontosan milyen értékeket is képvisel, azt most ne firtassuk, mert én sem tudom. De beszéljünk arról, lehet-e etalon abban, hogyan egyeztessük össze a családot és a karriert… vagy inkább maradjunk abban, hogy a munkát. Azt már megszoktam, hogy ha valamelyik celebünk gyereket szül, máris a gyermeklélek és gyermeknevelés szakértőjévé avanzsál: gyereknevelési tanácsokat ad, gyerekszakácskönyvet ad ki, gyereklemezt készít. Már fel sem tűnik, értelmes ember nyilván nem abból merít, ami tapasztalatot egy elsőgyerekes anya két-három hónap alatt összegyűjt. Még ha celeb is az illető.

De azon már én is fennakadtam egy kicsit, amikor Ördög Nóra munkahelyváltási szappanoperájának sokadik felvonásában valamelyik netes életmódmagazin azt taglalta Ördög Nóra példáján keresztül, hogy lám-lám, mégiscsak össze lehet egyeztetni a kettőt - ezzel újabb táptalajt adva főként szintén elsőgyerekes anyák frusztrációjához, már hogy hogyan legyünk tökéletes anyák.

0 Tovább

Mit rejt a fotográfus raktára? – az anyaság képekben

Néha egy lomtalanítás kincseket hoz felszínre. Egy idős fotográfust, bizonyos Woodfin Campet arra kérte korábbi ügynöksége, hogy vigye el a dobozait egy bezárásra ítélt raktárból. Így talált rá a 83 éves fényképész az "anyák" feliratú dobozra, tele anyák és gyerekek gyönyörű képeivel.

Méghozzá nem is akármilyen fotókra, hanem azokra, melyeket később Pulitzer-díjra is jelölt albumához, a Familyhez (család) készített - társszerzőségben Margaret Mead antropológussal. Bár már csaknem fél évszázad eltelt azóta, hogy Heyman közzétette ezeket a fotókat, mai szemmel nézve azt bizonyítják, hogy az anyaság nem változik: dolgozunk, küzdünk, nevetünk és szeretünk.

Nézegessetek szép képeket az anyaságról! Katt tovább!

0 Tovább

A védőnők egyharmada abortuszellenes

Az emberi méltóságot sértő méltatlan helyzetek is előfordulnak a családvédelmi szolgálatok abortusz előtti tanácsadásain, ahol nem egyszer agitálják a nehéz helyzetbe került nőket megfogant magzatuk megtartására - derült ki a Patriarchátust Ellenzők Társasága (PATENT) legfrissebb kutatásából, melyet kedden ismertettek.

Tapasztalnak-e jogsértést magyar nők az abortusz-tanácsadás során? Tiszteletben tartják-e érzelmeiket, döntésüket, méltóságukat, személyes autonómiájukat? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték és kapták meg a választ a PATENT kutatói annak a 2014 májusában végzett felmérésnek a során, amelyben hat kérdezőbiztos 30 napon át összesen 25 családvédelmi szolgálat előtt igyekezett információkat szerezni a művi terhességmegszakítás előtt kötelező tanácsadásokon megjelentektől.

0 Tovább

Amikor a photoshop a világ legszebb ajándéka

A photoshop mostanában lassan főgonosszá kezd előlépni, ha a nők egészséges testképéről, a média által diktált, a többség számára elérhetetlen szépségideálról van szó. Tegnap viszont bejárta a sajtót egy történet, amiben a photoshop az önzetlen segítőkészség szimbólumává vált. Hihetetlen? Pedig így van.

0 Tovább

Könnyebb az altatás, ha a szülő is jelen van

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer valahol messze egy kórház. Az egyik nap az egyik altatóorvosnak olyan gyereket kellett volna elaltatnia egy mandulaműtét előtt, aki nagyon izgatott volt és sírt, szorosan átölelte az édesanyját a műtő ajtajában és azt akarta, hogy az édesanyja is vele menjen a műtőbe. "Azt gondoltuk, miért is ne, és megengedtük az anyának, hogy együtt maradjanak. Az altatás bevezetésének ideje alatt a gyermek mindvégig az édesanyja karjában volt, fantasztikus tapasztalat volt" - mesélte később az az altatóorvos, akinek az eset ötletet adott egy tudományos vizsgálat elvégzéséhez.

