Ez itt a tetkóm, ez meg a vitiligóm

A 24 éves Tiffany Posterarónak vitiligója van. A vitiligóról sokan tudják, micsoda, aki nem, annak meg majd később. Tiffany mióta az eszét tudja, úgy élt, hogy titkolta a betegségét. Most azonban úgy döntött, hogy elég volt, vállalja magát úgy, ahogy van. A foltjaival együtt. És a gyengébbek kedvéért - megkímélve magát a százszor ismétlődő kíváncsiskodástól - nagy betűkkel ki is írta a megfejtést. Egyenesen a karjára tetoválva.

vitiligo tetoválás tetkó

 0
Tovább

Gyerek és unoka ugyanabból az anyaméhből

Gyerek, szülő és nagyszülő között mindig különleges kapcsolat van. Még inkább elmondhatja magáról ezt az a nő, aki az édesanyjától „kapott” méhben hordta ki kisfiát. A svéd asszonynak 20 évvel ezelőtt rákbetegség miatt el kellett távolítani a méhét, most mégis képes volt egy normális terhességre.

 

méhátültetés transzplantáció meddőség

A megoldást a svédországi Sahlgrenska Kórház orvosai nyújtották, aki a nő édesanyjának – tehát a megszületendő kisfiú nagymamájának a méhét ültették be a fiatalasszonyba egy ma még kísérletinek számító beavatkozás során. A gyermeket és az unokát tehát ugyanaz az anyaméh ringatta.

A kísérleti eljárást olyan nőkön próbálják ki, akiknek fejlődési rendellenesség következtében nem fejlődött ki a méhük vagy rosszindulatú daganat vagy más ok miatt el kellett távolítani azt. Fontos kiemelni, hogy nem ez az első baba, aki így jött a világra, hiszen már négy gyermek köszönheti a születését méhtranszplantációnak.

Az eljárás során a terhességet mesterséges megtermékenyítéssel – lombikmódszerrel – hozzák létre, melynek során az anya petesejtjeit az apa spermiumaival termékenyítik meg. Ezzel azonban a méhátültetés után még legalább egy évet várnak, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a műtétnek semmilyen szövődménye nem alakul ki. Ez esetben négy alkalommal próbálkoztak a lombikmódszerrel melyet végül siker koronázott. A terhesség eseménytelenül zajlott, majd a tervek szerint császármetszéssel segítették világra az újszülöttet.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

 

 0
Tovább

Candy – egy cukorbeteg tini szemével a világ

"Most azokhoz szólok, akik cukorbetegek. Gondolkoztál már azon, milyen lenne az életed, ha nem volnál cukorbeteg? Én sokat gondolkoztam ezen, főleg a kezdetekkor, és nem tudtam elképzelni. Halványlila gőzöm sincs arról, mit csinálnék például most. Tudom, milyen lennék. Átlagos. Nem mondom, hogy az átlagos nem jó. Sőt, szívesen lennék átlagos, csak én már sajnos nem lehetek. Ez biztos."

Candy Ambrus Flóra cukorbetegség könyv könyvajánló gyermekkori diabétesz

 0
Tovább

Szoptatás – mindhalálig!

A napokban elég nagy visszhangot keltett egy fotó, amin egy nő nemcsak saját gyerekét, hanem egy baráti gyerekét is szoptatja. Nem nagy ügy - mondhatnánk. A kép különlegességét az adja, hogy a rajta szereplő gyerekek mind öt körül járnak. Nem öt hónap, hanem öt év körül.szoptatás kiterjesztett szoptatás

szoptatás kiterjesztett szoptatás

Pedig nem is olyan ritka az úgynevezett "kiterjesztett" szoptatás (amikor a gyerek egyéves korán túl is szopik), mint gondolnánk.

 0
Tovább

Négyes ikreket szült 65 évesen

Valószínűleg beírta magát a történelemkönyvekbe az a német nő, ugyanakkor kivívta milliók megvetését/csodálatát is (a nem kívánt rész törlendő), aki 65 évesen négyes ikreknek adott életet.

idős anya négyes ikrek Németország

A 65 éves nyugdíjas tanárnőnek már 13 gyermeke van a legidősebb 44 éves, a legfiatalabb mindössze tíz. Állítólag éppen a legkisebb gyerek győzte meg, hogy szánja el magát erre a lépésre, mondván, legyen kikkel játszania.

 0
Tovább

Tuti könyv, amitől biztosan elalszik a gyerek

Minden író rémálma, hogy az olvasók elalszanak a könyvén. Minden szülő rémálma, hogy hiába a századik mese aznap, ígérgetés és fenyegetés, a gyerek csak nem és nem alszik el. A két dolgot összehozva most egy tuti mesekönyv jelent meg, melyről azt állítják a szerzők, hogy garantáltan rövid idő alatt álomba ringatja a gyereket.

elalvás esti altatás mesekönyv amazon

Az Amazon sikerlistáját vezető könyv „A nyúl, aki el akart aludni” címmel jelent meg. A szerző, a svéd Carl-Johan Forssen Ehrlin mindent belesűrített a könyvbe, amit a viselkedéspszichológiában az esti gyerekaltatásról tudni lehet.

A 26 oldalas keményfedelű könyv pszichológiai és pozitív visszacsatolásos technikákat alkalmaz a gyerek elaltatásához. Az olvasásához is adnak tanácsokat a szülőknek: azt javasolják, hogy bizonyos szavakat különösen hangsúlyozzanak, olvassanak lassan és nyugodt hangon, gyakran és nagyokat ásítsanak olvasás közben.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

 

 0
Tovább

Mostohaapja megerőszakolta, 11 évesen szült

A múlt hét megrázó híre volt, hogy egy paraguayi kislány 11 évesen világra hozta gyermekét. Kislány az újszülöttet. A terhesség nemi erőszak útján fogant, az erőszaktevő maga a kislány mostohaapja volt. Miután a paraguayi hatóságok elutasították az abortusz iránti kérelmet, a kislánynak meg kellett szülnie gyermekét. Az eset ismét rávilágít, hogy felül kellene bírálni az igen szigorú latin-amerikai abortuszellenes törvényeket.

abortusz Paraguay 11 évesen szült

 0
Tovább

Hiteles egészségügyi weboldal

Anyavilág-gyerekvilág

blogavatar

Dr. Simonfalvi Ildikó vagyok, két gyönyörű és okos felnőtt nagylány egyáltalán nem elfogulatlan édesanyja. Orvos vagyok, és szeretném átadni mindazt, amit a gyereknevelés orvosi, pszichológiai és hétköznapi vonatkozásairól az évtizedek alatt tanultam, olvastam és anyaként magam is megtapasztaltam és mai is megtapasztalok. Vallom, hogy orvosként, szakmabeliként szülőknek, laikusoknak írni hatalmas felelősség. Ennek szellemében születnek az Anyavilágon megjelenő írások. De kérlek, ne feledd, hogy bár az egészségügyi témájú írásaimat a legnagyobb gonddal és utánajárással készítem, az Anyavilág cikkei mégsem helyettesíthetik az orvosi szakvéleményt! Ha írni szeretnél nekem, itt megteheted: noblogszerkeszto@gmail.com

Kövess a Facebookon!

Ti írtátok