Egészséges a gyerekem? – a 10 leggyakoribb szülői aggodalom 2. rész (5−10.)

Egy amerikai gyermekkórház időnként felmérést végez a szülők körében azt tudakolva, mi aggasztja őket leginkább a gyerekük egészségével kapcsolatban. A poszt előző részében már sorra vettem a szülői aggodalmak tízes toplistájának első öt darabját, most jöjjön a második öt.

gyerek gyerekek egészség táplálkozás kamaszok oktatás terhesség

Lássuk, hogy az elhízás, az iskolai zaklatás, a drogfogyasztás, az internetbiztonság és a gyermekbántalmazás mellett mi fért még be az első tízbe.

További olvasnivaló a témában: Füstmentes terhesség - 7 tipp a leszokáshoz

 0
Tovább

Nem tudod, akarsz-e még egy gyereket? 4+1 kérdés, 5 válasz

Azt szokták mondani az okosok, hogy gyereket akkor kell vállalni, amikor késznek érzed magad rá. Csak azt nem árulják el, honnan derül ki, mikor érzed rá magad késznek, mikor optimálisak a körülmények hozzá. Létezik egyáltalán olyan helyezt, amikor minden klappol a gyermekvállaláshoz? Vagy mindenképpen kötni kell valahol kisebb vagy nagyobb kompromisszumokat?

testvérek második gyerek gyerekvállalás

Lássuk öt kérdésbe sűrítve, miket kell átgondolni ahhoz, hogy megfontoltan dönts arról, jöjjön-e a tesó.

További olvasnivaló a témában: Mit ne mondj egy hasfájós baba szüleinek?

 0
Tovább

Egészséges a gyerekem? – a 10 leggyakoribb szülői aggodalom 1. rész (1−5.)

Egy amerikai gyermekkórház időnként felmérést végez a szülők körében azt tudakolva, mi aggasztja őket leginkább a gyerekük egészségével kapcsolatban. Mindjárt sorolom a listát, de a trendek legalább annyira érdekesek, mint a listára került egészségi problémák sorrendje.


gyerek gyerekek egészség táplálkozás terhesség oktatás kamaszok

Az internetbiztonság például tíz évvel ezelőtt még csak a 8. helyen állt a sorban, de mára a 4. helyre rukkolt előre.

További olvasnivaló a témában: Te tudod, mennyi cukrot eszik a gyereked?

 0
Tovább

Vallásos családokban kevesebb az öngyilkos gyerek

Egy most közzétett vizsgálat szerint vallásos családokban kisebb a gyermekkori öngyilkosság aránya. A Columbia Egyetem vizsgálata annak ellenére ezzel a következtetéssel zárult, hogy a vizsgálatba kizárólag olyan családokat vontak be, ahol a nagyszülőknél depresszió vagy depresszióra való hajlam volt kimutatható.

öngyilkosság gyerekkori öngyilkosság gyermekkori öngyilkosság depresszió vallás hit vallásos család kamaszok oktatás

A szerzők szerint a vallásos hit kedvező irányban befolyásolja az öngyilkossági gondolatokat, illetve azt, hogy a gyerek fejében az öngyilkosság merül-e fel mint a megoldhatatlannak látszó konfliktusokból való kiút.

További olvasnivaló a témában: Ugrás a mélybe - öngyilkos gyerekek

 0
Tovább

A kamasz márpedig pornót néz – ha tetszik neked, ha nem

Szinte semmit nem érnek azok a programok, melyekkel a szülők le tudják tiltani mindazokat a tartalmakat a gyerek számítógépén, ami megítélésük szerint nem a gyerekek szemének valók. Igen, a gyerek akár pornót is néz, ha arra támad kedve, mert a filterek nem sokat érnek, és ezeknek a gépre telepítése nem is igen befolyásolja, hogy rákeres-e felnőtt tartalmakra a gyerek a neten.

gyerek pornográfia internet

Legalábbis ez derült ki oxfordi kutatók vizsgálata alapján.

