Ha az anyám barátnője lettem volna - fotósorozat

Ma olyan fotókat hoztam nektek, melyek készítője abból a gondolatból indult ki, vajon jó barátok/barátnők lettek volna, ha a papájukkal-mamájukkal egyidős gyerekként nőnek fel. Ehhez előbb beleásta magát a régi családi fényképalbumokba és összepárosított olyan fotókat, melyeken a gyerek és a szülő kábé azonos korú.

fotósorozat gyerek időutazás szülő

Eztán már csak egy kis photoshop, és az eredmény: olyan fényképek, melyeken a szülő és a gyerek mintha közösen játszanának vagy más közös tevékenyéget végeznének.

 0
Tovább

Apának lenni nem mindig könnyű - fotósorozat

Apának lenni nem mindig könnyű - elég semmitmondó kijelentés annak ellenére, hogy számtalan film, regény, reklámszpot épül erre a mottóra. A BoredPanda oldalon egy kedves, néhol vicces, néhol elgondolkodtató fotósorozat jelent meg. Apák úgy, ahogy ritkán látjuk őket.

apa apák fotósorozat

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

 

apa apák fotósorozat

apa apák fotósorozat

apa apák fotósorozat

apa apák fotósorozat

apa apák fotósorozat

apa apák fotósorozat

apa apák fotósorozat

apa apák fotósorozat

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

 0
Tovább

A koraszülötteknek sincs helyük a Facebookon

No persze csak akkor, ha éppen szopnak. Arról már számtalan hír kering szerte a világhálón, hogy a közösségi oldal milyen következetlenül szigorúan jár el, ha például fedetlen keblekről van szó. Nem kerülhetnek ki például mellműtét utáni fotók – bár ez utóbbiban egy nemrégiben nagy közfelháborodást kiváltó cenzúrázást követően mintha engedtek volna, vagy sem.

Facebook koraszülött csecsemő meztelen fotók szoptatás

Mert a mostani történetben szereplő koraszülött babának is éppen az a „bűne”, hogy a kiposztolt fotón éppen szopik. Igen, egy női mellből. Ez pedig nem való a Facebookra. Amit azért sem értek, mert a közösségi oldalt elvileg csak 13 évesnél idősebbek használhatják/nák. Egy 14 éves pedig jó eséllyel ennél cifrábbakat is látott már. Nem is szólva a felnőttekről. És egyébként sincs benne semmi takargatni való.

Az anya, a 24 éves Emma Bond éppen azért posztolta ki a képet, mert a kiírtnál 12 héttel korábban világra jött, erősen koraszülött kislánya a fotón szopik először, ami nagy szó, lássuk be. Ráadásul a képet eredetileg úgy tette fel, hogy csak az ismerősei láthatták, akikkel meg akarta osztani az örömhírt. Ezért is esett neki nagyon rosszul, amikor a Facebook szigorú erkölcscsőszeitől nem sokkal később az az üzenet érkezett, hogy a fotó sérthet másokat, ezért a felhasználói szabályzat értelmében azt törölték.

A fotó internetes pályafutása itt akár véget is érhetett volna, ám Emma feltöltötte azt egy szoptatást támogató oldalra is, ahonnan az villámgyorsan többször is körbefutotta az internetet, 166 ezren lájkolták és 11 ezren osztották meg.

Amikor kis Carene megszületett, akkor a szülőket figyelmeztették az orvosok, hogy talán ha három napot fog élni, hiszen a súlya alig volt több 950 grammnál. Ezért is volt akkora csoda, hogy nemcsak hogy túlélte az első napokat, hanem egy idő múlva szopni is kezdett. Az efelett érzett örömét akarta az anya megosztani a barátokkal és a családtagokkal az ominózus fekete-fehér fénykép segítségével.

„A koraszülöttek hajlamosak agyvérzésre, és a mi kislányunknál kialakult tüdővérzés is. Ráadásul fertőzéssel született, sok mindenen keresztülment már. Nem tudjuk, mi marad vissza az agyvérzéséből, de képes mozogni, nyitogatja a személy és nézelődik, és tud szopni, amiről nekünk azt mondták, hogy nem sok rá az esély. Ezért osztottam meg olyan boldogan a fotót az ismerősökkel, hogy együtt örüljenek velünk azon, milyen messzire jutottunk máris. Varázslatos pillanat volt, és amikor még aznap levették az oldalról arra hivatkozva, hogy sérti a meztelen fotók tilalmára vonatkozó szabályokat, akkor ez olyan volt, mintha sóval dörzsölték volna be a sebemet. A fotó számomra sokkal többet jelentett, mint azt, hogy szoptatom a koraszülött gyermekemet. Carene-nek annyira nehéz, és mi annyira keményen küzdöttünk, hogy eljussunk oda, ahol vagyunk. Annyira ideges lettem, amikor azt írták, hogy valaki sértő tartalomként jelentette be a fotót. Ez annyira természetes és különleges, hogy inkább népszerűsíteni kellene” – mondta el Emma.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

