Ferenc pápa: genetikai szűrés vagy náci tömeggyilkosság?

Ferenc pápa szerint semmi nem változott az utóbbi 70 évben, hiszen a genetikai tesztek eredménye alapján a beteg magzatot hordozó terhességek megszakíttatása nem más, mint a náci Németországban népszerű eugenika, a „fajnemesítés” tovább élése – csak éppen sztaniolba csomagolva.

 

Szerinte az a szülő, aki ilyet tesz, nem tesz kevesebbet, mint hogy megöli gyermekét abból az önző megfontolásból, hogy magának könnyebb életet biztosítson.

A katolikus egyházfőktől megszokhattuk már, hogy sok kérdésben igen sarkos véleményük van, és ebből egy jottányit sem engednek – változzon is bárhogyan a világ körülöttünk. Ferenc pápa a napokban egy olaszországi családpolitikai szervezet találkozóján szólalt fel, és ott fogalmazott úgy, hogy a terhesség alatt elvégeztetett genetikai vizsgálat – az úgynevezett prenatális diagnosztika −, majd erre alapozva a genetikai rendellenességet hordozó magzat elabortálása semmivel sem jobb, mint a nácik eugenikai programja.

De mi is az az eugenika?

Bár az eugenika, a „fajnemesítés” hmm… ne nevezzük tudománynak, mondjuk inkább azt, hogy az eugenika ideológiája a náci Németországban „teljesedett ki” és vezetett nagyon sok ember elpusztításához, kevesebben tudják, hogy az eugenika alaptéziseinek kidolgozása messzebbre, a XIX. és XX. század fordulójára nyúlik vissza. Nem túl tudományosan, de annál érthetőbben fogalmazza meg a Wikipédia az eugenika lényegét: „Az eugenika vagy eugenetika olyan társadalomfilozófiai irányzat, mely az ember öröklődő testi és szellemi tulajdonságainak javítása érdekében végzett beavatkozásokat hirdeti.

Az eugenika atyjának Francis Galton angol antropológust tartjuk, aki híresnek tartott emberek – jogászok, politikusok, földbirtokosok, művészek, tudósok, teológusok, sportolók – családfájának aprólékos elemzése során a specifikus tehetség egy adott családban generációkon keresztül meglévő jelenléte késztette arra a felismerésre, hogy az adott tehetség öröklődő tulajdonság. A Royal Society 454 tagjának vizsgálata során „… teljesen egyértelművé vált, hogy a képesség, melyet tudományos módszerekkel megmértünk, egy, a családokra szignifikánsan jellemző tulajdonság” – írta. Megfigyelései alapján felmerült benne az ötlet, hogy az emberi faj is egészségessé „tenyészthető” csakúgy, mint ahogyan az történik a haszonállatok nemesítése során. Azt tartotta például, hogy az európai ember magasabb rendű az afrikai feketéknél. És ezzel meg is született az eugenika.

Ezt tette magáévá és fejlesztette „tudományos” alapú tömegpusztítássá Adolf Hitler. Elképzelése az első világháború utáni Németországban termékeny talajra hullott, hiszen az ország gazdasági, társadalmi és politikai problémák viharában evickélt, így – különösen az értelmiségiek körében – gyorsan népszerűvé vált a rasszelmélet, és innen már nem volt megállás a koncentrációs táborok felépítéséig. A többit mindenki tudja.

„A célból, hogy teljesíteni tudjuk kötelezettségeinket a társadalmi életben, államunknak hasznosítania kell majd a modern orvosi felfedezéseket. Ki kell nyilvánítanunk, hogy mindazok a személyek, akik nyilvánvaló örökletes betegségben szenvednek vagy annak hordozói, nem alkalmasak utódnemzésre, és az államnak gyakorlati rendszabályokat kell elfogadtatni az ilyen személyek sterilizálására” – írta Hitler Mein Kampf című hírhedt könyvében.

Ferenc pápa Mein Kampfot olvas?

