Ha az anyám barátnője lettem volna - fotósorozat

Ma olyan fotókat hoztam nektek, melyek készítője abból a gondolatból indult ki, vajon jó barátok/barátnők lettek volna, ha a papájukkal-mamájukkal egyidős gyerekként nőnek fel. Ehhez előbb beleásta magát a régi családi fényképalbumokba és összepárosított olyan fotókat, melyeken a gyerek és a szülő kábé azonos korú.

Eztán már csak egy kis photoshop, és az eredmény: olyan fényképek, melyeken a szülő és a gyerek mintha közösen játszanának vagy más közös tevékenyéget végeznének.

Ezt olvastad már?

A fiam lila tüllszoknyát hord, közöd?

További fotókért katt a folytatásra!

0 Tovább

Apának lenni nem mindig könnyű - fotósorozat

Apának lenni nem mindig könnyű - elég semmitmondó kijelentés annak ellenére, hogy számtalan film, regény, reklámszpot épül erre a mottóra. A BoredPanda oldalon egy kedves, néhol vicces, néhol elgondolkodtató fotósorozat jelent meg. Apák úgy, ahogy ritkán látjuk őket.

További fotókért kattints a folytatásra!

Ezt láttad már?

Egy kézzel is gyönyörű a kislányom

Beszóltak az Obama-lányoknak

0 Tovább

A koraszülötteknek sincs helyük a Facebookon

No persze csak akkor, ha éppen szopnak. Arról már számtalan hír kering szerte a világhálón, hogy a közösségi oldal milyen következetlenül szigorúan jár el, ha például fedetlen keblekről van szó. Nem kerülhetnek ki például mellműtét utáni fotók - bár ez utóbbiban egy nemrégiben nagy közfelháborodást kiváltó cenzúrázást követően mintha engedtek volna, vagy sem.

Facebook koraszülött csecsemő meztelen fotók szoptatás

Mert a mostani történetben szereplő koraszülött babának is éppen az a "bűne", hogy a kiposztolt fotón éppen szopik. Igen, egy női mellből. Ez pedig nem való a Facebookra. Amit azért sem értek, mert a közösségi oldalt elvileg csak 13 évesnél idősebbek használhatják/nák. Egy 14 éves pedig jó eséllyel ennél cifrábbakat is látott már. Nem is szólva a felnőttekről. És egyébként sincs benne semmi takargatni való.

Ezt olvastad már?

Nem tilos a mellműtét utáni kép a Facebookon

0 Tovább

Nőgyógyászati műtét biciklipumpával

Pár hete került nyilvánosságra, hogy nyolc nő halt bele az indiai kormány által támogatott sterilizációs műtétbe, és több nőnek jelenleg is válságos az állapota. A világ boldogabbik fele ilyenkor felhördül és csak néz ki a fejéből: hát ez meg hogyan történhet meg a XXI. században? Ha viszont tudjuk, hogy a szóban forgó műtét kelléke egy közönséges biciklipumpa is, akkor mindjárt érthetőbb lesz minden.

Egyszersmind bepillantást kaphatunk az élet olyan bugyraiba is, melyről még elképzelésünk sem lehet egyébként.

Ezt olvastad már?

Végy egy gyereket, adj hozzá egy kis festéket!

0 Tovább

A babát piával mérgezni nem kell félnetek

Nem büntethető az anya, ha a terhesség alatti masszív alkoholizálásával maradandó károsodást okoz gyermekének - így döntött egy brit bíróság a napokban. Az ítélet indoklása szerint a magzat "nem önálló személy" - és mint ilyen, az anya ezek szerint azt tesz vele büntetlenül, amit csak akar.

A most 7 éves kislány nevében indított perrel a gyermekvédelmi szolgálat - mely jelenleg gondoskodik a kislányról - azt szerette volna elérni, hogy a kislány részesüljön anyagi kártérítésben abból a központi alapból, melyet a bűncselekmények áldozatai számára tartanak fenn Nagy-Britanniában.

Ezt olvastad már?

Esemény utáni tablettát recept nélkül???

0 Tovább

A szegények nemcsak nem éhesek reggel, de nem is tudnak főzni…

…sőt még konyhájuk sincs

Még csak kábé egy hete, hogy a magyar közszolgálati tévében elhangzott az a mondat, hogy "sok gyerek azért nem reggelizik, mert nem éhes". Bár én érteni vélem, hogy mit akart ez a valóban szerencsétlenül megfogalmazott mondat jelenteni, nem akarok senkit mentegetni, és most nem is erről akarok írni, hiszen ezt a gumicsontot az elmúlt napokban rágták már eleget mindenféle fórumon.

Ezt olvastad már?

Bezzeg Etiópiában éheznek!