 

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

 0
Tovább

A babát piával mérgezni nem kell félnetek

Nem büntethető az anya, ha a terhesség alatti masszív alkoholizálásával maradandó károsodást okoz gyermekének - így döntött egy brit bíróság a napokban. Az ítélet indoklása szerint a magzat "nem önálló személy" - és mint ilyen, az anya ezek szerint azt tesz vele büntetlenül, amit csak akar.

terhesség alkohol alkoholfogyasztás magzati alkohol szindróma

A most 7 éves kislány nevében indított perrel a gyermekvédelmi szolgálat - mely jelenleg gondoskodik a kislányról - azt szerette volna elérni, hogy a kislány részesüljön anyagi kártérítésben abból a központi alapból, melyet a bűncselekmények áldozatai számára tartanak fenn Nagy-Britanniában.

 0
Tovább

Az igazi hősök kórházban szülnek 2. rész

A cikk első része a szülésre vonatkozó új brit irányelveket foglalta össze. De mit gondol minderről egy meggyőződéses és gyakorló otthonszülő?

otthonszülés otthon szülés

A radikálisan módosított NHS irányelveket kommentálva Beverley Turner – aki két gyermekét otthon szülte – így fogalmaz: „Nos, most már hivatalos.  Szülés visszatér a gyökerekhez. A NICE közzétette, hogy az otthonszülés (vagy szülőotthoni szülés) a nők többsége számára biztonságosabb, mint a kórház. (Hát nem megmondtam, hogy mindenki önkényesen (félre)értelmez? A NICE egészen pontosan azt írja, hogy egyformán biztonságos, de azért ez alól is vannak kivételek, lásd először szülő nőket.)

Hogy pontosan mit akar ezzel üzenni nekünk a NHS? Hát, körülbelül ennyit: Nos, hölgyeim, bocsánat a kórházi szülések során az utóbbi 70 évben elszenvedett méltánytalanságokért, úgy tűnik, hogy inkább otthon kell maradnia annak, aki szülni akar. Többé már nem kell a szülőszobán nyomorogniuk, menjenek vissza inkább a konyhába. Vagy a hallba, vagy a hálószobába, vagy a hátsó kertbe. Bárhová, ahová befér a szülőkád. Jelenleg az évi 800 ezer szülés közül mindössze 24 ezer szülés (3 százalék) történik otthon. És hogy miért lett annyira népszerű a kórházi szülés? A kórházi szülések széles körű elterjedése 1948-ig és az újonnan megnyíló csilivili NHS kórházakig vezethető vissza, ami 1970-re elvezetett addig a megállapításig, hogy „véleményünk szerint elegendő férőhelyet kell teremtenünk ahhoz, hogy a szülések 100 százaléka kórházban történhessen”. Ez a tendencia vezetett el oda, melyet Wendy Savage szülészprofesszor, a szabad szüléshez való jog aktivistája „a világ legnagyobb ellenőrizetlen emberkísérletének” nevezett. Ahogyan fogalmaz: „Senki nem kérdezte meg a nőket, hogy valójában akarnak-e kórházban szülni, és semmi bizonyíték nem volt arra nézve, hogy a kórházi szülések javítanák az ellátást vagy csökkentenék az újszülöttkori vagy anyai halálozást.”

A brit kórházakban a szülések 25−30 százaléka császármetszéssel végződik, noha a EHO csak 10−15 százalékos arányt tart elfogadhatónak. A „csak az számít, hogy a baba egészséges legyen” szemlélet eredményeként az anyák mind nagyobb százalékánál fordul elő szülés utáni depresszió és poszttraumás stresszbetegség, és csak a nők fele nyilatkozik úgy, hogy olyan körülmények között hozta világra gyermekét, ahogy szerette volna.

Az otthonszülések aránya eztán fokozatosan csökkent, az 1980-as évek közepére már nem érte el az 1 százalékot sem, majd némi emelkedés mutatkozott, így jutottunk el a mostani 3 százalékig. A kórházakban pedig egyre több lett a beavatkozás, főként akkor, ha a vajúdás üteme lelassul, ilyenkor az orvosok előszeretettel közbeavatkoznak arra hivatkozva, hogy a szülés nem halad előre megfelelően. Túl sokan vannak azok a nők, akik csodálattal tekintenek orvosukra, mondván: „közbelépett és megmentette a gyermekem életét”. Miközben nem tájékoztatják őszintén és becsületesen, hogy mi történt megelőzően, ami magával hozta a dolgok ilyetén menetét. A bábák által vezetett szülések során nem történnek olyan beavatkozások, melyek aztán a dominóelv alapján újabbak sorát vonják maguk után.