Valószínűleg ez utóbbi gondolatból vezette le valamilyen kacskaringós úton a katolikus egyház feje, hogy minden szülő náci, ha a genetikai vizsgálat során betegnek bizonyuló magzatot elveteti. Ferenc pápa szerint vannak olyan elvetemült szülők, akik nem fogadnak el bármilyen gyereket, és a prenatális vizsgálatokat arra használják, hogy kiderítsék, hogy gyermeküknek van-e valamilyen rendellenessége vagy genetikai problémája. „Az első kérdésük ezeknek a szülőknek, hogy megszabaduljanak-e a nem kívánt tehertől. Tehát megölik a gyermeküket. Azért, hogy nekik könnyebb életük legyen, kioltanak egy ártatlan életet” – mondta Ferenc pápa, aki azt is elmesélte, hogy már gyermekként elborzasztották azok a történetek, melyeket az egyik tanára mesélt nekik olyan gyermekekről, akiket ledobtak egy hegy tetejéről pusztán azért, mert betegen születtek (nyilván a Taigetosz történetére utalva). „Nagy fájdalmam, hogy ezt kell mondjam, de az egész világ elítéli azokat a tetteket, amiket a nácik elkövettek az emberiség ellen a múlt században, de manapság sem történik más, csak most már fehér kesztyűt húzunk, mielőtt a betegeket kiirtanánk” – fogalmazott Ferenc pápa. A gyermeket el kell fogadni, megtartani és felnevelni, függetlenül attól, hogy egészséges-e vagy beteg, hiszen a gyermekeket Jézus küldi hozzánk, ezért szeretni kell őket, ahogyan Jézus teszi az ő követőivel – zárta eszmefuttatását az egyházfő, aki szerint ez a szemlélet nem más, mint napjaink fogyasztói szemléletének megnyilvánulása, a „ha elromlott, dobd el és vegyél újat” gondolkodásmód megtestesítője.

De mi is az a prenatális diagnosztika?

A prenatális diagnosztika egy manapság gyorsan fejlődő tudományág. A prenatális diagnosztika a klinikai genetika azon területe, amely magába foglalja mindazokat a módszereket és eljárásokat, amelyek segítségével az embrió, illetve a magzat egészségi állapotáról információt nyerhetünk. A módszerek segítségével felismerhetjük azokat a magzati rendellenességeket, amelyek méhen belüli, esetleg korai újszülöttkori kezelést tesznek szükségessé, vagy gyógyíthatatlan esetekben a terhesség befejezését indokolhatják.

A prenatális diagnosztika és az ennek eredménye alapján végzett embrió”szelekció” egyébként orvosetikai szempontból valóban egy vékony jég, egy szűk mezsgye, ahol az orvosoknak, genetikusoknak egyensúlyozniuk kell. De megfontoltan, tudományosan alkalmazva a prenatális diagnosztikának igenis van létjogosultsága csakúgy, mint az orvostudomány többi vívmányának, a gyógyszereknek, védőoltásoknak, korszerű műtéti technikáknak stb.

Hiszen például míg valóban nem engedhető meg, hogy a teszteredmény alapján a szülők eldöntsék, hogy a fiúmagzatot hordozó terhességet megtartják, a lánymagzatot viszont elabortálják (mint ahogyan teszik ezt a túlnépesedett Kínában, erről is írtam már korábban az Anyavilágon), vagy netalántán eljutunk oda, hogy a szülők katalógusból választják ki, hogy barna hajú, zöld szemű, a matematika iránt fogékony gyereket szeretnének, addig például a meddőségben alkalmazott lombikkezelések során egyáltalán nem mindegy, hogy az embriók közül csak a legegészségesebbek, legéletképesebbek kerüljenek beültetésre, hogy a várva várt gyermekáldás minél nagyobb eséllyel megérkezzen.

Jó, jó, tudom, hogy ez Ferenc pápa számára nem érv, hiszen az egyház a lombikkezeléseket is a sátán találmányának tartja…

Ez is érdekelhet: 

A fiú maradhat, a lánynak meg kell halnia

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

0 Tovább

Anyaszemmel a világ körül – hogyan szülnek máshol?