0 Tovább

Az igazi hősök kórházban szülnek 2. rész

A cikk első része a szülésre vonatkozó új brit irányelveket foglalta össze. De mit gondol minderről egy meggyőződéses és gyakorló otthonszülő?

otthonszülés otthon szülés

A radikálisan módosított NHS irányelveket kommentálva Beverley Turner – aki két gyermekét otthon szülte – így fogalmaz: „Nos, most már hivatalos.  Szülés visszatér a gyökerekhez. A NICE közzétette, hogy az otthonszülés (vagy szülőotthoni szülés) a nők többsége számára biztonságosabb, mint a kórház. (Hát nem megmondtam, hogy mindenki önkényesen (félre)értelmez? A NICE egészen pontosan azt írja, hogy egyformán biztonságos, de azért ez alól is vannak kivételek, lásd először szülő nőket.)

Hogy pontosan mit akar ezzel üzenni nekünk a NHS? Hát, körülbelül ennyit: Nos, hölgyeim, bocsánat a kórházi szülések során az utóbbi 70 évben elszenvedett méltánytalanságokért, úgy tűnik, hogy inkább otthon kell maradnia annak, aki szülni akar. Többé már nem kell a szülőszobán nyomorogniuk, menjenek vissza inkább a konyhába. Vagy a hallba, vagy a hálószobába, vagy a hátsó kertbe. Bárhová, ahová befér a szülőkád. Jelenleg az évi 800 ezer szülés közül mindössze 24 ezer szülés (3 százalék) történik otthon. És hogy miért lett annyira népszerű a kórházi szülés? A kórházi szülések széles körű elterjedése 1948-ig és az újonnan megnyíló csilivili NHS kórházakig vezethető vissza, ami 1970-re elvezetett addig a megállapításig, hogy „véleményünk szerint elegendő férőhelyet kell teremtenünk ahhoz, hogy a szülések 100 százaléka kórházban történhessen”. Ez a tendencia vezetett el oda, melyet Wendy Savage szülészprofesszor, a szabad szüléshez való jog aktivistája „a világ legnagyobb ellenőrizetlen emberkísérletének” nevezett. Ahogyan fogalmaz: „Senki nem kérdezte meg a nőket, hogy valójában akarnak-e kórházban szülni, és semmi bizonyíték nem volt arra nézve, hogy a kórházi szülések javítanák az ellátást vagy csökkentenék az újszülöttkori vagy anyai halálozást.”

A brit kórházakban a szülések 25−30 százaléka császármetszéssel végződik, noha a EHO csak 10−15 százalékos arányt tart elfogadhatónak. A „csak az számít, hogy a baba egészséges legyen” szemlélet eredményeként az anyák mind nagyobb százalékánál fordul elő szülés utáni depresszió és poszttraumás stresszbetegség, és csak a nők fele nyilatkozik úgy, hogy olyan körülmények között hozta világra gyermekét, ahogy szerette volna.

Az otthonszülések aránya eztán fokozatosan csökkent, az 1980-as évek közepére már nem érte el az 1 százalékot sem, majd némi emelkedés mutatkozott, így jutottunk el a mostani 3 százalékig. A kórházakban pedig egyre több lett a beavatkozás, főként akkor, ha a vajúdás üteme lelassul, ilyenkor az orvosok előszeretettel közbeavatkoznak arra hivatkozva, hogy a szülés nem halad előre megfelelően. Túl sokan vannak azok a nők, akik csodálattal tekintenek orvosukra, mondván: „közbelépett és megmentette a gyermekem életét”. Miközben nem tájékoztatják őszintén és becsületesen, hogy mi történt megelőzően, ami magával hozta a dolgok ilyetén menetét. A bábák által vezetett szülések során nem történnek olyan beavatkozások, melyek aztán a dominóelv alapján újabbak sorát vonják maguk után.

Azok a nők, akik nem hívei az otthonszülésnek, természetesen aggódnak amiatt, hogy hozzájutnak-e az epidurális érzéstelenítéshez. De az otthonszülés kevésbé féj. Én tudom, mert kétszer is kipróbáltam. A félelem feszültséget kelt, a feszültség fájdalmat okoz. A feszültség elnyomja a természetes fájdalomcsillapító endorfinokat, amikor kiterítve fekszel a fényesen kivilágított kórházi helyiségben lábaidat széttárva, miközben vadidegenek jönnek-mennek a csapóajtón keresztül, és az epidurális érzéstelenítés – természetesen – az egyetlen lehetőséged. (Ugye mondtam a bevezetőben, hogy a kórházi szülésekkel riogatva nem ér népszerűsíteni az otthonszülést?)

Aki otthon szül, annak gyakran a fejéhez vágják: Wow, nagyon bátor vagy.

Amire az otthonszülés hívei azt felelik: Ugye viccelsz: TE vagy a bátor!”