További olvasnivaló a témában: Miért zaklatják magukat a tinik a neten?

 0
Tovább

Miért nincsenek ennek a gyereknek barátai?

A gyerekkorunkra gondolva legtöbbünknek a nagy barátságok jutnak az eszébe, a BARÁTRA vagy BARÁTNŐRE - így, csupa nagy betűvel. A gyerekkori barátságoknak, a nagy közös titkokra, melyek ideális esetben egy életen át kitartanak. Vagy nem. De ha nem, akkor is jó visszagondolni rájuk. Azonban nem mindenki ilyen szerencsés, vannak gyerekek, akiknek nincsenek barátai.

barát barátság gyerekkori barátság miért nincsenek barátai

Nézzük meg a pszichológia szemszögéből, mi lehet ennek az oka.

További olvasnivaló a témában: Clara és Cutler - a Down-szindróma képekben

 0
Tovább

A legveszélyesebb hashtagek, ha a gyerekről posztolsz

Szinte nincs is olyan szülő, aki bár használja a közösségi oldalakat, mégsem posztol legalább hébe-hóba fotót, videót vagy egyéb infókat a gyerekéről. Egy mostanában indult kampányban a gyerekről megosztott fotók veszélyeire hívják fel a figyelmet, többek között összegyűjtve azokat a hashtageket is, melyek leginkább felhívják a közösségi oldalakat éppen pedofil tartalomnak használható fotók után kutatva.

közösségi média gyerekfotók hashtag veszélyes hashtag kampány

A legveszélyesebb hashtagek közé tartozik például az első pillantásra meglehetősen ártalmatlannak tűnő #bathtime (fürdési idő).

További olvasnivaló a témában: 6 tipp a közösségi médiához újdonsült szülőknek

 0
Tovább

Mobil a kézben, gyerek az autóban

Egy felmérésben a szülők körülbelül fele ismerte el, hogy az utóbbi három hónapban előfordult vele, hogy autóvezetés közben a mobiltelefonján beszélt, miközben kisgyerek is az autóban ült. Minden harmadik szülő írt vezetés közben SMS-t, míg minden hetedik szülő a kormánykerék mögött is a közösségi oldalakat bújja.

autóvezetés mobiltelefon szülő közlekedésbiztonság gyerek az autóban

A philadelphiai gyermekkórház végezte a vizsgálatot, melyben vezetési szokásaikról kérdezték 4 és 10 év közötti gyerekek szüleit.

További olvasnivaló a témában: Menetiránynak háttal biztonságosabb!

 0
Tovább

Te tudod, mennyi cukrot eszik a gyereked?

Azt mondom, gyerekkori elhízás, te azt mondod, cukor. Én azt mondom, családi étrend, te azt mondod anya. Az egészséges étrend összeállításához viszont alap lenne, hogy a szülők legalább hozzávetőlegesen tisztában legyenek azzal, valójában mennyi cukrot tartalmaz az az élelmiszer, melyet leemelnek a polcról és később a család asztalára tesznek.

elhízás gyerekkori elhízás gyermekkori elhízás cukor cukorfogyasztás

Egy felmérés szerint a szülőket ebből a "tárgyból" meg kéne buktatni, fogalmuk sincs, mennyi cukor van például a naponta a gyerek ételére nyomott kecsöpben, nem is szólva az "egészséges" élelmiszerekről.

További olvasnivaló a témában: Plus-size gyerekholmik kövér gyerekekre

 0
Tovább

Ne gyere a kávézómba neveletlen gyerekkel!

Hogy hogyan kellene viselkednie egy gyereknek nyilvános helyen, eléggé megosztó téma. Annál is inkább, mert sokszor elég nehéz megvonnia a határvonalat a "hagyd, hiszen még gyerek" és a féktelen vadulás között. Egy kávézó tulajdonosa merte kimondani, hogy elege van azokból a gyerekes családokból, akik akkor sem akarják vagy tudják megfékezni neveletlen gyerekeiket, ha ezzel nyilvánvalóan zavarják a többi vendéget.