Ahány ház, annyi szokás - ahogyan a szólás tartja, és ez igaz arra is, milyen körülmények között hozhatják világra gyermeküket a nők a különböző országokban, illetve mennyi ideig maradhatnak otthon a babával. Gyakran halljuk, hogy a hazai GYED-GYES rendszer és az anyasági támogatások egyedülállóak a világban, nézzük hát, mit mondanak erről közeli és távoli országok kismamái.

anyaság szülés szülési szabadság

Az biztos, hogy a szülés költségeitől a szülési szabadságon és az anyasági támogatáson keresztül a csecsemőtáplálási és -altatási rutinig nagyon különböző, mit tekintenek a különböző országokban szokásosnak, bevettnek vagy normálisnak. Mit mondanak erről maguk az anyák?

0 Tovább

A modern szülők három legnagyobb tévedése

Ma szülőnek lenni állítólag egészen mást jelent, mint akár 15-20 évvel ezelőtt. A mai szülők szerint tájékozottabbak, liberálisabbak, jobban rá vannak hangolódva gyerekük igényeire, mint akár anyáik, pláne nagyanyáik. Akik különben is a dínók korából itt maradt őskövületek. Közben nem veszik észre, hogy a mai gyereknevelési stílus sehová sem vezet, zsákutca...

nevelési hiba gyereknevelés

...legalábbis egy brit gyerekcsősz, Emma Jenner, a "Keep Calm and Parent On" című könyv szerzője szerint. Ezt írja:

0 Tovább

Down-szindróma, rózsaszín tütü és padödő kisfiúknak is

Down-szindróma, fiú és balettóra? Lehetséges ez? Lehetséges bizony. A múltkor egy tündéri, 6 éves Down-szindrómás kisfiúval "futottam össze" a neten. Archie együtt táncol a többiekkel, és édesanyja szerint a rendszeres balettórák is sokat segítettek neki abban, hogy megtanult járni és teljesen átlagos gyerekekkel együtt járhat egy teljesen átlagos iskolába.

down szindróma balettóra

A mára már kisiskolássá cseperedett Archie akkor nyerte el először a közvélemény szívét, amikor három évvel ezelőtt csatlakozott egy gyermekbalettcsoporthoz, és az erről készült fotók megjelentek a médiában is.

0 Tovább

Homeopátiával hülyítik a kismamákat

Bár a homeopátiáról egyre több ország orvosi szervezetei mondják ki, hogy tudománytalan és nem több placebónál, mostanában egy homeopátiát népszerűsítő kiadvány is helyet kapott abban a "babacsomagban", melyet minden kismama kézhez kap a szülés után mielőtt távozik a kórházból.

homeopátia szülés babacsomag kórházi csomag homeomami

Történik az annak ellenére, hogy elvileg nem kerülhet akármi az ajándékcsomagba, a gyermekgyógyászok például nem szívesen veszik, ha tápszert népszerűsítő anyag vagy pláne tápszertermékminta helyet kap az ajándékok között.

0 Tovább

Legyen az iskolaév 52 hetes!

Legalábbis ezt tanácsolják egy mamafórum résztvevői, pedig ahol ők élnek - Nagy-Britanniában - sok helyen még július végén is járnak iskolába a gyerekek. A folyamatos tanítás mellett érvelők azt mondják, hogy az 52 hetes iskolaév jobban igazolna a való élet körülményeihez. Az egy blokkban mindenkinek egységesen kiadott szünidők helyett azt javasolják, hogy minden gyereknek álljon a rendelkezésére 4 hét, amit saját és szülei belátása szerint akkor venne ki, amikor akar.

nyári szünet vakáció európa

Az ötlet támogatói szerint ez a pedagógusoknak is nagyobb flexibilitást adna, mikor mennek szabadságra.

0 Tovább

Szoptatással a szülés utáni depresszió ellen

Egy felmérés szerint a megkérdezett szülők többsége azon a véleményen van, hogy a szoptatás nehézségei és a szoptatás körüli hercehurca nagyban hozzájárul a szülés utáni depresszióhoz. Ebből logikusan következik, hogy a szoptatás támogatásával, hatékony szoptatási tanácsadással eredményesen vehetjük fel a harcot a szülés utáni depresszióval szemben.

szoptatás depresszió szülés utáni depresszió

Lássuk így van-e!