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

0 Tovább

Az igazi hősök kórházban szülnek 1. rész

Kórházban vagy otthon? Mindkét oldal mellett érvelnek tudmományos vizsgálatokkal. Amelyekből persze mindenki csak a maga megdönthetetlen álláspontját erősítő megállapításokat emeli ki – ha nincsenek ilyenek, akkor kellő rugalmassággal értelmezi a leírtakat, esetleg módszertanilag elhibázottnak minősíti az összes olyan vizsgálatot, ami nem az ő meggyőződését erősíti. Mert a frontvonalak már régóta megmerevedtek kórház kontra otthon ügyben.

otthon szülés otthonszülés

Még mielőtt továbbmennék, szeretném leszögezni, hogy kórháziszülés-párti vagyok, nem mennék vissza a kukoricaföldre, ha nem muszáj. De ez persze nálam nem jelenti azt, hogy agyonhallgatom azt, aki más állít. Mindazonáltal azt gondolom, hogy szüljön mindenki ott, ahol szeretne – és amit a józan ész az adott körülmények között még megenged.

Akárhol is, de pontosan szabályozott körülmények között. És nem utolsósorban szeretnék egy olyan világban élni, ahol az otthonszülés marketingje nem a kórházi szülés horrorizálására épül (van ilyen szó egyáltalán?). No de akkor vissza a mondanivalóm apropójához.

Az angol állami ellátást biztosító NHS új irányelveket adott közre, melyekben arra buzdítják azokat a nőket, akiknek terhessége kis kockázatúnak minősül, hogy inkább maradjanak otthon szülni, ne menjenek kórházba. Ez a statisztikákat nézve azt jelentené, hogy a nők körülbelül fele otthon szülne, ha mindenki megfogadja az NHS javaslatát.

A brit egészségügyben alkalmazott protokollok kidolgozásáért felelős testület, a NICE álláspontja szerint a várandósok 45 százalékának tökéletesen biztonságos lenne, ha otthon vagy bábák vezette szülőotthonokban szülnének. E javaslatukat arra alapozták, hogy a bábák által vezetett szülések esetében ritkábban történik gátmetszés, császármetszés vagy fogóműtét. Susan Bewley, a londoni King’s College szülészprofesszora, a NICE tanácsadó testületének elnöke azt is kiemeli, hogy a kórházi szülések kapcsán gyakoribbak a fertőzések.

Az új irányelvek javaslatokat fogalmaznak meg a bábák számára is, többek között azt, hogy sima lefolyású szülések esetében a baba világra jötte után legalább egy percet várjanak a köldökzsinór lefogásával. Ez éppen ellentétes a NHS 2007-es álláspontjával, mely szerint a köldökzsinór korai lefogását és átvágását tartották üdvösnek. Azóta azonban úgy tűnik, hogy kedvezőbb, ha csak később történik meg a köldökzsinór lefogása.

Egy önálló irányelvet is közzétettek a szülés utáni ellátással kapcsolatban, melyben a NICE szakemberei fontosnak tartják, hogy a szülők már korán tájékoztatást kapjanak arról, hogy a baba 12 hónapos koráig ügyeljenek arra, hogy fokozott a bölcsőhalál esélye akkor, ha egy ágyban, heverőn vagy fotelban alszik a felnőtt a csecsemővel. Különösen nagy a veszély akkor, ha a felnőtt előzőleg alkoholt vagy drogot fogyasztott, vagy a baba koraszülöttként vagy kis súllyal jött a világra.

Visszatérve az otthonszülés kérdésére: bár nálunk az otthonszülés hívei előszeretettel példálóznak a külfölddel, köztük az angolokkal, az angol és walesi statisztikák szerint minden 10 nő közül 9-en inkább a kórházi szülést választják szülészorvos felügyelete mellett – noha erre a jelek szerint nem presszionálja őket a rendszer.

Hogy ez miért van így, erre Mark Baker professzor, a NICE klinikai gyakorlatért felelős igazgatója a következő választ adja: „nagyon nehéz megmagyarázni, miért alakult ez így, de minél közelebb van valaki a kórházhoz (vagy éppen a kórházban van), annál nagyobb annak esélye, hogy kórházi körülmények között szül, ahol gyakoribbak a beavatkozások. Ezek pedig nagyon drágák, ezért gazdaságosabb pénzfelhasználást jelent a bábák által nyújtott ellátás.” Az otthonszülés a legolcsóbb, ezt a szülőotthon követi, a legnagyobb költséget pedig a kórházi szülések jelentik.

Adatokat idéz, melyek szerint a baba szempontjából szülések kimenetel nem különbözik jelentősen attól függően, hogy arra otthon, szülőotthonban vagy kórházban kerül-e sor. Az egyetlen – ámde jelentős – kivételt – az először szülő nők képezik, akiknél otthonszülések kapcsán valamivel gyakrabban fordulnak elő súlyos szövődmények. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy 1000 szülésre kórházban 5, otthon 9 ilyen súlyos komplikáció jut.