étterem gyerek

Meg is kapta a magáét a net népétől, mert milyen dolog már, hogy kizavar egy anyát a kávézóból azért, mert sír a gyerek?

 0
Tovább

Te min vitatkozol a gyerekkel? Hányszor? És hány percig?

Gyerek és szülő között vita gyakorlatilag bármikor kirobbanhat. Mégis van néhány jellegzetes frontvonal, mely mentén gyakrabban egymásnak feszülnek a felek. Tudtad például, hogy egy átlagszülő évente több mint kézezerszer bcsátkozik vitába a gyerekével? Nálatok melyek a tipikus vitapontok?

szülő gyerek vita családi vita családi vita okai

Hogy a felmérés szerint melyek a leggyakoribb vitás kérdések, mindjárt sorolom.

 0
Tovább

Melyik gyerekedet szereted a legjobban?

Ha megkérdezel egy szülőt, melyik gyerekét szereti legjobban, akkor majdnem biztos, hogy a sztereotip válasz érkezik: mindegyiket egyformán. És hogy egy újabb gyerek születésével a szeretet nem osztódik többfelé, hanem megsokszorozódik. De mi történik, ha egy anya elárulja, hogy egyik gyerekét jobban szereti a másiknál?

testvérek gyereknevelés testvérféltékenység

Egy anya kipróbálta, lássuk, mit kapott a fejére érte!

 0
Tovább

Ne mázsáld naponta a gyereked!

Egy anya naponta ellenőrzi lánya testsúlyát. Az egészséges életmód jegyében. És azért, hogy ne csúfolják a gyereket az iskolában a testsúlya miatt. Az anya szerint a gyerekre felszalad felesleges kilók a szülő alkalmatlanságát jelzik a gyereknevelésre.

elhízás gyerekkori elhízás gyermekkori elhízás kövérség evészavarok testkép testképzavar anorexia szülői minta

Ezzel - nem meglepő módon - nagyon sokan nem értenek egyet.

 0
Tovább

Gyerekszobából átnevelő tábor

Egy anya úgy gondolta, hogy szófogadatlan kislánya megzabolázására az a legjobb módszer, ha a lányszobát - az USA-ban működő átnevelő táborok mintájára rendezi át, amolyan "anya átnevelő tábora" módra. A net korában természetesen semmi nem maradhat az otthon diszkrét falai között, nem csoda hát, ha a világhálón nagy visszhangot keltett a szokatlan ötlet.

átnevelő tábor facebook gyereknevelés szokatlan gyereknevelési módszerek gyerekszoba

Talán nem lövöm le a poént, ha elárulom, hogy a többség tetszését finoman szólva sem nyerte a szokatlan ötlet, szerintük ez nem elfogadható és nem megfelelő nevelési módszer.

 0
Tovább

10+1 tipp otthonról dolgozó mamiknak

Bár sokan azt gondolják, hogy irigylésre méltó helyzetben van az, aki home-office-ban, azaz otthonról dolgozik, a helyzet nem annyira rózsás, mint kívülről látszik. Hiszen nincs strukturált munkaidő, és a helyzetet csak bonyolítja, ha a kisgyerekével otthon lévő anya próbál ily módon eleget tenni munkahelyi kötelezettségeinek.

otthonról dolgozni home office gyereknevelés otthonról dolgozó anyák otthonról dolgozni gyerekkel

Egy életmódtanácsadó tippjei, hogy ne őrülj bele a home-office munkába.

 0
Tovább

Vagy figyelsz a gyerekedre, vagy fizess!

Egy amerikai családnak nagyon sok pénzébe került, hogy egy művészeti központban rendezett esküvői ceremónián vendégeskedtek. Ötéves gyerekük véletlenül ledöntött egy értékes szobrot, a szobor javíthatatlanul megrongálódott, a biztosító társaság pedig a szülőkön akarja bevasalni a kárt.

gyerek kiállítás galéria

Arra hivatkoznak, hogy nem történt volna meg a baj, ha a szülők megfelelően felügyelnek a gyerekre.