0 Tovább

A tudósok nem foglalkoznak a bilire szoktatással

A szobatisztaság fontos mérföldkő egy gyermek életében. Vannak szülők, akik szerint a bilire szokás nagyobb teljesítmény, mint később a jeles érettségi. Különböző irányzatok vannak azzal kapcsolatban, mi a helyes módja és időzítése a szobatisztaságra nevelésnek. A legfrissebb tudományos szakirodalomban azonban meglepően kevés kutatás foglalkozik a kérdéssel.

szobatisztaság szobatisztaságra szoktatás bilire szoktatás székrekedés

Úgy tűnik, hogy a brit tudósok elveszítették érdeklődésüket a bilire szoktatás iránt.

0 Tovább

Az Angelina Jolie-jelenség – az örökletes mellrákról

Szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt robbant a hír, hogy a jószolgálati nagykövetként is ismert gyönyörű színésznő, Angelina Jolie bejelentette, hogy mindkét mellét leoperáltatja, mivel kiderült, hogy hordozza a mellrákot okozó gén. Akkor a döntés hallatán mindenki hirtelen mellrákszakértővé avanzsált, százával hangzottak el pro és kontra érvek. Egy biztos: a mellrákkal és különösen annak örökletes formájával kapcsolatos tudatosság növekedett.

mellrák emlőrák örökletes mellrák genetika brca1 brca2 gének genetikai tesztek angelina jolie

És ez mindenképpen pozitív fejlemény…

0 Tovább

Egy kislány, akinek húsz apukája van

Nemrégiben egy csodaszép, ugyanakkor nagyon megindító fotósorozat került elém az interneten. Egy rózsaszín rugdalózóba öltöztetett pici lány, húsz pár izmos katonakéz ölelésében. A kis Christian soha nem fogja megismerni az édesapját, mégis húsz apukája van.

fotósorozat katona

Hétvége van, ezért okos tudomány helyett most is szívmelengető fotókat hoztam. Zsepiket elő, megható történet és fotók következnek.

0 Tovább

Zsebpénz vagy kenőpénz a jó magaviseletért?

Nem is olyan régen került elő itt az Anyavilágon a zsebpénz kérdése annak kapcsán, hogy egy angol tinilány nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy édesanyja 5000 fontról 1000 fontra "vágta vissza" a havi zsebpénzét. A lány szerint ennyi pénzből egyszerűen képtelenség kijönni, elvégre szereti a költséges passziókat és a méregdrága cuccokat.

zsebpénz

Ehhez pont illeszkedik egy felmérés, amit most olvastam arról, milyen nemes célokért hajlandók kenőpénzt − oppardon, zsebpénzt - fizetni a szülők a gyerekeiknek.

0 Tovább

Ágyba pisil a gyerek? A genetika a hibás!

Ha gyerek ágyba pisil, az mindig lelkiismeretfurdalást kelt a szülőkben: biztosan stresszes a gyerek valamitől vagy boldogtalan. Ám egy friss kutatás szerint messze nem erről van szó, hanem a genetika tehet mindenről. Vagy legalábbis sokkal több mindenről, mint eddig gondoltuk.

ágyba pisilés bepisilés

Az ágyba vizelés sokkal inkább testi, mint lelki probléma.

0 Tovább

Ötujjas szabály − ezt tedd, ha a gyerekhez mentőt kell hívni!

A mentők sokszor szembesülnek embert próbáló helyzetekkel, különösen egy gyermek mentése során, ezért sokat segíthetünk nekik, ha vészhelyzet esetén kapkodás és pánik helyett gyorsan és szakszerűen értesítjük őket. Itt vannak összegyűjtve a legfontosabb tudnivalók, amivel mi szülőként hozzájárulhatunk a mentők gördülékenyebb munkájához.

baleset gyermekbaleset mentők mentők riasztása

Ígérem, rövid leszek.

0 Tovább

Lehet könnyű, nehéz vagy pokoli – a menopauzáról

A változó kor vagy menopauza jelentős esemény egy nő életében, mégis agyonhallgatjuk az ezzel járó kellemetlenségeket. Egy újságírónő szerint beszélnünk kell róla, egy másik celeb pedig megkülönböztető jelvény viselését javasolja a tömegközlekedési eszközökön, hogy a többi utas tudja, hogy a hőhullámoktól küzdő nők miért nyitják ki a jármű ablakát a metsző téli hidegben.

változó kor menopauza hormonpótlás hormonkezelés whi

Végül beszéljünk arról is, mi ásta alá a hormonkezelés jövőjét - most úgy tűnik, hogy egyszer s mindenkorra.