Ennyi a dolgok jelenlegi állása. Ha kíváncsi vagy, mit gondol erről egy olyan anya, aki két gyermekét is otthon szülte, gyere vissza holnap a cikk következő részéért.

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

0 Tovább

Mi a közös a gyerekben és a politikusban? A kötelező drogteszt…

A Fidesz-frakció mai ülésén foglalkozik Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester azon javaslatával, amely a 12−18 év közöttieknek, a választott politikusoknak és az újságíróknak évenként kötelező drogtesztet írna elő − közölte Tuzson Bence, a kormánypárti képviselőcsoport szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Kocsis Máté a Facebookon azt írta, hogy a drog életveszélyes, "féltjük tőle a gyermekeket és a jövőnket is". Szerinte érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára.

Ezt olvastad már?

Drog, Ibiza, Peru - ingyensajt csak az egérfogóban van

0 Tovább

Végy egy gyereket, adj hozzá egy kis festéket! - fotósorozat

Mi történik, ha a fotós beterel egy csapat óvodást egy szobába? Előtte persze a padlót gondosan leteríti fóliával. És majd' elfelejtettem: a gyerekek kapnak egy csomó szép, ezerszínű festéket is.

További képekért katt a poszt folytatására! Tetszik?

Ezt olvastad már?

Csakazértis a luxusétterem közepén akarok szülni, közöd?

0 Tovább

Csakazértis a luxusétterem közepén akarok szoptatni, közöd?

Szoptatni nyilvános helyen is lehet és szabad - tudja ezt ma már minden szoptató anya. Van is nagy felháborodás - sokszor jogosan −, amikor valaki beszól a nyílt színen szoptató nőnek vagy elküldi… igen, néha melegebb éghajlatra is, de inkább a mellékhelyiségbe. Ez ellen tiltakozásul a jó múltkor fotókampány is indult.

Most újabb anya érzi magát porig alázva alapvető anyai jogait pedig sárba tiporva egy londoni luxushotel eljárása miatt - a történet végén mindenki döntse el maga, hogy ezúttal jogosan-e.

0 Tovább

Beszóltak az Obama-lányoknak

Az álmoskönyvek szerint nem vezet békességhez, ha valaki nyilvánosan bírálgatja más gyerekét. Még akkor sem, sőt leginkább akkor nem, ha a kritikák az amerikai elnök, Barack Obama lányait veszik célba. Pedig éppen ez történt, amikor az egyik republikánus képviselő Stephen Fincher kommunikációs igazgatója, Elizabeth Lauten egy azóta már törölt Facebook-bejegyzésében élesen és hosszasan bírálta Malia és Sasha nyilvános megjelenését - mind ruházatukat, mind unottságukat tekintve.

Ilyeneket írt: "Értem én, hogy mindketten a szörnyű kamaszéveiteket tapossátok, de az elnök és a First Lady lányai vagytok - legalább egy kicsit próbáljatok meg eszerint viselkedni. Legalább tartsátok tiszteletben azt a pozíciót, ahol vagytok."

0 Tovább

Három lány miért lenne sorscsapás?

Kisfiút vársz? Jaj, de szerencsés vagy! Ugye, még manapság sem cseng ismeretlenül a fülünknek ez a megjegyzés? De mi van akkor, ha lány, sőt egymás után három lány? A The New York Times blogján egy háromlányos anyuka elmélkedik arról, miért tesznek az emberek megjegyzéseket lépten-nyomon arra, hogy három lánya van. Nem, fia egyetlen egy sincs.

"Nemrégiben két lányommal - az egyik 10, a másik 6 éves - ellátogattunk a gyerekorvosunkhoz a szokásos vizitre. Megmérték a magasságukat és a súlyukat, és dicséretet kaptak azért, mert sok zöldséget és gyümölcsöt esznek és alig néznek tévét, inkább a szabadban játszanak. A látogatás végén a nővér - aki addig nyakig bele volt merülve a rubrikák töltögetésébe - egyszer csak felnézett és megjegyezte:

0 Tovább

Anyavilág-gyerekvilág

blogavatar

Vigyázat, a könnyed, olvasmányos külsőbe mindig komoly, szakmailag megbízható tartalmat csomagolok! Tudományos háttér hírekhez és sokakat érdeklő napi aktualitásokhoz. Gyereknevelés, egészség, betegség, pszichológia, anyaság, nőiség, a mindennapok problémái orvosi szemmel. Ha írni szeretnél nekem, itt megteheted: noblogszerkeszto@gmail.com

Ti írtátok

Feedek