0 Tovább

Büntetésből forró konzervdobozba zárták a gyereketA múltkor már írtam itt, az Anyavilágon arról, milyen veszélyes, ha a gyereket akár rövid időre a tűző napon leparkolt autóban hagyjuk. Nég ha a hőmérséklet nem is tűnik kánikulainak, az autó belsejében hihetetlenül gyorsan kúszik felfelé a hőmérő higanyszála. Akkor egy feledékeny lengyel apa kapcsán jött szóba a téma. De mit gondoljunk arról a szülőről, aki direkt, "nevelési" célzattal, büntetésből zárja a gyereket a forró konzervdobozba?

0 Tovább

A kutya jöhet az ágyamba, a gyerek nem

Babás-mamás blogokon az örökzöld, megkerülhetetlen kérdések egyike: együtt aludni vagy külön? Az Anyavilágon sem kerülhetjük meg a kérdést. Persze nem is akarjuk. Pláne hogy éppen most jelent meg a kérdésben egy újabb állásfoglalás, ezúttal az angoloktól. Hogy rögtön lelőjem a poént, semmi újdonság nincs benne, ugyanazt mondják, mint az amerikai gyermekgyógyász társaság ismételget évek óta: a gyerekkel egy ágyban aludni márpedig veszélyes. A babára nézve.

bölcsőhalál hirtelen csecsemőhalál SIDS bed-sharing co-sleeping egy ágyban alvás

0 Tovább

Mobiltechnológia helyett ölelés (videóval)Szinte már közhely számba megy, hogy a fejlett technológiák korát éljük. Ami nem baj addig, amíg nem ezzel akarunk mindent helyettesíteni. Az emberi szót, az ölelést, a síró kisbaba elringatását. Erre akarja felhívi a figyelmet egy thaiföldi kisfilm. Előre szólok, lehet, hogy a végére nem csak a hipermarketben vásároló anyuka szemébe megy bele véletlenül valami.

0 Tovább

Pedofil papok játékszere voltam, nem érdemlek semmi jót

A hét egyik híre az volt, hogy Ferenc pápa hat olyan áldozattal találkozott, akiket gyermekkorukban pedofil papok molesztáltak. Az egyikük az 57 éves Paul Sanders, aki a pápával találkozás kapcsán beszélt arról, mi történt közte és két pap között. Öt teljes éven át. A sebek azóta sem gyógyulnak, de a férfi továbbra is hívő, aki jó embernek tartja Ferenc pápát.

0 Tovább

Egy angol iskolában Allah nevében, az iszlám szellemében

Rómában élj úgy, mint a rómaiak - szól a régi mondás. És ez az élet számos területén igaz. Kivéve a például a nyugati országokat elözönlő muszlim bevándorlókat, akik továbbra is eredeti hitük szabályai szerint élnek, sokszor választott hazájuk hagyományaival, szokásaival is szembe menve. Mostanában például éppen az borzolja a kedélyeket, hogy a franciák megtiltanák az egész arcot viselő öltözékeket, és hasonló szabályt fontolgatnak az angolok is. Ami azt jelzi, hogy a befogadó ország egy ideig tolerálja a messziről jött szokásokat, de egyszer elérkezik az a pont, ahol azt mondják, elég. Az angoloknál most éppen a muszlim szabályok szerint működtetett állami iskolák verték ki a biztosítékot. Mert ilyenek is vannak ám, bizony.

0 Tovább

Keresztre feszítsük-e gyereket, ha maszturbál?

A fenti szerkezet képe az utóbbi hetekben szinte minden nap felbukkant a falamon. Megosztotta boldog-boldogtalan, kattintásgeneráló szándékkal szinte az összes babás fórumon, Facebook-oldalon felbukkant. Jött is rá a sok "hű" meg "ha", meg "ezek elmebetegek" és egyebek, szóval bejött a dolog. Sokszor észrevettem már, hogy az ilyen futótűzként terjedő irformációk esetében mindenki a Megosztás gombra kattint, ezerszám születnek az egymásra kísértetiesen hasonlító hozzászólások, de szinte senki nem veszi a fáradságot, hogy pár kattintással utánanézzen a dolognak. Én most (is) megtettem.

0 Tovább

Gyermekek, felnőttek és gyermekfelnőttek

Az alábbi írás az Anyavilág és a NőBlog pályázatára érkezett. Ha te is szeretnél írni, a részleteket itt találod.