0 Tovább

Kierőszakolt gyermekházasság – a keleti tradíciók nyugaton tovább élnek?

Az egyik brit bíróság a közelmúltban precedens értékű ítéletet hozott, amikor elmarasztalt egy anyát azért, mert az tinédzserkorú lányával hazautazott Pakisztánba, ahol a lányt hivatalosan is házasságra kényszerítette egy nála 16 évvel idősebb rokonához.

gyermekházasság kényszerházasság

A per során a bíró meghallgatta a tizenéves áldozatot is, aki zokogva számolt be a vele történtekről a birminghami bíróságnak.

0 Tovább

Éles karmok, hegyes fogak, erős állkapcsok – a kutyatámadásokról

Úgy látszik, mostanában a horrortörténetekről szóló videók mind Kínából érkeznek. A napokban került elém egy videó egy kutyatámadásról, melyben egy pitbull támadott meg négyéves gyereket. A gyerekeket érő kutyatámadások csaknem mindig egy felnőtt hibájából következnek be.

gyerek kutya kutyatámadás

Úgyhogy előbb nézzünk egy kis statisztikát, aztán vegyük sorra, mit lehet tenni a megelőzés érdekében.

0 Tovább

Nemcsak tápszerlobbi van, hanem szoptatáslobbi is?

A múltkor egy érdekes véleménycikket olvastam szoptatás kontra tápszer témájában. Az írás szerzője Annabelle Moseley brit költő, kilenc könyv szerzője, aki előadásokat is tart. Előrebocsátva, hogy nem minden ponton értek egyet a véleményével (különösen ami a szoptatásikellék-lobbi állítólagos manipulációit illeti), szó szerint közreadom az írását, mert szerintem érdekes adalékokkal árnyalja a szoptató és tápszerező anyák közötti ádáz és kibékíthetetlen ellentétet.

szoptatás tápszer vélemény

Pedig szerintem csak mindenkinek meg kellene hagyni a szabad választás jogát. És itt átadom a szót Annabelle Moseleynek.

0 Tovább

Hány gyerekük van? 19, 20… 21???

Laza vasárnapi olvasmányként hadd mutassam be nektek Nagy-Britannia legnagyobb családját, Radfordékat. A Radford-családnak ugyanis huszonegy gyereke van. Azaz "csak" húsz és fél. Ugyanis most jelentették be, hogy ismét gyereket várnak, noha a huszadik gyerek megszületése után azt nyilatkozták, hogy fájó szívvel bár, de lemondanak a család további gyarapításáról.

nagycsaládos nagy család sok gyerek radfordék

Az anya a Youtube-ra feltöltött videóban adta hírül, hogy a család a huszonegyedik gyermekét várja.

0 Tovább

Az apának is jár az első ölelés joga – de beszéljünk a Krabbe-betegségről is!

Egy csodaszép fotó kering mostanában az interneten, melyen egy apa öleli magához újszülött ikerfiait, a szülés utáni korai bőrkontaktus előnyeit hirdetve. Bár nem a szülők tették a világhálóra a fotót, hanem a császármetszésnél fotózó fényképész, nem bánják, hogy nagyon sokan látják a képet. Azt remélik, hogy a fotó révén minél több ember megismer egy ritka, öröklődő betegséget, a Krabbe-betegséget is.

bőrkontaktus kenguruzás kenguruztatás

Ami azért lenne jó, mert a súlyos, hamar halállal végződő genetikai betegség már a terhesség alatt kiszűrhető, a megszületett gyerekek életkilátásai pedig korai felismeréssel és kezeléssel valamelyest javíthatók.

0 Tovább

Anyavilág-gyerekvilág

blogavatar

Vigyázat, a könnyed, olvasmányos külsőbe mindig komoly, szakmailag megbízható tartalmat csomagolok! Tudományos háttér hírekhez és sokakat érdeklő napi aktualitásokhoz. Gyereknevelés, egészség, betegség, pszichológia, anyaság, nőiség, a mindennapok problémái orvosi szemmel. Ha írni szeretnél nekem, itt megteheted: noblogszerkeszto@gmail.com

Ti írtátok

Feedek