Azok a nők, akik nem hívei az otthonszülésnek, természetesen aggódnak amiatt, hogy hozzájutnak-e az epidurális érzéstelenítéshez. De az otthonszülés kevésbé féj. Én tudom, mert kétszer is kipróbáltam. A félelem feszültséget kelt, a feszültség fájdalmat okoz. A feszültség elnyomja a természetes fájdalomcsillapító endorfinokat, amikor kiterítve fekszel a fényesen kivilágított kórházi helyiségben lábaidat széttárva, miközben vadidegenek jönnek-mennek a csapóajtón keresztül, és az epidurális érzéstelenítés – természetesen – az egyetlen lehetőséged. (Ugye mondtam a bevezetőben, hogy a kórházi szülésekkel riogatva nem ér népszerűsíteni az otthonszülést?)

Aki otthon szül, annak gyakran a fejéhez vágják: Wow, nagyon bátor vagy.

Amire az otthonszülés hívei azt felelik: Ugye viccelsz: TE vagy a bátor!”

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

 

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

 0
Tovább

Az igazi hősök kórházban szülnek 1. rész

Kórházban vagy otthon? Mindkét oldal mellett érvelnek tudmományos vizsgálatokkal. Amelyekből persze mindenki csak a maga megdönthetetlen álláspontját erősítő megállapításokat emeli ki – ha nincsenek ilyenek, akkor kellő rugalmassággal értelmezi a leírtakat, esetleg módszertanilag elhibázottnak minősíti az összes olyan vizsgálatot, ami nem az ő meggyőződését erősíti. Mert a frontvonalak már régóta megmerevedtek kórház kontra otthon ügyben.

otthon szülés otthonszülés

Még mielőtt továbbmennék, szeretném leszögezni, hogy kórháziszülés-párti vagyok, nem mennék vissza a kukoricaföldre, ha nem muszáj. De ez persze nálam nem jelenti azt, hogy agyonhallgatom azt, aki más állít. Mindazonáltal azt gondolom, hogy szüljön mindenki ott, ahol szeretne – és amit a józan ész az adott körülmények között még megenged.

Akárhol is, de pontosan szabályozott körülmények között. És nem utolsósorban szeretnék egy olyan világban élni, ahol az otthonszülés marketingje nem a kórházi szülés horrorizálására épül (van ilyen szó egyáltalán?). No de akkor vissza a mondanivalóm apropójához.

Az angol állami ellátást biztosító NHS új irányelveket adott közre, melyekben arra buzdítják azokat a nőket, akiknek terhessége kis kockázatúnak minősül, hogy inkább maradjanak otthon szülni, ne menjenek kórházba. Ez a statisztikákat nézve azt jelentené, hogy a nők körülbelül fele otthon szülne, ha mindenki megfogadja az NHS javaslatát.

A brit egészségügyben alkalmazott protokollok kidolgozásáért felelős testület, a NICE álláspontja szerint a várandósok 45 százalékának tökéletesen biztonságos lenne, ha otthon vagy bábák vezette szülőotthonokban szülnének. E javaslatukat arra alapozták, hogy a bábák által vezetett szülések esetében ritkábban történik gátmetszés, császármetszés vagy fogóműtét. Susan Bewley, a londoni King’s College szülészprofesszora, a NICE tanácsadó testületének elnöke azt is kiemeli, hogy a kórházi szülések kapcsán gyakoribbak a fertőzések.

Az új irányelvek javaslatokat fogalmaznak meg a bábák számára is, többek között azt, hogy sima lefolyású szülések esetében a baba világra jötte után legalább egy percet várjanak a köldökzsinór lefogásával. Ez éppen ellentétes a NHS 2007-es álláspontjával, mely szerint a köldökzsinór korai lefogását és átvágását tartották üdvösnek. Azóta azonban úgy tűnik, hogy kedvezőbb, ha csak később történik meg a köldökzsinór lefogása.

Egy önálló irányelvet is közzétettek a szülés utáni ellátással kapcsolatban, melyben a NICE szakemberei fontosnak tartják, hogy a szülők már korán tájékoztatást kapjanak arról, hogy a baba 12 hónapos koráig ügyeljenek arra, hogy fokozott a bölcsőhalál esélye akkor, ha egy ágyban, heverőn vagy fotelban alszik a felnőtt a csecsemővel. Különösen nagy a veszély akkor, ha a felnőtt előzőleg alkoholt vagy drogot fogyasztott, vagy a baba koraszülöttként vagy kis súllyal jött a világra.

Visszatérve az otthonszülés kérdésére: bár nálunk az otthonszülés hívei előszeretettel példálóznak a külfölddel, köztük az angolokkal, az angol és walesi statisztikák szerint minden 10 nő közül 9-en inkább a kórházi szülést választják szülészorvos felügyelete mellett – noha erre a jelek szerint nem presszionálja őket a rendszer.