 0
Tovább

Gyerekkel utazni – hová, hogyan?

Aki már próbálta, az tudja, hogy gyerekkel utazni mindig nagyobb nekikészülődést igényel, mint egyedül vagy kettesben nekivágni a nagyvilágnak. Ma már egészen kicsi gyerekkel is egyre többen elindulnak. Hogy jó vagy rossz pici csecsemővel nyaralgatni, utazgatni, azon most nem kezdek elmélkedni, inkább összeszedtem pár szempontot, melyeket érdemes megfontolni az utazás megtervezésekor.

gyerek utazás nyaralás gyerekkel utazom utazás gyerekkel családi nyaralás

Az első és legfontosabb a tervezés ahhoz, hogy a munkában megfáradt szülők ne térjenek vissza még kimerültebben a nyaralásról, mint ahogy elindultak. Először is tegyél fel pár kérdést magadnak és jól gondold meg a válaszokat.

 0
Tovább

És ha ez bárkinek nem tetszik, őt fogom kidobni a pubból!

Megint egy Facebook-poszt a mai témám. Egy sheffieldi pub tulajdonosnője az étterem közösségi oldalán írta meg, hogy náluk mindig szeretettel látják a speciális igényű vendégeket, éljenek akár mozgáskorlátozottsággal, akár más testi vagy lelki problémával. Azért tartotta ezt fontosnak közhírre tenni, mert nagyon megindította, hogy egy agykárosodott kisfiú szülei előzetesen engedélyt kértek tőle, mielőtt családostul fel merték keresni az éttermet.

rokkantság speciális igényű sni gyerek

A tulajdonosnő azt mondja, nem fogja tűrni, hogy bárki megjegyzést tegyen fogyatékkal élő vendégeire.

 0
Tovább

Ne várd el, hogy a gyerek mindent megegyen!

Egy dietetikus 10 pontba szedte össze, mit ne csinálj, ha azt szeretnéd, hogy a gyereked egészségesen táplálkozzon és egészséges étkezési szokásokat alakítson ki. Az egyik legfontosabb, hogy soha ne várd el a gyerektől, hogy mindent megegyen, amit a tányérjára tettél. Tehát az első tiltólistás mondat: "Addig nem állhatsz fel az asztaltól, amíg nem üres a tányérod!"


étkezés egészséges étkezés gyerekek

Van még kilenc másik jó tanács is, sorolom mindjárt.

 0
Tovább

Cukros bácsi ne lehessen pénztáros!

A gyermekkori kövérség szinte mindenhol a probléma. Az angolok külön intézkedéscsomagot dolgoztak a gyermekkori elhízás legyőzésére. Ilyen például, hogy mostantól tilos az a gyakorlat, amikor a pénztárnál, a fizetés előtti utolsó pillanatban a pénztáros még mindenféle akciós édességre igyekszik rábeszélni a gyanútlan vásárlót.

elhízás kövérség gyerekkori gyermekkori

Igen, ha a vásárló kisgyerekkel van, akkor is.

 0
Tovább

Családban, iskolában, orvosi rendelőben – a pedofilok köztünk járnak

Pár napja volt hír az itthoni sajtóban, hogy egy nagytapolcsányi nyugdíjas gitáróra ürügyén egy 11 éves kislány mellét és intim testrészeit fogdosta. Bár a közvélekedés szerint a pedofilok egyszer csak előtűnnek a nagy semmiből csak azért, hogy vadidegen gyerekeket molesztáljanak, az igazság az, hogy a szexuális zaklató többnyire a gyerek környezetéből kerül ki - rokon, tanár, orvos, esetleg pap.

pedofil pedofília szexuális zaklatás abúzus gyerekek

Aztán egy kis kitekintés, mivel éppen most tettek közzé a britek egy jelentést a gyermekek szexuális zaklatásáról, azaz a pedofíliáról.