A Magyar Köztársaság szerint minden ember, aki betöltötte tizennyolcadik életévét, nagykorúnak számít. Amerikában huszonnégy, Angliában huszonegy a gyermekkor határa.

Sokan úgy gondolják, hogy ez a szám törvényszerűen meghatározza az adott egyén értelmi, érzelmi érettségét is, holott ez személyfüggő.

A kislányok szívesen bújnak bele anyukájuk köntösébe, ruháiba vagy épp magas sarkú cipőibe, kíváncsiskodva kutakodnak a sminktáska rejtekében egy sámlin állva és magukra kennek szinte mindent, amit találnak. A fiúk is kipróbálják, apukájuk mit is használ az arcára, megkérdezik tőle, mire való az a fehér hab, amitől úgy néz ki, mint egy mikulás, és ők is igyekeznek leutánozni minden egyes mozzanatot, amit a szüleik csinálnak.

0 Tovább

A legtöbb halálesetet okozó drog, a cukor…

…mégis belefér a gyerek egészséges étrendjébe az édesség, ha…

Ha megkérdeznénk, melyik drog követelte a legtöbb emberéletet az évszázadok során, bizonyára sokféle válasz érkezne, de helyes választ valószínűleg csak kevesektől kapnánk. Egy olyan szerre kell gondolnunk, ami könnyen beszerezhető és napjainkban ráadásul olcsó is. A cikk végén a dietetikus tanácsai arról, mikor és mennyi cukrot egyen/ehet a gyerek.

0 Tovább

Gyermekbalesetek: a fiúk imádnak kockáztatni

Ötéves korig az enyhébb balesetek a gyakoriak. Ezek zömmel otthon, a lakásban, illetve a kertben következnek be. A leggyakoribbak az esés, leesés miatti sérülések, ezt követik a forrázásos-égéses balesetek, illetve mérgezések.
Pontos adat nincs, de országosan egy évben százezres nagyságrendről kell beszélni az orvosi ellátást igénylő esetek kapcsán. Természetesen ebbe a számba beletartoznak az állatharapástól, a vágáson, a zúzódáson át a törésig vezető esetek is. A kórházi felvételt igénylő, súlyosabb esetek száma ennél jóval kisebb, az öt százalékot sem éri el.

0 Tovább

Zsidó kislány népszerűsítette a Harmadik Birodalmat

Annak idején a németországi náci párt Hessy Taft fotóját választotta egyik plakátjára, mely azt volt hivatott bemutatni, hogyan néz ki egy "tökéletes árja" baba. De Joseph Göbbels propagandagépezetének fogaskerekei közé homokszem került: Hessy Taft valójában zsidó.

0 Tovább

Az egyik csevegett, a másik pelenkát keresett – a baba meghalt

Egy brit házapár ellen éppen most folyik per amiatt, mert 9 hónapos kislányukat felügyelet nélkül hagyták a fürdőkádban, és mire az apa visszament hozzá, a kislány belefulladt a kád vizébe.

vízi balesetek kisgyermekek halál fulladas fulladásos balesetek

0 Tovább

Üsd, vágd, nem apád! − ketrecharc életre-halálra

A múltkor gyanútlanul néztem fél szemmel valamelyik kertévé közszolgálati híradónak csúfolt, kékfénybe oltott állatkerti híradóját (tudjátok, három felrobbantotta, szétmarcangolta, leütötte hír között egy "albínó kismajom született az alsónekeresdi állatkertben" típusú szenzáció), amikor felháborodott politikusok tiltakoztak az ellen, hogy már egészen kis gyerekek is a baleset-, sőt életveszélyes ketrecharcban keresik a karrier útját. Amihez "jószándékú" felnőttek még asszisztálnak is nekik, és amiben persze OV a fő bűnös, ki más?

0 Tovább

Anyavilág-gyerekvilág

blogavatar

Vigyázat, a könnyed, olvasmányos külsőbe mindig komoly, szakmailag megbízható tartalmat csomagolok! Tudományos háttér hírekhez és sokakat érdeklő napi aktualitásokhoz. Gyereknevelés, egészség, betegség, pszichológia, anyaság, nőiség, a mindennapok problémái orvosi szemmel. Ha írni szeretnél nekem, itt megteheted: noblogszerkeszto@gmail.com

Ti írtátok

Feedek