Hogy ez miért van így, erre Mark Baker professzor, a NICE klinikai gyakorlatért felelős igazgatója a következő választ adja: „nagyon nehéz megmagyarázni, miért alakult ez így, de minél közelebb van valaki a kórházhoz (vagy éppen a kórházban van), annál nagyobb annak esélye, hogy kórházi körülmények között szül, ahol gyakoribbak a beavatkozások. Ezek pedig nagyon drágák, ezért gazdaságosabb pénzfelhasználást jelent a bábák által nyújtott ellátás.” Az otthonszülés a legolcsóbb, ezt a szülőotthon követi, a legnagyobb költséget pedig a kórházi szülések jelentik.

Adatokat idéz, melyek szerint a baba szempontjából szülések kimenetel nem különbözik jelentősen attól függően, hogy arra otthon, szülőotthonban vagy kórházban kerül-e sor. Az egyetlen – ámde jelentős – kivételt – az először szülő nők képezik, akiknél otthonszülések kapcsán valamivel gyakrabban fordulnak elő súlyos szövődmények. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy 1000 szülésre kórházban 5, otthon 9 ilyen súlyos komplikáció jut.

Ennyi a dolgok jelenlegi állása. Ha kíváncsi vagy, mit gondol erről egy olyan anya, aki két gyermekét is otthon szülte, gyere vissza holnap a cikk következő részéért.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

 

Tetszett? Lájkolj a Facebookon!

 0
Tovább

Végy egy gyereket, adj hozzá egy kis festéket! - fotósorozat

Mi történik, ha a fotós beterel egy csapat óvodást egy szobába? Előtte persze a padlót gondosan leteríti fóliával. És majd' elfelejtettem: a gyerekek kapnak egy csomó szép, ezerszínű festéket is.

fotósorozat festék gyerek gyerekek óvoda

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

 0
Tovább

Csakazértis a luxusétterem közepén akarok szoptatni, közöd?

Szoptatni nyilvános helyen is lehet és szabad - tudja ezt ma már minden szoptató anya. Van is nagy felháborodás - sokszor jogosan −, amikor valaki beszól a nyílt színen szoptató nőnek vagy elküldi… igen, néha melegebb éghajlatra is, de inkább a mellékhelyiségbe. Ez ellen tiltakozásul a jó múltkor fotókampány is indult.

szoptatás nyilvános szoptatás London Claridge Twitter

Most újabb anya érzi magát porig alázva alapvető anyai jogait pedig sárba tiporva egy londoni luxushotel eljárása miatt - a történet végén mindenki döntse el maga, hogy ezúttal jogosan-e.

 0
Tovább

Három lány miért lenne sorscsapás?

Kisfiút vársz? Jaj, de szerencsés vagy! Ugye, még manapság sem cseng ismeretlenül a fülünknek ez a megjegyzés? De mi van akkor, ha lány, sőt egymás után három lány? A The New York Times blogján egy háromlányos anyuka elmélkedik arról, miért tesznek az emberek megjegyzéseket lépten-nyomon arra, hogy három lánya van. Nem, fia egyetlen egy sincs.

három lány három lány egy családban szexista megjegyzések

"Nemrégiben két lányommal - az egyik 10, a másik 6 éves - ellátogattunk a gyerekorvosunkhoz a szokásos vizitre. Megmérték a magasságukat és a súlyukat, és dicséretet kaptak azért, mert sok zöldséget és gyümölcsöt esznek és alig néznek tévét, inkább a szabadban játszanak. A látogatás végén a nővér - aki addig nyakig bele volt merülve a rubrikák töltögetésébe - egyszer csak felnézett és megjegyezte:

 0
Tovább

Hiteles egészségügyi weboldal

Anyavilág-gyerekvilág

blogavatar

Dr. Simonfalvi Ildikó vagyok, két gyönyörű és okos felnőtt nagylány egyáltalán nem elfogulatlan édesanyja. Orvos vagyok, és szeretném átadni mindazt, amit a gyereknevelés orvosi, pszichológiai és hétköznapi vonatkozásairól az évtizedek alatt tanultam, olvastam és anyaként magam is megtapasztaltam és mai is megtapasztalok. Vallom, hogy orvosként, szakmabeliként szülőknek, laikusoknak írni hatalmas felelősség. Ennek szellemében születnek az Anyavilágon megjelenő írások. De kérlek, ne feledd, hogy bár az egészségügyi témájú írásaimat a legnagyobb gonddal és utánajárással készítem, az Anyavilág cikkei mégsem helyettesíthetik az orvosi szakvéleményt! Ha írni szeretnél nekem, itt megteheted: noblogszerkeszto@gmail.com

Kövess a Facebookon!

Ti írtátok