 0
Tovább

A modern szülők három legnagyobb tévedése

Ma szülőnek lenni állítólag egészen mást jelent, mint akár 15-20 évvel ezelőtt. A mai szülők szerint tájékozottabbak, liberálisabbak, jobban rá vannak hangolódva gyerekük igényeire, mint akár anyáik, pláne nagyanyáik. Akik különben is a dínók korából itt maradt őskövületek. Közben nem veszik észre, hogy a mai gyereknevelési stílus sehová sem vezet, zsákutca...

nevelési hiba gyereknevelés

...legalábbis egy brit gyerekcsősz, Emma Jenner, a "Keep Calm and Parent On" című könyv szerzője szerint. Ezt írja:

 0
Tovább

Éles karmok, hegyes fogak, erős állkapcsok – a kutyatámadásokról

Úgy látszik, mostanában a horrortörténetekről szóló videók mind Kínából érkeznek. A napokban került elém egy videó egy kutyatámadásról, melyben egy pitbull támadott meg négyéves gyereket. A gyerekeket érő kutyatámadások csaknem mindig egy felnőtt hibájából következnek be.

gyerek kutya kutyatámadás

Úgyhogy előbb nézzünk egy kis statisztikát, aztán vegyük sorra, mit lehet tenni a megelőzés érdekében.

 0
Tovább

Hány gyerekük van? 19, 20… 21???

Laza vasárnapi olvasmányként hadd mutassam be nektek Nagy-Britannia legnagyobb családját, Radfordékat. A Radford-családnak ugyanis huszonegy gyereke van. Azaz "csak" húsz és fél. Ugyanis most jelentették be, hogy ismét gyereket várnak, noha a huszadik gyerek megszületése után azt nyilatkozták, hogy fájó szívvel bár, de lemondanak a család további gyarapításáról.

nagycsaládos nagy család sok gyerek radfordék

Az anya a Youtube-ra feltöltött videóban adta hírül, hogy a család a huszonegyedik gyermekét várja.

 0
Tovább

Plus-size gyerekholmik kövér gyerekekre

Egyre több ruhagyártó külön méretezéssel gondol a duc… nem, nem, mondjuk ki: a kövér gyerekekre. Többek között a H&M, a Tesco és a Marks & Spencer hozott forgalomba "Plus", "Plus fit" és egyéb eufemisztikus megjelölésekkel ellátott kollekciót azokra a gyerekekre gondolva, akik nem férnek bele az átlagos méretre tervezett ruhákba.

elhízás kövérség gyermekkori elhízás plus size gyerekruhák

Igen, már a 3 éveseknek szánt holmik között is van plus-size méret.

 0
Tovább
«
123

Anyavilág-gyerekvilág

blogavatar

Dr. Simonfalvi Ildikó vagyok, két gyönyörű és okos felnőtt nagylány egyáltalán nem elfogulatlan édesanyja. Gyakorló orvosként (radiológusként) dolgozom, emellett már lassan húsz éve foglalkozom orvosi szakfordítással és egészségügyi szakújságírással. Az írás a hivatásom és hobbim is egyben. Vallom, hogy orvosként, szakmabeliként szülőknek, laikusoknak írni hatalmas felelősség. Ennek szellemében születnek az Anyavilágon megjelenő írások - nem kívülállóként, hiszen anyaként, szülőként én megélem mindazt, amiről itt olvashatsz. Célom a hiteles és megbízható egészségügyi tájékoztatás, máskor "csak" az igényes szórakoztatás, elgondolkodtatás. Kérlek, ne feledd, hogy bár az egészségügyi témájú írásaimat a legnagyobb gonddal és utánajárással készítem, az Anyavilág cikkei mégsem helyettesíthetik az orvosi szakvéleményt! Ha írni szeretnél nekem, itt megteheted: noblogszerkeszto@gmail.com

Kövess a Facebookon!